Ινδία: Ο Στρατός εξελίσσει την στρατηγική των ενοποιημένων επιχειρήσεων

gujaratsamachar.com

Η Νοτιοδυτική Διοίκηση (SWC) του ινδικού Στρατού διεξήγαγε άσκηση Ενοποιημένου Σχηματισμού Μάχης (IBG) κατά μήκος των δυτικών συνόρων της χώρας με το Πακιστάν.

Η άσκηση πυρών ενοποιημένου σχηματισμού μάχης με την επωνυμία «Shatru Nash» πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2022 και διεξήχθη από το Σώμα Chetak (X Corps) της SWC στο πεδίο βολής Mahajan Field Firing Range (MFFR) στην έρημο Ταρ, στο Ρατζαστάν.

Βίντεο από την άσκηση ενοποιημένων πυρών του ινδικού Στρατού.

Κατά τη διάρκεια της άσκηση, την οποία παρακολούθησε ο ιστότοπος Janes, ο ινδικός Στρατός εκτέλεσε μια σειρά από πολεμικές επιχειρήσεις και επέδειξε την ισχύ πυρός διαφόρων χερσαίων και εναερίων πλατφορμών. Η άσκηση IBG επέδειξε επίσης τις κοινές επιχειρήσεις του ινδικού Στρατού και της ινδικής Αεροπορίας.

Κατά την άσκηση έγινε συνδυασμός πυρών από παλιές πλατφόρμες με εγχώριες και νέες τεχνολογίες του ινδικού Στρατού. Η άσκηση ενοποιημένων πυρών ήταν περισσότερο επιθετική παρά αμυντική.

Ο ινδικός Στρατός παρουσίασε ελαφρά ελικόπτερα, αυτοκινούμενα πυροβόλα K9 Vajra-T, πυροβόλα Sharang των 155 χλστ, άρματα μάχης T-72, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων Grad BM-21, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-2K Sarath και άρματα μάχης T-90.

Ανώτερος Αξιωματικός του ινδικού Στρατού δήλωσε στο Janes ότι η άσκηση διεξήχθη στο πλαίσιο των προσπαθειών του ινδικού Στρατού να προχωρήσει στην αντίληψη IBG.

«Η άσκηση αποσκοπούσε στην επίτευξη την εκτέλεση ενοποιημένων πυρών», δήλωσε ο Αξιωματικός. «Η άσκηση ανέδειξε την ετοιμότητα των κοινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της αντίληψης IBG».

Η άσκηση κατέδειξε επίσης τη στρατηγική των μελλοντικών πολεμικών επιχειρήσεων του ινδικού Στρατού, πρόσθεσε ο Αξιωματικός.

Η άσκηση ξεκίνησε από την ινδική Αεροπορία με την εκτόξευση όπλων καταστροφής αεροδρομίων (Smart Anti-Airfield Weapon – SAAW) επί στόχων από δυο μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-30MKI. Η Αεροπορία εκτόξευσε επίσης πυραύλους από επιθετικά ελικόπτερα Apache, τα εξελιγμένα ελαφρά ελικόπτερα Rudra και τα ελικόπτερα LCH.

Τα Su-30 MKI της ινδικής Αεροπορίας προσβάλαν τον εχθρό πριν ο ινδικός Στρατός εισέλθει μέσα στο εχθρικό έδαφος. Αμέσως μετά εκτοξευθήκαν αρκετοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι ο ένας πίσω από τον άλλον. Εν συνεχεία δύο επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας έφτασαν στην περιοχή της άσκησης και εκτόξευσαν επίσης ρουκέτες επί των στόχων.

Όταν τα ελαφρά επιθετικά ελικόπτερα έφυγαν από το πεδίο της μάχης αφού ολοκλήρωσαν την αποστολή τους, έφτασαν δυο επιθετικά ελικόπτερα Apache της ινδικής Αεροπορίας για να προσβάλλουν εχθρικές θέσεις. Όταν η δύναμη του εχθρού μειώθηκε στο μισό από τις αεροπορικές επιθέσεις, την ευθύνη για την «καταστροφή του εχθρού» ανέλαβε το Πυροβολικό. Ο πρώτος εκτοξευτής ΠΕΠ BM-21 Grad εξαπέλυσε τα πυρά του. Μετά την λήψη των συντεταγμένων από τις θέσεις του εχθρού, τέσσερις ΠΕΠ άρχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες.

Τότε ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 105 και Sharang 155 χιλιοστών αρχίσαν επίσης τα πυρά από δύο κατευθύνσεις. Τα ΤΟΜΑ BMP κινήθηκαν μαζί με τα T-72 και το Πεζικό που τα περιέβαλλε και εκτελούσαν πυρά προς τον εχθρό από τις δύο κατευθύνσεις. Λόγω των πυρών στο πεδίο, υπήρχε μόνο καπνός και σκόνη. Εν συνεχεία εκτοξεύθηκε μια αιφνιδιαστική επίθεση ινδικών αρμάτων μάχης και πυροβόλων από την τρίτη κατεύθυνση. Τα Τ-90 Bhishma και K-9 Vajra ανέλαβαν την κύρια προσπάθεια.

Εν μέσω πυρών, οι Ινδοί Στρατιώτες έφτασαν στην εχθρική τοποθεσία και την κατέλαβαν εκτελώντας σταθεροποίηση και αναδιοργάνωση. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σε μόλις 50 λεπτά. Όλη αυτή η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ).

Ο Διοικητής της SWC, Αντιστράτηγος A.S Bhinder, παρακολούθησε όλη την επιθετική άσκηση. Όσον αφορά το ζήτημα των διδαγμάτων από τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας, δήλωσε ότι κάθε Στρατός εξετάζει και μελετάει αυτούς τους πολέμους και τις συγκρούσεις όπως επίσης και τι είδους τακτικές και τεχνικές χρησιμοποιούνται.

Πηγές: gujaratsamachar.com και janes.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.