Ινδία: Τελευταίες δοκιμές του εξελιγμένου ρυμουλκούμενου πυροβόλου Bharat 52

Σύμφωνα με δημοσίευση του ιστοτόπου Indian Defence News την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020, η ινδική εταιρεία Bharat Forge, τμήμα του ομίλου Kalyani, εκτέλεσε τις τελευταίες δοκιμές του εξελιγμένου συστήματος ρυμουλκούμενου πυροβόλου πυροβολικού Bharat 52 πριν την παράδοση του στον ινδικό Στρατό.

Το έργο του εξελιγμένου ρυμουλκούμενου συστήματος πυροβόλου πυροβολικού (ATAGS) ξεκίνησε το 2013 από τον ινδικό Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) για να αντικαταστήσει τα παλιά πυροβόλα που είναι σε υπηρεσία με τον ινδικό Στρατό με ένα νέο σύγχρονο πυροβόλο 155 χλστ. Για το σκοπό αυτόν το Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης Εξοπλισμού (ARDE) του DRDO συνεργάστηκε με τους ιδιωτικούς φορείς Bharat Forge Limited, Mahindra Defense Naval System, Tata Power Strategic Engineering Division και την κρατική μονάδα Ordnance Factory Board (OFB).

Τον Ιούλιο 2016, το DRDO διεξήγαγε δοκιμαστική βολή πιστοποίησης του οπλισμού για το ATAGS 155/52 διαμετρημάτων. Κατά τις δοκιμές του 2017, το ATAGS κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ πυροβόλου 155 χλστ βάλλοντας ένα βλήμα σε απόσταση 47,2 χλμ. Εν συνεχεία κατέγραψε την μεγίστη απόσταση των 48,074 χλμ με πυρομαχικό υψηλής εκρηκτικότητας καιόμενης βάσης (base bleed)(HE–BB), ξεπερνώντας τα μέγιστα βεληνεκή που βλήθηκαν από τα συστήματα πυροβόλων πυροβολικού αυτής της κατηγορίας.

Βίντεο απο παλιότερες δοκιμαστικές βολές του Bharat 52.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ινδικό Στρατό, τον Αύγουστο 2018, το Συμβούλιο Αμυντικών Προμηθειών της Ινδίας ενέκρινε την απόκτηση 150 συστημάτων ATAGS με εκτιμώμενο κόστος 470 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ινδικό αμυντικό περιοδικό, το πυροβόλο του Bharat 52 περιλαμβάνει κάννη, μηχανισμό κλείστρου, χαληνωτήριο και μηχανισμό ανάκρουσης για να βάλλει πυρομαχικά διαμετρήματος 155 χλστ με βεληνεκές 40 χλμ. Διαθέτει πλήρως ηλεκτρικό σύστημα περιστροφής για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η ελάχιστη συντήρηση του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαθέτει εξελιγμένα χαρακτηριστικά όπως υψηλή κινητικότητα, ταχεία ανάπτυξη, λειτουργία βοηθητικής ισχύος, εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας, αυτόματο σύστημα διοίκησης και ελέγχου με νυχτερινή ικανότητα σε λειτουργία άμεσων πυρών. Το πυροβόλο είναι δυο τόνους ελαφρύτερο από τα πυροβόλα της ίδιας κατηγορίας και είναι σχεδιασμένο για την παροχή καλύτερης ακρίβειας και βεληνεκούς και μπορεί να βάλλει πέντε διαδοχικά βλήματα σε μικρή χρονική περίοδο. Διαθέτει επίσης συμβατότητα με το δίκτυο διοίκησης και ελέγχου ACCCS-Shakti του ινδικού Στρατού.

Το Bharat 52 μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα με στοιχείο έξι μελών μέσα σε ένα λεπτό κατά την ημέρα και 1,5 λεπτά την νύχτα. Διαθέτει συνολικό βάρος 15 τόνων, γωνία ανύψωσης -3° με +72° με ταχύτητα 5° ανά δευτερόλεπτο. Το Bharat 52 είναι εξοπλισμένο με σύστημα υποβοήθησης γέμισης (LAS) με χειροκινητική εφεδρική διαρρυθμισμένη που προσφέρει ρυθμό ριπής 3 βλημάτων σε 30 δευτερόλεπτα, 16 βλημάτων σε 3 λεπτά σε έντονο ρυθμό βολής και 42 βλημάτων σε μια ώρα με σταθερό ρυθμό βολής.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.