Ινδία: Η 7η φρεγάτα Tushil έργου 11356 κλάσης Talwar καθελκύστηκε στην Ρωσία

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Ινδίας την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021, η έβδομη φρεγάτα έργου 11356 του ινδικού Ναυτικού καθελκύστηκε την 28η Οκτωβρίου 2021 στα Ναυπηγεία Γιεντάρ, στο Καλίνινγκραντ της Ρωσίας υπό την παρουσία του Σέρι Ντ Μπαλά Βέντις Βκάρμα, πρεσβευτή της Ινδίας στην Μόσχα, υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ρωσικής ομοσπονδίας και Αξιωματικών του ινδικού Ναυτικού. Κατά την τελετή, το πλοίο ονομάστηκε επίσημα «Tushil» από την Ντάτλα Βίντια Βάρμα. «Tushil» είναι μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει «Ασπίδα Προστασίας».

Η «Tushil» είναι το πρώτο από τα δυο πλοία έργου 11356 (επίσης γνωστή ως κλάση στελθ φρεγατών Krivak ή Talwar) που κατασκευάζονται στην Ρωσία στα Ναυπηγεία Γιένταρ για το ινδικό Ναυτικό.

Τα πλοία είχαν σχεδιαστεί για να διαθέτουν ουκρανικής κατασκευής αεριοστρόβιλους. Ωστόσο, αυτά τα πλοία, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, θα μεταφερθούν στην Ινδία ώστε να τοποθετηθούν οι αεριοστρόβιλοι κινητήρες σε ένα τοπικό ναυπηγείο καθώς το Νέο Δελχί παρήγγειλε τους αεριοστρόβιλους από την Ουκρανία.

Τον Οκτώβριο 2016 στο πλαίσιο Διακυβερνητικής Συμφωνίας (IGA) συνάφθηκε σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Ινδίας και της κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη ναυπήγηση δυο πλοίων έργου 11356 στη Ρωσία και δύο πλοίων στην Ινδία στο ναυπηγείο Goa Shipyard Limited (GSL).

Τον Νοέμβριο 2018, το ναυπηγείο Goa Shipyard Limited (GSL) υπέγραψε τη συμφωνία αξίας $500 εκατομμυρίων στο πλαίσιο του “σχεδίου 2+2” με την ρωσική ροσομπορονέξπορτ για τη σχεδίαση, τα υλικά και την ειδική υποστήριξη για την εγχώρια κατασκευή των δύο φρεγατών.

Τον Ιανουάριο 2019, το ινδικό υπουργείο άμυνας και το GSL υπέγραψαν τη σύμβαση. Η συμφωνία «σχεδίου 2+2», όπου η τεχνολογία θα μεταφερθεί σε ένα ινδικό ναυπηγείο για την κατασκευή των δύο φρεγατών από το μηδέν, ήταν σε εξέλιξη από το 2015.

Η τρόπιδα της πρώτης από τις δύο φρεγάτες κλάσης Krivak που θα κατασκεπαστεί στο GSL τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο 2021 και της δεύτερης φρεγάτας τον Ιούνιο 2021. Η πρώτη από τις δύο φρεγάτες του GSL αναμένεται να παραληφθεί το 2026 και η δεύτερη έξι μήνες αργότερα.

Οι δύο επόμενες φρεγάτες έργου 11356 πρόκειται να ενσωματώνουν το πυραυλικό σύστημα κρούζ BrahMos αντί του του αντιπλοϊκού πυραύλου 3M-54E Klub-N όπως και «εξελιγμένους αισθητήρες».

Τα πολεμικά πλοία έργου 11356 μπορούν να πλεύσουν με ανώτατη ταχύτητα 30 κόμβων και έχουν αυτονομία περίπου 30 ημέρων. Έχουν μήκος 124,8 μέτρων και εκτόπισμα περίπου 4000 τόνων. Διαθέτουν κατάστρωμα πτήσης για την μεταφορά ενός ελικοπτέρου για ανθυποβρυχιακές αποστολές.

