Ινδία: Ο Στρατός θέλει να αποκτήσει 350 οχήματα πυρών υποστήριξης με βάρος μικρότερο των 25 τόνων

©General Dynamics | Το όχημα πυρών υποστήριξης MPF της General Dynamics για τον Στρατό των ΗΠΑ

Ο ινδικός Στρατός εξέδωσε νέο αίτημα για πληροφορίες (RfI) για την αγορά 350 οχημάτων πυρών υποστήριξης («ελαφριά άρματα») που θα ζυγίζουν λιγότερο από 25 τόνους. Το αίτημα αυτό προκύπτει μετά τις συγκρύσεις με τον κινεζικό Στρατό κοντά στην λίμνη Πάνγκονγκ στο Λαντάκ και την Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ και κοντά στα σύνορα ανάμεσα στο Σικκίμ και την Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ.

Σύμφωνα με το RfI, ο ινδικός Στρατός θέλει να αποκτήσει ένα όχημα πυρών υποστήριξης που θα διαθέτει ένα δομοστοιχειωτό οπλικό σύστημα πολλαπλών λειτουργών με ικανότητα αναβάθμισης και με την δυνατότητα να καταστρέφει και να προσφέρει προστασία από τις ανάλογες απειλές.

Το νέο «ελαφρύ άρμα» πρέπει επίσης να διαθέτει πολλαπλά όπλα διαφορετικών διαμετρημάτων για αντιαεροπορικούς και επίγειους ρόλους υποστηριζόμενα απο τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού. Για πυρομαχικά, το όχημα πρέπει να διαθέτει σύγχρονα και εξελιγμένα «έξυπνα πυρομαχικά» πολλαπλών χρήσεων με πυροβόλο που θα μπορεί να εκτοξεύει και αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους. Το όχημα θα πρέπει να διαθέτει μονάδα βοηθητικής ισχύος (APU), προθερμαντήρες, μονάδα ελέγχου περιβάλλοντος και ικανότητα αντιμετώπισης ντροουνς, παρεμβολείς UAV και δυνατότητα λειτουργίας στο πλαίσιο τακτικού δικτύου.

Σήμερα, ο ινδικός Στρατός διαθέτει τα ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης T-90S με την ονομασία Bhishma και τα T-72M1 με το παρωνύμιο Ajeya. Τα σύγχρονα βαριά άρματα μάχης δεν έχουν σχεδιαστεί για επιχειρήσει σε ορεινές περιοχές με στενούς δρόμους και σημεία διέλευσης που δεν μπορούν να υποστηρίξουν οχήματα μάχης βάρους 50 τόνων.

Κινεζικό όχημα πυρών υποστήριξης Type-15

Η Κίνα εξέλιξε το όχημα πυρών υποστήριξης («ελαφρύ άρμα») Type-15 με ανώτατο βάρος 36 τόνους και προσφέρει την κινητικότητα και την ισχύ πυρός ενός τυπικού άρματος μάχης (MBT). Για την ακρίβεια, το Type-15 που ονομάζεται επίσης VT5 είναι οπλισμένο με ένα ραβδωτό πυροβόλο 105 χστ με θερμoαπαγωγικό περίβλημα και εκκενωτή αερίων του οποίου το μέγιστο δραστικό βεληνεκές είναι τα 3000 μέτρα. Το πυροβόλο μπορεί επίσης να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους εξοπλισμένους με διπλή (tandem) αντιαρματική-εκρηκτική (HEAT) πολεμική κεφαλή με ικανότητα καταστροφής τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης εφοδιασμένα με εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA). Ο πύραυλος διαθέτει δραστικό βεληνεκές 5000 μέτρων.

Σήμερα, τρεις εταιρείες εξέλιξαν το σχέδιο του οχήματος πυρών υποστήριξης («ελαφρύ άρμα»), όπως οι: BAE Systems, General Dynamics και Elbit Systems. Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) ξεκίνησε το πρόγραμμα του θωρακισμένου οχήματος πυρών υποστήριξης (Mobile Protected Firepower – MPF) για να αποκτήσει το νέο ελαφρύ όχημα μάχης για τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις του. Δύο πρωτότυπα οχημάτων πυρών υποστήριξης έχουν ήδη παραδοθεί στον Στρατό των ΗΠΑ για δοκιμές και ελέγχους.

Η πρόταση της BAE Systems για το πρόγραμμα MPF του Στρατού των ΗΠΑ.

Η εταιρεία General Dynamics εξέλιξε ένα νέο όχημα πυρών υποστήριξης που ζυγίζει λιγότερο από 30 τόνους. Το «ελαφρύ άρμα» που μπορεί να δεχθεί πυροβόλο 105 ή 120 χλστ θα διαθέτει θωράκιση παρόμοια με ένα τυπικό MBT. Τον Οκτώβριο 2015 κατά την αμυντική έκθεση AUSA στην Ουάσιγκτον, η εταιρεία BAE Systems αποκάλυψε το νέο σχέδιο του οχήματος πυρών υποστήριξης με την ονομασία «Εκστρατευτικό Ελαφρύ Άρμα» που μπορούσε να μεταφερθεί από μεταφορικό αεροσκάφος C-130. Η λύση της εταιρείας βασίστηκε πάνω στο ειδικής σχεδίασης θωρακισμένο σύστημα πυροβόλου M8 AGS και εκσυγχρονίστηκε με τις δοκιμασμένες τεχνολογίες των οικογενειών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) CV90 και Bradley.

©Elbit Systems | Σχέδιο του Sabrah 105 χλστ επι πλατφόρμας ASCOD 2

Πρόσφατα, οι Φιλιππίνες ανέθεσαν σύμβαση για τα προγράμματα απόκτησης οχημάτων πυρών υποστήριξης και τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) για τον φιλιππινέζικό Στρατό στην ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems. Το νέο ελαφρύ όχημα πυρών υποστήριξης για τις Φιλιππίνες είναι το Sabra το οποίο βασίζεται στο σκάφος του ερπυστριοφορου οχήματος ASCOD 2.

©Army Recognition | Το όχημα πυρών υποστήριξης FNSS Kaplan/PT Pindad Harimau σε δυναμική επίδειξη στην IndoDefence 2018, στην Τζακάρτα.

Στην Μέση Ανατολή, η τουρκική εταιρεία FNSS σχεδίασε το Kaplan που είναι εξοπλισμένο με διμελή πύργο με ραβδωτό πυροβόλο 105 χλστ τύπου NATO το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει διατρητικά (AP) και εκρηκτικά (HE) βλήματα.

©militaryleak.com | Το νοτιοκορεατικό όχημα πυρών υποστήριξης K-21 105 με τον βελγικό πύργο John Cockerill CT-CV 105HP

Η νοτιοκορεατική εταιρεία Hanwha εξέλιξε επίσης το σχέδιο του ελαφρού οχήματος πυρών υποστήριξης K-21 105 που βασίζεται πάνω στο ΤΟΜΑ K-21 και είναι εξοπλισμένο με τον διμελή πύργο CT-CV 105HP που σχεδίασε η βελγική εταιρεία John Cockerill.

 

Πηγή: ArmyRecognition.Com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.