ΗΠΑ: Εξετάζεται η ενσωμάτωση καλωδίων στα τακτικά γιλέκα για την παροχή ισχύος στα νέα συστήματα

©Dan Lafontaine, C5ISR Center Public Affairs

Η Στρατιωτική Διοίκηση Μέλλοντος (AFL) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ενδυναμώνει τις δυνατότητες παροχής ενέργειας των πεζών στρατιωτών αναπτύσσοντας ενσωματωμένα, εύκαμπτα καλώδια για τις ανάγκες των εκσυγχρονισμών νέας γενιάς. Την είδηση μεταδίδει ο Ντον Λαφοντέν του κέντρου δημοσίων σχέσεων του C5ISR στον επίσημο ιστότοπο του Στρατού των ΗΠΑ.

Η ενίσχυση της ευελιξίας και της κινητικότητας του Στρατιώτη στο πεδίο της μάχης είναι μεταξύ των πρώτων βελτιώσεων που προκύπτουν από τα νέα καλώδια που θα ενσωματωθούν μέσα στο τακτικό γιλέκο, σύμφωνα με τους ερευνητές της Διοίκησης Εξέλιξης Πολεμικών Ικανοτήτων (CCDC).

Το Κέντρο Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Υπολογιστών, Κυβερνοχώρου, Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (C5IRS) της CCDC συνεργάστηκε με το Κέντρο Στρατιώτη CCDC για τη διερεύνηση των ολοκληρωμένων λύσεων ενέργειας προς υποστήριξη όλων των προγραμμάτων του Στρατού. Αυτά περιλαμβάνουν το Νέας Γενιάς Όπλο Ομάδας (NGSW), το σύστημα επίγνωσης κατάστασης Nett Warrior (NW) και τη διόπτρα επαυξημένης πραγματικότητας IVAS.

©Dan Lafontaine, C5ISR Center Public Affairs

Καθώς ο Στρατός των ΗΠΑ θα αυξάνει τον αριθμό των ηλεκτρονικών συσκευών που πρέπει να μεταφέρουν οι Στρατιώτες, περισσότερα καλώδια θα απαιτηθούν για να συνδεθεί ο εξοπλισμό με τις πηγές ισχύος και τον διαμοιρασμό δεδομένων. Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του Στρατού των ΗΠΑ θα απαιτήσουν την συνεχώς αυξανόμενων ποσοστών ενέργεια που θα φέρεται από τους Στρατιώτες. Τα ενσωματωμένα καλώδια είναι μια από τις λύσεις που αναπτύσσουν οι ερευνητές για μια ολιστική προσέγγιση. “Αυτό το νέο εύκαμπτο καλώδιο είναι πάνω από 50% ελαφρύτερο από την παλιότερη έκδοση”, δήλωσε ο ‘Εθαν Γουάϊς, μηχανικός ηλεκτρονικών του Κέντρου C5IRS που ηγείται του έργου. “Είναι πιο εύκαμπτο, λιγότερο ογκώδες και αφαιρεί την καλωδίωση που επιβαρύνει την κίνηση του Στρατιώτη όταν συνδέεται με μια Σύμμορφη Φορέσιμη Μπαταρία (CWB). Μειώνει τους κινδύνους των απροσδόκητων προβλημάτων επειδή μπορεί να περιελιχθεί αρκετές φορές μέσα σε ένα τακτικό γιλέκο. Το νέο καλώδιο είναι σαν το ύφασμα μιας συνηθισμένης στρατιωτικής στολής και αναμειγνύεται άψογα με το διασπαστικό σχέδιο.”

Μια εταιρεία από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξε πρώτη το νέο καλώδιο, και ο Στράτος των ΗΠΑ εξετάζει τίς δυνητικές του χρήσεις μέσω του προγράμματος Συγκριτικές Δοκιμές Αλλοδαπής (FCT). To FCT συνεργάζεται μαζί με στρατιωτικούς επιστημονικούς και τεχνολογικούς οργανισμούς για να βρει και αξιολογήσει λύσεις που να πληρούν τις επιχειρησιακές ανάγκες των Στρατιωτών των ΗΠΑ ασχέτως με την χωρά προέλευσης της τεχνολογίας. Το πρόγραμμα FCT σε πρώτη φάση επικεντρώθηκε στο σύστημα Nett Warrior, και αυτήν την στιγμή η ομάδα του CCDC αξιοποιεί αυτήν την επιστήμη και την τεχνολογική γνώση για τα υψηλής προτεραιότητας προγράμματα όπως το NGSW και IVAS.

©Dan Lafontaine, C5ISR Center Public Affairs

Το IVAS είναι μια οθόνη διόπτευσης (head-up) που σχεδίασε η Microsoft που, μεταξύ των υπόλοιπων ρόλων, λειτουργεί ως ένα σύστημα μάχης-επανάληψης-εκπαίδευσης. Τα υψηλής τεχνολογίας χαρακτηριστικά της, όπως η επαυξημένη πραγματικότητα και η υποβοηθούμενη αναγνώριση στόχου, θα απαιτήσουν συνεχόμενα φορτία ισχύος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα εύκαμπτα καλώδια πιθανόν είναι τα κατάλληλα για την παροχή ενεργείας στην IVAS, δήλωσε ο Γουάϊς.

Για το πρόγραμμα NGSW, οι ερευνητές εξετάζουν έναν αορτήρα τυφεκίου που αποτελείται από υλικά παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα νέα καλώδια, σύμφωνα με τον ερευνητή μηχανικό του C5ISR, Δρ Νάθαν Σαρπς. Στα οφέλη θα περιλαμβάνονται το μειωμένο βάρος μπαταρίας πάνω στο όπλο, η μεγαλύτερη ευελιξία και ο μεγαλύτερος χρόνος λειτουργίας.

©Dan Lafontaine, C5ISR Center Public Affairs

Έκτος από τον αορτήρα, ο Σαρπς και οι συνεργάτες του εξετάζουν νέου τρόπους αποθήκευσης της ενεργείας και την διοχέτευση της ισχύος στο όπλο. Συλλογικά, αυτά τα χαρακτηριστικά παρέχουν στον Στρατιώτη επιλογές για να τροφοδοτήσει τους ενεργοποιητές (enablers) για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις φορτίσεως. “Αυτά τα νέα όπλα θα εξοπλιστούν με εξελιγμένες τεχνολογίες, πιθανόν να απαιτηθεί περισσότερη ενέργεια”, δήλωσε ο Σαρπς. “Η πιο απλή λύση θα είναι η σύνδεση του όπλου σε μια μεγαλύτερη μπαταρία πάνω στο στήθος. Ωστόσο, αυτό ενέχει κινδύνους εμπλοκής και ιστορικά δεν υπήρξε δημοφιλές στους Στρατιώτες. Η διοχέτευση της ενεργείας μεσώ του αορτήρα θα πρέπει να προσφέρει μια πιο αποδοτική και οικεία λύση”.

Οι μηχανικοί του Κέντρου C5IRS θα συνεχίσουν να εργάζονται στα πρωτότυπα καθ’ολη τη διάρκεια του 2020 για την μελλοντική τους χρήση από τα γραφεία προγραμμάτων IVAS και NGSW.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.