Ινδία: Τα Su-30MKI πιθανόν να εκσυγχρονιστούν με ραντάρ Irbis E

©PTI

Η Ινδία σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει τα Sukhoi-30MKI με σύγχρονες ικανότητες ραντάρ και όπλα αλλά επίσης θα ενισχύσει τα χαρακτηριστικά για την διαχείριση της αντιμετώπισης της απαξίωσης και τις πτυχές των ηλεκτρονικών επιχειρήσεων”, δήλωσε την Παρασκευή ο Αρχηγός της ινδικής Αεροπορίας Ρακές Κουμάρ Μπαντουρια.

Ένας απόστρατος της Αεροπορίας και αμυντικός αναλυτής δήλωσε ότι το εκσυγχρονισμένο ραντάρ πιθανόν να είναι το NIIP N035 Irbis E (Λευκή Λεοπάρδαλη), ένα κατευθυνόμενο υβριδικό ραντάρ ESA των 20kW που είναι τοποθετημένο στο Su-35.

“Σε μέγιστη ισχύ εκπομπής, το ραντάρ μπορεί να εντοπίσει ένα F-35 σε απόσταση 58 χλμ (36 μίλια), σε λειτουργία παρακολούθησης, η απόσταση μειώνεται στα 29 χλμ”, δήλωσε ο Βιτζανερ Κ Θάκουρμ, απόστρατος πιλότος της Αεροπορίας και αμυντικός αναλυτής που παρακολουθεί στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Σχεδιασμένο από το Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Τιχομίροφ (NIIP) στην πόλη Ζουκόφσκι, στην Μόσχα, το Irbis-E είναι μια άμεση εξέλιξη της ρωσικής οικογενείας αεροπορικών ραντάρ παντός καιρού, πολλαπλών λειτουργιών BARS, άλλα σημαντικά ισχυρότερο.

Αναφέρθηκε ότι το ραντάρ είναι διαβαθμισμένο στην μέση ισχύ 5kW, με διαβάθμιση 2 kilowatts CW για τον φωτισμό. Η NIIP ισχυρίζεται διπλάσιο εύρος ζώνης και βελτιωμένη ευμεταβλητότητα συχνότητας σε σχέση με το BARS, και καλύτερη δυνατότητα ηλεκτρονικών αντιμέτρων.

Ωστόσο, ο Χάρς Βαρντχαν Θακούρ, ένας πιλότων πειραματικών δοκιμών δήλωσε: “Όταν ορίζονται οι αποστάσεις ανάκτησης και παρακολούθησης για το F-35, η χαμηλή ‘παρατηρησιμότητα’ ενδέχεται να μεγαλοποιηθεί. Πιστεύω το F-35 μπορεί να ανακτηθεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις όπως ακριβώς κάνει και με το J-20”.

Αναμένεται ότι ο εκσυγχρονισμός των Su-30MKI δεν θα διαρκέσει πάρα πολύ καθώς η Ρωσία έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές αναβαθμίσεις που περιλαμβάνουν τους κινητήρες και το ραντάρ πάνω στο Su-30M το οποίο είναι σε υπηρεσία με την ρωσική Αεροπορία.

Ο Βιτζανερ Κ Θάκουρμ δήλωσε οτι η Ρωσία ενσωμάτωσε το ραντάρ Irbis-E και τους κινητήρες AL-41F-C1 του Su-35 σε μια αεροπορική άτρακτο Su-30, η οποία αποτελεί την σύγκληση των δύο πλατφορμών που αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα από το Su-27, αποβλέποντας στον μετριασμό των γενικών εξόδων της επιμελητείας και συντήρησης τους.

Το 2018, σύμφωνα με πληροφορίες ένα Sukhoi-Su30MKI κατάφερε να εντοπίσει το τελευταίο κινεζικό αεριωθούμενο μαχητικό Chengdu J-20, που υποτίθεται οτι είναι το καλύτερο μαχητικό στελθ που υπηρετεί στην κινεζική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Τα μαχητικά αεριωθούμενα J-20, όπως ισχυρίζεται η Κίνα, είναι κατασκευασμένα από υλικά απορρόφησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που υποτίθεται καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό του στις μεγάλες αποστάσεις.

