Ινδία: Παρουσιάστηκε το ελαφρύ τεθωρακισμένο Zorawar – Απάντηση στο κινεζικό ZTQ-15

Το υπό κλίμακα μοντέλο του Zorawar (Φωτ: idrw.org)

Ο Οργανισμός Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Ινδίας (DRDO) παρουσίασε ένα μοντέλο σε κλίμακα του ελαφριού τεθωρακισμένου οχήματος Zorawar στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEXPO 2022 που πραγματοποιήθηκε από 18 έως 22 Οκτωβρίου στο Γκαντινάγκαρ του Γκουτζαράτ, στην Ινδία.

Ο DRDO αναπτύσσει το τεθωρακισμένο ερπυστριοφόρο όχημα Zorawar μαζί με την Larsen & Toubro (L&T) για τον Στρατό της Ινδίας.

Αξιωματούχος του DRDO δήλωσε στον ιστότοπο Janes ότι το πρωτότυπο του νέου τεθωρακισμένου αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του 2023.

Φωτ: Adithya KM

Ο Τζαγιάντ Ντι Πατίλ, ανώτερος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της L&T για την άμυνα, δήλωσε στις 16 Σεπτεμβρίου: «Η L&T έχει επιλεγεί ως ο εταίρος ανάπτυξης από τώρα».

Πρόσθεσε ότι ενώ η εταιρεία συμμετέχει στην ανάπτυξη της πλατφόρμας, η L&T δεν έχει εξασφαλίσει ρόλο στην φάση της παραγωγής του άρματος.

«Οι διαδικασίες της Ινδίας δεν μπορούν να ενσωματώσουν τις συμβάσεις ανάπτυξης και παραγωγής σε μία σύμβαση», δήλωσε. «Ο εξοπλισμός που αναπτύσσεται πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμές αξιολόγησης επι του πεδίου και να αποδειχτούν επιτυχείς για να εγκριθούν τα αποτελέσματα και στη συνέχεια να αρχίσει η διαδικασία παραγγελίας της παραγωγής».

Τεθωρακισμένα μικρού βάρους για περιοχές με μεγάλο υψόμετρο

Στο πλαίσιο του προγράμματος Zorawar, ο ινδικός Στρατός θέλει να παραλάβει ινδικής κατασκευής χαμηλού βάρους τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, ώστε να μπορούν αποστέλλονται γρήγορα και να μετακινούνται εύκολα σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

Το σχέδιο για την απόκτηση τεθωρακισμένων μικρού βάρους λαμβάνει χώρα καθώς συνεχίζεται η διαμάχη με την Κίνα κατά μήκος της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC) στο ανατολικό Λαντάκ κοντά στα σύνορα.

Παρόλο που ο ινδικός Στρατός διαθέτει άρματα μάχης T-72 και T-90 στο ανατολικό Λαντάκ, αυτά τα άρματα κατασκευάστηκαν κυρίως για πεδιάδες και ερήμους. Όταν χρησιμοποιούνται σε μέρη με μεγάλο υψόμετρο, υφίστανται τους περιορισμούς που τίθενται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

Το βάρος τους καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση και τη χρήση τους σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.
Επίσης, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) της Κίνας έχει στείλει μικρού βάρους άρματα μάχης ZTQ-15 (ή Type-15) με τεθωρακισμένες Μονάδες στο Θιβέτ. Το ZTQ-15 είναι πιο εύκολο να λειτουργήσει και να συντηρηθεί σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο από τα 42 τόνων άρματα μάχης T-72 της Ινδίας.

Φωτ: idrw.org

Στην αίτηση παροχής πληροφοριών (RfI) του Απριλίου 2021, ο ινδικός Στρατός ανέφερε ότι το ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα πρέπει να έχει τουλάχιστον αναλογία 25 ίππων ανά τόνο βάρους. Τα T-72 έχουν αναλογία ισχύος προς βάρος μόνο 18,5 ίππους ανά τόνο που δεν είναι αρκετή. Το ZTQ-15 της Κίνας, από την άλλη πλευρά, έχει αναλογία ισχύος προς βάρος περίπου 30 ίππους ανά τόνο.

Στο RfI, o ινδικός Στρατός αναφέρει: «Το νέο όχημα αναμένεται να είναι εξίσου θανατηφόρο και ικανό να επιβιώσει όπως και τα σημερινά άρματα μάχης. Θα έχει επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα κινητικότητας που θα του επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και οριακό έδαφος».

Στο παρελθόν η Ινδία έχει στείλει ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης σε περιοχής υψηλού υψομέτρου, όπως στο ανατολικό Λαντάκ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1962, τα An-12 της ινδικής Αεροπορίας μετέφεραν άρματα μάχης AMX-13 του Συντάγματος Τεθωρακισμένων «20 Lancers» στο Τσουσούλ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Πακιστάν το 1965, τα AMX-13 στάλθηκαν στο Τσάμπ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.