Ινδία: Τέθηκε σε υπηρεσία το πρώτο αεροπλανοφόρο εγχώριας κατασκευής INS Vikrant

Η τελετή για την ένταξη του πλοίου σε υπηρεσία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας Ναρέντρα Μόντι. (@narendramodi/twtter)

Το ινδικό Ναυτικό έθεσε σε υπηρεσία το πρώτο αεροπλανοφόρο εγχώριας κατασκευής, INS Vikrant, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο Cochin Shipyard Limited (CSL) στο Κότσι του νότιου κρατιδίου Κεράλα, στην Ινδία.

Η τελετή για την ένταξη του πλοίου σε υπηρεσία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας Ναρέντρα Μόντι.

Κατά τη διάρκεια της τελετή ένταξης στην υπηρεσία, ο πρωθυπουργός Μόντι παρουσίασε επίσης ένα νέο ναυτικό λάβαρο.

Το INS Vikrant, ένα πλοίο μήκους 262 μέτρων και πλάτους 62 μέτρων, είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο που σχεδίασε και κατασκεύασε η Ινδία μόνη της.

Το σκάφος σχεδιάστηκε από το γραφείο σχεδιασμού πολεμικών πλοίων Warship Design Bureau (WDB), έναν οργανικό οργανισμό του ινδικού Ναυτικού.

Προκειμένου να προωθηθεί η προσπάθεια για την εγχωρία συμμετοχή (indigenisation), ο χάλυβας που απαιτήθηκε για την κατασκευή του αεροπλανοφόρου παραδόθηκε με επιτυχία από την ινδική Steel Authority of India Limited (SAIL) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDL) και το ινδικό Ναυτικό.

Στη συνέχεια προχώρησε η κατασκευή του σκάφους και η τρόπιδα του πλοίου τοποθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2009. Η πρώτη φάση κατασκευής του πλοίου ολοκληρώθηκε με την επιτυχή καθέλκυση του πλοίου τον Αύγουστο του 2013.

Το INS Vikrant στις δοκιμές εν πλω

Το INS Vikrant είναι το μεγαλύτερο και το πιο πολύπλοκο πολεμικό πλοίο που κατασκευαστεί ποτέ στην ναυτική ιστορία της Ινδίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Ινδίας. Το πλοίο πήρε το όνομα του από τον προκάτοχο του, το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας, το οποίο διαδραμάτισε έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στον πόλεμο του 1971.

Το πλοίο θα είναι σε θέση να επιχειρεί αεροπορική πτέρυγα αποτελούμενη από 30 αεροσκάφη που περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29K, ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου Kamov-31, MH-60R, επιπλέον των εγχώριας κατασκευής προηγμένων ελαφρών ελικοπτέρων (ALH) και ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών (LCA).

Τους τελευταίους μήνες, το INS Vikrant, ολοκλήρωσε διάφορες φάσεις θαλασσίων δοκιμών, όπου δοκιμάστηκαν οι επιδόσεις του πλοίου συμπεριλαμβανομένης της απόκρισης του σκάφους του πλοίου σε διάφορες συνθήκες επιχειρήσεων, δοκιμές ελιγμών, το κύριο πρωστήριο σκεύος και άλλου εξοπλισμού.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.