Τέλη του προηγούμενου μήνα, ο Γερμανός κατασκευαστής ραντάρ Hensoldt ισχυρίστηκε ότι κατάφερε να παρακολουθήσει δύο αμερικανικής κατασκευής F-35 μέσα από μια φάρμα αλόγων για σχεδόν 100 μίλια (περίπου 150 χλμ) κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής έκθεσης, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος C4ISRNet.

Το Sukhoi Su-30MKI είναι ένα ρωσικής σχεδίασης βαρύ, μεγάλης ακτίνας τετάρτης γενιάς αεροπορικής υπεροχής μαχητικό, κατασκευασμένο κατόπιν άδειας από την ινδική Hindustan Aeronautics Limited. Τα αεροπλάνα εντάχθηκαν στην ινδική Αεροπορία στις αρχές της δεκαετίας 2000, με την Ινδία να έχει κατασκευάσει περίπου 250 αεροπλάνα μέχρι το 2018 και να συνεχίζει την παραγωγή κι άλλων.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Sputniknews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

43 Απαντήσεις

 1. Όταν ένα ραντάρ Irbis έκδοσης για εξαγωγή εντοπίζει ένα JSF στα 36 μίλια, ένα πιο προηγμένο με πλήρες ικανότητες (π.χ. του Su-57) σε ποιές αποστάσεις θα εντοπίζει την ιπτάμενη πατάτα;

  1. Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση ισχύς εκπομπής του Irbis-E είναι περίπου όση η συνολική κατανάλωση του υφιστάμενου ραντάρ APG-68(V)9 των F-16 Block 52+/Adv… Επίσης, το Irbis-E συνδυάζει και μηχανική κίνηση της κεραίας. Με τον τρόπο αυτό, πέραν της διεύρυνσης του χώρου κάλυψης του ραντάρ σε τομέα ±120°, καθίσταται δυνατή η στροφή της κεραίας προς την κατεύθυνση που αναμένεται ο στόχος, με σκοπό την μέγιστη απόδοση στην περιοχή ενδιαφέροντος. Τέλος, όταν το Su-30/35 “δει” στόχο, μπορεί να εξαπολύσει πύραυλο και να γυρίσει κάθετα στον στόχο (beaming): ο στόχος δεν μπορεί πλέον να δει το Su, γιατί το τελευταίο έχει σχεδόν μηδενική ακτινική ταχύτητα ως προς αυτόν και δεν διακρίνεται από τους σταθερούς στόχους στο έδαφος (καθώς όλα τα ραντάρ βασίζονται στο φαινόμενο Doppler για να ξεχωρίσουν τα αεροπλάνα από τους ακίνητους στόχους). Παράλληλα, το Su βλέπει μια χαρά τον στόχο και ενημερώνει τον πύραυλό του καθ’οδόν προς αυτόν, καθώς το ραντάρ του είναι “γυρισμένο” στον στόχο. Το αυτόν συμβαίνει και με το Su-57, το οποίον μάλιστα δεν χρειάζεται να κουνάει κεραίες κλπ: διαθέτει τρεις (3) διατάξεις AESA στο ρύγχος του, που καλύπτουν όλο το εμπρόσθιο ημισφαίριο (και βάλε)…

   1. @Konstantinos Zikidis «…καθώς όλα τα ραντάρ βασίζονται στο φαινόμενο Doppler…» – όλα ? είστε σίγουρος ? έχω κάθετος αντίθετες πληροφορίες για την λειτουργία των μοντέρνων ραντάρ, τουλάχιστον από τα χρόνια 90… όταν μιλάμε για μοντέλα εν παραγωγή. Βέβαια ξέρω μόνο τα δικά μας. Μα δεν νομίζω πως κάνω λάθος. Όχι δεν θα πω άλλα. Mα διαβάστε τα τεχνικά στοιχεία μερικών από αυτά, προσεκτικά, το τι μπορούν.

