Ινδία: Συνεχίζονται οι τεχνικές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις Α/Τ πυραύλου από το πυροβόλο του Arjun

Ο πύραυλος έχει την ικανότητα να καταστρέψει ένα τεθωρακισμένο όχημα σε αποστάσεις από 1,5 χλμ έως 5 χλμ. (Φωτ: Ινδικό υπουργείο άμυνας)

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο ιστότοπος The Indian Express, ο Στρατός της Ινδίας και ο ινδικός Οργανισμός Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) πραγματοποίησε επιτυχείς δοκιμές του εγχώριας κατασκευής αντιαρματικού πύραυλου με καθοδήγηση λέιζερ (ATGM) από το άρμα μάχης Arjun. Οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής του Στρατού στην περιφέρεια της Αχμενταγκάρ την 28η Ιουνίου 2022.

Η δοκιμή διεξήχθη στο πεδίο βολής ΚΚ με την υποστήριξη του Κέντρου και Σχολής Τεθωρακισμένου (ACC&S) του Στρατού της Ινδίας το οποίο εδρεύει στην Αχμενταγκάρ. «Κατά τη δοκιμή, ο ATGM χτύπησε το κέντρο του στόχου με μεγάλη ακρίβεια και κατέστρεψε με επιτυχία τον στόχο στις μικρές αποστάσεις. Η ικανοποιητική απόδοση πτήσης του πυραύλου καταγράφθηκε από συστήματα τηλεμετρίας», μετέδωσε το The Indian Express επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας της χώρας.

Ο εξ ολοκλήρου εγχώριας κατασκευής ATGM χρησιμοποιεί διπλή αντιαρματική κεφαλή σε σειρά (tandem) υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT). Ο όρος tandem αναφέρεται στους πυραύλους που χρησιμοποιούν περισσότερες από μία έκρηξη με στόχο την αποτελεσματική διάτρηση των θωρακίσεων των αντιπάλων αρμάτων μάχης. Ο πύραυλος έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τα οποία διαθέτουν θωράκιση τύπου ERA.

Ο ATGM εξελίχθηκε με δυνατότητα εκτόξευσης από πολλαπλές πλατφόρμες και επι παρόντος εκτελεί δοκιμές τεχνικής αξιολόγησης από το ραβδωτό πυροβόλο 120 χιλιοστών του άρματος μάχης Arjun. Ο ATGM με καθοδήγηση λέιζερ έχει την δυνατότητα καταστροφής θωρακισμένων οχημάτων σε αποστάσεις από 1,5 έως 5 χλμ, είπαν οι αξιωματούχοι. Η προσβολή στόχων σε μικρές αποστάσεις είναι μια πρόκληση λόγω των διαστατικών περιορισμών των ATGM που εκτοξεύονται από πυροβόλα αρμάτων, το οποίο αντιμετωπίστηκε σε αυτήν την δοκιμή με επιτυχία από τον ATGM του άρματος μάχης Arjun.

Με αυτήν την δοκιμή, διαπιστώθηκε η ικανότητα του ATGM να προσβάλει στόχους από την μικρότερη προς την μεγαλύτερη απόσταση. Νωρίτερα οι δοκιμές ήταν επιτυχείς κατά την προσβολή στόχων στο μέγιστο βεληνεκές.

Ο καθοδηγούμενος με λέιζερ ATGM εξελίχθηκε από τις δύο εταιρείες του συνεργατικού σχηματισμού (cluster) Armament and Combat Engineering του DRDO που εδρεύουν στην Πούνε – το Armament Research and Development Establishment (ARDE) και το High Energy Materials Research Laboratory (HEMRL)- σε συνεργασία με το Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης Εξοπλισμών (IRDE), σύμφωνα με το The Indian Express.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.