Οι νέες φρεγάτες θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τις ικανότητες του ινδικού Ναυτικού στην περιοχή του ινδικού ωκεανού καθώς η υπηρεσία αντιμετωπίζει έλλειψή 10 φρεγατών από τις 24 που χρειάζεται.

Οι φρεγάτες έργου 11356 επίσης γνωστές και ως πλοία κλάσης Krivak ή Talwar είναι μια κλάση στέλθ φρεγατών καθοδηγούμενων βλημάτων που σχεδιάστηκαν και κατασκευάζονται στη Ρωσία για το ινδικό Ναυτικό. Η πρώτη παρτίδα των πλοίων έργου 11356 κατασκευάστηκε στα ρωσικά Βαλτικά Ναυπηγεία και η δεύτερη παρτίδα στα Ναυπηγεία Γιένταρ. Σήμερα, το ινδικό Ναυτικό χρησιμοποιεί ήδη έξι από αυτά τα πλοία και συγκεκριμένα τα INS Talwar (F40), INS Trishul (F43), INS Tabar (F44), INS Teg (F45), INS Tarkash (F50) και INS Trikand (F51). Η INS Tushil είναι η έβδομη φρεγάτα έργου 11356 του ινδικού Ναυτικού.

Ινδικό Ναυτικό | Φρεγάτα καθοδηγούμενων βλημάτων INS Teg (F44) κλάσης Talwar

Η κατασκευή αυτών των πλοίων βασίζεται στις ειδικές απαιτήσεις του ινδικού Ναυτικού για την κάλυψη ολόκληρου του φάσματος των ναυτικών επιχειρήσεων και στις τρεις διαστάσεις Αέρα, Επιφανείας και Υποβρυχίως. Τα πλοία, με τον ισχυρό συνδυασμό ινδικών και ρωσικών όπλων τελευταίας τεχνολογίας, είναι εξοπλισμένα ώστε να επιχειρούν σε παράκτια ή ωκεάνια ύδατα, τόσο ως μια ενιαία μονάδα όσο και ως ένα συνοδό πλοίο μέσα σε μια ναυτική δύναμη κρούσης. Διαθέτουν «στελθ τεχνολογία» όσον αφορά την χαμηλή υπογραφή ραντάρ και τον θόρυβο μέσα στο νερό. Αυτά τα πλοία είναι εφοδιασμένα με σημαντικό εξοπλισμό που παρέχεται από την Ινδία όπως πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας, συστήματα σόναρ, ραντάρ επιτήρησης επιφανείας, σουίτα επικοινωνιών και συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου μαζί με ρωσικούς πυραύλους επιφανείας-αέρος και πυροβόλα.

Η Ντάτλα Βίντια Βάρμα ήταν η “ανάδοχος” της φρεγάτας Tushil

Ο Ιλία Σαμαρίν, γενικός διευθυντής του Ναυπηγείου Γιεντάρ, στο Καλίνινγκραντ, στην ομιλία του στάθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα Ναυπηγεία κατά την εκτέλεση αυτού του πολύπλοκου ναυπηγικού έργου. Παρά τις προκλήσεις που θέτει η συνεχιζόμενη πανδημία, η κατασκευή των πλοίων συνεχίστηκε με τη χρήση καινοτόμων λύσεων. Ευχαρίστησε την ινδική κυβέρνηση για την αμέριστη υποστήριξη της και επανέλαβε τη δέσμευση του ναυπηγείου να παραδώσει τα πλοία σύμφωνα με τα συμβατικά χρονοδιαγράμματα. Ο Σέρι Ντ Μπαλά Βέντις Βκάρμα, πρεσβευτής της Ινδίας στην Μόσχα, τόνισε την μακρόχρονη παράδοση της Στρατιωτικής Τεχνικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ινδία και την Ρωσία. Αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα Ναυπηγεία Γιεντάρ για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα καθελκυστούν σύμφωνα με τα συμβατικά χρονοδιαγράμματα ξεπερνώντας τις προκλήσεις που επιβάλλονται από την COVID-19.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.