   2. @Tsimouha «Eπισης το SU-35 διαθετει και L-band AESA στα ακροπτερυγια.» – long range ανιχνευση των σημερινών stealth θέλει band της τάξης 140-180 ΜΗz. Τα άλλα θα ειναι ημίμετρα (δεν είμαι σίγουρος της λέξης αυτής σε ελληνική μετάφραση πολωνικών). Και με το band 140-180 MHz γίνεται και passive anti-stealth radar capability ( ! )

  2. @Gun… «..Irbis έκδοσης για εξαγωγή εντοπίζει ένα JSF στα 36 μίλια, ένα πιο προηγμένο με πλήρες ικανότητες (π.χ. του Su-57) σε ποιές αποστάσεις θα εντοπίζει την ιπτάμενη πατάτα; »

   Πιστεύω πως το κρίνουν σειρές. Δυλαδή η σειρά για την αγορά της «πατατας F-35», και για τη την αγορά των «PAK FA T 50 fighter jet BETTER THAN F-22 Raptor» Su-57

 2. «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 82 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 18 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  10 Oκτωβριου 1957 πρωτη πτηση για το Су-9 (Т-43-1) με τον В.С.Ильюшин στα χειριστηρια

  https://svpressa.ru/post/article/100562/

  Η ιδια η Sukhoi ομως δινει σαν ημερομηνια 11 Οκτωβριου

  https://www.sukhoi.org/company/istoriya/map/detail/1400/

 3. @ΓΜ

  «Όχι στα ακροπτερύγια, αλλά στα leading-edge flaps.
  https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-78f7c17e2935b9ac12d0c3d52b488e25.webp
  Οι κεραίες αυτές είναι επιβεβαιωμένο ότι εγκαθίστανται στα σημερινά Su-35S παραγωγής ή πρόκειται για δοκιμαστικής/προτεινόμενη εφαρμογή;»

  Η βιασυνη του tsimuha ειναι γνωστη (στα φτερα ηθελα να πω), με κυνηγανε κατι τετραποδα με κερατα και κουδουνες.

  Ναι ειναι κανονικη εγκατασταση , αποτελουν μερος του συστηματος ελεγχου πυρος.
  Οταν γυρισω σπιτι θα συμβουλευτω την Βιβλο (βοηθεια μας ) και θα δω τι ακριβως λεει.

 4. @dimitris /PL

  Η λειτουργία Doppler, εξ όσων γνωρίζω, είναι στάνταρ σε όλα τα ραντάρ μαχητικών τουλάχιστον από την δεκαετία του ’90, για να μην πω από νωρίτερα. Δεν νομίζω ότι στα σύγχρονα ραντάρ υπάρχει mode χωρίς Doppler. Οπότε, τα ραντάρ αυτά έχουν και ορισμένους περιορισμούς, ένας εκ των οποίων είναι η αδυναμία ανίχνευσης στόχου που η ταχύτητά του δεν έχει ακτινική συνιστώσα, δηλαδή δεν πλησιάζει ή απομακρύνεται από το ραντάρ. Αν πετάς κάθετα, ένα τέτοιο ραντάρ πολύ απλά δεν σε βλέπει. Και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό…
  Μάλιστα, ειδικά για το Irbis-E, αναφέρονται διαφορετικές αποστάσεις αποκάλυψης, ανάλογα με το εάν ο στόχος πλησιάζει ή φεύγει (με μέγιστη απόσταση αποκάλυψης την πρώτη περίπτωση).

