Ην. Βασίλειο: Αναβαθμίζονται 148 Challenger 2 σε Challenger 3

Ο βρετανικός Στρατός πρόκειται να αποκτήσει στόλο 148 αρμάτων μάχης Challenger 3 στο πλαίσιο σύμβασης αξίας £800 εκατομμυρίων με την εταιρεία Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL), όπως ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός άμυνας την Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021.

Το νέο άρμα μάχης Challenger 3 θα μεταφέρει επιπλέον βλήματα κινητικής ενέργειας (ΚΕ) που μπορούν να ταξιδεύουν σε υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερο βεληνεκές. Επίσης, τα πυρομαχικά θα προγραμματίζονται ψηφιακά με τον νέο πύργο που θα διαθέτει λειόκαννο πυροβόλο 120 χλστ. Επίσης, το τελευταίας λέξης άρμα μάχης θα διαθέτει αναβαθμισμένο κινητήρα, νέο σύστημα ψύξης και σύστημα ανάρτησης για βελτίωση της ευστοχίας στις εν κινήσει βολές.

Το νέο σύστημα αυτόματου εντοπισμού και παρακολούθησης στόχου θα χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση των απειλών, καθώς νέες θερμικές κάμερες μεγάλης εμβέλειας θα τοποθετηθούν στο κύριο σκοπευτικό σύστημα ημέρας/νύχτας.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του βρετανικού Στρατού για προσαρμογές ώστε να ανταποκρίνεται στις απειλές του μέλλοντος, το Challenger 3 θα ενοποιεί, πλήρως ψηφιακά, πληροφορίες από όλους τους χώρους καθώς θα μπορεί να κινείται με ταχύτητες άνω των 60 χιλιομέτρων ανά ώρα (ΧΑΩ). Το άρμα μάχης Challenger 3 εξελίσσεται με σκοπό να αντικαταστήσει τον στόλο των υφιστάμενων Challenger 2 τα οποία είναι σε υπηρεσία από το 1998. Η πλήρης επιχειρησιακή ικανότητα των αρμάτων έχει προγραμματιστεί για το 2030, με την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα να αναμένεται το 2027.

Όπως αναφέρεται στην Βίβλο Αμυντικής Στρατηγικής, ο βρετανικός Στρατός θα διαθέτει μεγαλύτερες εκστρατευτικές δυνατότητες και θα είναι περισσότερο προστατευμένος απέναντι στους αντιπάλους του. Η ανακοίνωση του Challenger 3 επαναβεβαιώνει την δέσμευση του βρετανικού υπουργείου άμυνας για επενδύσεις αξίας £3 δισεκατομμυρίων στους αμυντικούς εξοπλισμούς κατά την επόμενη δεκαετία, διαμορφώνοντας μια σύγχρονη, προσαρμόσιμη και εκστρατευτική πολεμική δύναμη.

Στο πλαίσιο της πολύ-επίπεδης προστασίας του Challenger 3, ο στόλος θα είναι επίσης ο πρώτος που θα δεχθεί το καλύτερο σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) που του επιτρέπει να αναγνωρίζει τις επερχόμενες απειλές και να τις εξουδετερώνει. Το άρμα θα υποβληθεί σε πλήρεις ηλεκτρομαγνητικές δοκιμές ώστε να διασφαλιστεί πως θα επιβιώσει στα πιο απαιτητικά και κορεσμένα με αισθητήρες περιβάλλοντα.

Η παγκοσμίως κορυφαία νέα δομοστοιχειωτή θωράκιση που εξελίχθηκε χάρις στην πρόοδο των τεχνολογιών θωρακίσεων, παρέχεται από την ομάδα των επιστημονικών αρχισυμβούλων (Chief Scientific Advisor – CSA), με κρατική χρηματοδότηση, και κατασκευάστηκε από την υπηρεσία Dstl. Η πνευματική ιδιοκτησία της Dstl έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον και αξιοποιείται μέσω των στενών συνδέσμων που διαθέτει η Dstl με το υπουργείο άμυνας και την βιομηχανία του Ηνωμένου Βασίλειου.

Με τα υψηλότερα επίπεδα καταστρεπτικότητας και επιβιωσιμότητας (survivability), το Challenger 3 θα ηγείται των τεθωρακισμένων δυνάμεων του NATO στα πεδία πολεμικών επιχειρήσεων του σήμερα και πέραν του 2040. Αυτά επιτυγχάνονται όχι μόνο με την χρήση του νέου πυροβόλου, αλλά κάνοντας επίσης χρήση των πιο εξελιγμένων πυρομαχικών που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως από τους συμμάχους.

Η νέα σουίτα σκοπευτικών παρέχει στους ΑΠΜΑ την ανεξάρτητη, παντός καιρού, ημέρας/νύχτας ικανότητα hunder-killer, η οποία τους επιτρέπει να εντοπίζουν και να προσβάλλουν στόχους ταχύτερα από τους δυνητικούς αντίπαλους τους.

Το άρμα έχει επίσης σχεδιαστεί για να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο στις πολυχωρικές μάχες καθώς διατηρεί την ικανότητα να επιχειρεί σε παράκτια περιβάλλοντα (μεταξύ στεριάς και θάλασσας) προς υποστήριξη της δύναμης (Future Commando Force – FCF) του Βασιλικού Ναυτικού.

Το Challenger 3 θα εξοπλιστεί με ψηφιακή ραχοκοκαλιά που θα το διασυνδέει με τα υπόλοιπα οχήματα μάχης που θα υπάρχουν στην μαχόμενη Ταξιαρχία, καθιστώντας εφικτό το διαμοιρασμό στοιχείων σε όλους του χώρους για την παροχή πλεονεκτήματος στις πληροφορίες και να διευκολυνθεί η πολυχωρική ενσωμάτωση και το πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων.

Με την αρθρωτή του σχεδίαση, προσφέρει στους επιχειρησιακούς διοικητές μια σουίτα αυξημένης επιβιωσιμότητας στην αντιμετώπιση όλων των απειλών στο πεδίο που πιθανόν να συναντήσουν σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον βρετανό στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Νίκολας Ντράμμοντ, το άρμα μάχης Challenger 3 θα χρησιμοποιεί σκοπευτικά της Thales όπως και το Ajaz, για ομοιότητα. Το μείγμα βλημάτων προγραμματιζόμενων εγκαιροφλεγών DM11 PAB και διατρητικών ΚΕ DM53 μαζί με το πυροβόλο L55A1 αποκαθιστούν την υπεροχή στο πεδίο της μάχης. Η ξεχωριστή αναβάθμιση του συστήματος κίνησης αναμένεται να περιλαμβάνει το συγκρότημα ισχύος MTU883 με μετάδοση της Renk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.