   1. PIT-RADWAR κατασκεύασε κεραίες μικροκυμάτων από το 1936 φίλε ! Αποκριπτοποίήση της Enigma έγινε στης 7 Δεκεμβρίου 1931 ! Και άσε τα βρετανικά ψεματάκια ! Το πρώτο βιομηχανικό ( βιομηχανικό !) διυλιστήριο πετρελαίων κάηκε το 1857 ! Όταν στην Δύση δεν τα πίστευε ακόμα κανείς ότι υπάρχουν. H Maria Skłodowska secondo voto Curie περιέγραψε την πρώτα φορά την ράδιο-ακτινοβολία, στην Παρίσι, επειδή στην Βαρσοβία, όπως και σε όλοι ρωσική αυτοκρατορία απαγορευόταν να μπαίνουν γυναίκες στα πανεπιστήμια και να κάνουν επιστημονική έρευνα. Έτσι της πλήρωσαν γονείς της να πάει στην Παρίσι. Ενώ το θυμάμαι και εγώ όταν ο Profesor Sylwester Kaliski (απο την WAT) σκοτώθηκε σε απόλυτος ανεξήγητο ατύχημα αυτοκινήτου, την 16 Σεπτ.1978, όταν η παραγωγή καθαρά πολωνικής βόμβας υδρογόνου φαινόταν δεδομένη και σύντομη…

    Εάν όμως δεν τα πιστεύεις, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

 5. εδώ κεραίες του ραντάρ, το οποίο άνετα βλέπει τα stelth. Βέβαια δεν λέει κανένας πόσοι πομποί είναι στο σετ και πια άλλα tricks και παγίδες χρησιμοποιούνται, και γιατί είναι και ανθεκτικό σε παρεμβολές.

  Και η Ελλάδα μπορεί να παραγγείλει αυτό το σετ ή κάποια άλλα. Ελπίζω να περάσει τώρα το link ? Παντός στο δικό μου browser το link δεν έχει πρόβλημα.

  1. ακόμα και το “Bystra”, παρά που είναι μικρούλι και high frequency, όταν λαμβάνει στοιχεία, στενα παρακολουθεί (με μέθοδος AESA) τα αεροπλάνα στελθ. Και όταν το στέλθ θα ανοίξει για μια στιγμή την αποθήκη όπλων… – τα έχει και τα ρίχνει ! Υπάρχουν πολλά που δεν λέγονται επίσημα, και όμως δεν είναι και πολύ μυστικά. Άρα το Bystra ήταν και ραντάρ αναφοράς στις εξετάσεις ΝΑΤΟ, το Σεπτέμβριο, για την απόδοση των καλύτερων στο ΝΑΤΟ συσκευών PET-PCL. Όταν από τα δύο ex-equo καλύτερα, το πολωνικό ραντάρ ήταν ήδη εν παραγωγή.

   ελπίζω να βγει το λινκ καλα ? – καληνύχτα 🙂

   https://www.youtube.com/watch?v=82N2hDSfsnU
   (PIT-RADWAR S.A. – ZDPSR Bystra – στο youtube)

 6. @Konstantinos Zikidis

  Ευχαριστώ για την απάντηση και τις εξηγήσεις.
  Φαίνεται ότι με την εμφάνιση των πρώτων ραντάρ AESA (με σταθερή κεραία) για μαχητικά αεροσκάφη, υποτιμήθηκε στην δύση(παράλληλα στους περιορισμούς των AESA σε μερικά σημεία) η ικανότητα ενός ραντάρ AESA με μηχανική κίνηση της κεραίας, η οποία αυξάνει σημαντικά το Radar field of view του ραντάρ(στις ±100° έναντι των ±60° σύμφωνα με τις αναφορές στις παρακάτω παραπομπές), όπως συμβαίνει και στο νέο Raven ES-05(rotatably mounted) για το Gripen NG, το οποίο ακολουθώντας την αρχή εγκατάστασης του ρωσικού προσφέρει ανάλογη ικανότητα στο αεροσκάφος φορέα (Gripen NG), όπως το Irbis-E για τα ρωσικά μαχητικά.
  Εφόσον στα μικρά μαχητικά δεν υπάρχει ο χώρος για εγκατάσταση επιπλέον κεραιών στα πλάγια μέρη του ρύγχους.
  Στην περίπτωση του μοντέλου F-16 δεν υπάρχουν προφανώς τα περιθώρια για εγκατάσταση μιας περιστρεφόμενης κεραίας, εξαιτίας του Ραδιοθόλου που έχει ωοειδές/ελλειψοειδή σχήμα, ενώ στα περισσότερα υπόλοιπα μοντέλα Legacy μαχητικών η εγκατάσταση περιστρεφόμενης κεραίας δεν επιρεάζεται απο αυτό το σημείο.

  https://web.archive.org/web/20090127014901/http://radartutorial.eu/17.bauteile/bt36.en.html

  http://www.radartutorial.eu/06.antennas/Phased%20Array%20Antenna.en.html

  https://basicsaboutaerodynamicsandavionics.wordpress.com/2016/08/11/radar-fundamentals-part-ii/

  https://foxtrotalpha.jalopnik.com/saabs-gripen-ng-fighter-has-an-awesome-way-to-make-its-1743963539

  1. και πως το “stealth” θα παραμείνει αόρατο, όταν εκπέμπει και κύματα ραντάρ ? Αφού καθαρά τα πιάνουν άλλα σετ, εφ όσων και της τεχνολογίας pet-pcl. Εχ, Δεν χρειάζεται να πω άλλα, παντός πολύ εύκολα πιστεύετε τα ρώσικα στελθ-παραμύθια, κύροι… Υπάρχουν με Ρώσους αρκετά προβλήματα, μα όχι με τα “στελθ” τους.

 7. Καλησπέρα

  Ενδιαφέρων το θέμα…δεν γνώριζα για τη δυνατώτητα μηχανικής κίνησης του Irbis-E.

  @τσιμουχα: «Οταν γυρισω σπιτι θα συμβουλευτω την Βιβλο (βοηθεια μας ) και θα δω τι ακριβως λεει.»

  Ποιά είναι η Βίβλος στη συγκεκριμένη περίπτωση; Καμία νέα έκδοση του Γιεφίμ; Εγώ ομολογώ ότι έμεινα στο «Sukhoi Su-27 Flanker Air Superiority Fighter». Μάλλον η βιβλιοθήκη θέλει αναβάθμιση.

  1. Γιατί σπαταλάς ένα μάτσο χρήματα στου Γιεφίμ τις «ανακρίβειες» και ρωσικές προπαγάνδες, αντί να ρωτήσεις τον πολωνό γιαλαντζί Αϊνστάιν να σου περιγράψει με μερικά σχόλια πως έχουν «πραγματικά» τα πράγματα με τα ρωσικά συστήματα;

   1. Διαβαζοντας αυτα που κατασκευαζει η Πολωνια οι Ρωσοι πρεπει να πανε και να κρυφτουν πισω απο τα Ουραλια, να κανουνε παρεα με τις αρκουδες και τις ζιμπελινες.

    1. 😀
     Προφανώς τρέμουν🥶 την στιγμή που θα αποφασίσουν οι πολωνοί να τους επιτεθούν φωνάζοντας «ζολιντάρνος», με τα υπέροπλα που φτιάχνουν στα υπόγεια της κρακοβίας μαζί με τα λουκάνικα(ο τυπάς πάντως λύσσαξε πάλι και σήμερα). 😂

   2. Τόσες και η πιο προηγμένες χώρες, γιατί σπαταλάνε τα χρήματα και περιμένουν στην τεράστια σειρά για τα F-35 ? Αντί να ρωτήσουν έναν κύριο Gun… οποίος τα ξέρει καλά πως το F-35 είναι μόνο μια ιπτάμενη πατάτα ?

  2. Καλημέρα

   @tsimuha – Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Σε σύγκριση με αυτό εκείνο που έχω στο σπίτι πέρασε από εντατική δίαιτα 🙂

   1. To εχω και εγω εκεινο (εννοειται ολα της σειρας-για να μην πω ολα του Gordon ) , περιμενω τωρα το MIG-23 (ειναι υπο εκδοση ) οπως και ενα ενιαιο για τα SU-9-11-15 που θα ακολουθησει.
    Το προβλημα με τα βιβλια ειναι οτι απο την στιγμη που θα κυκλοφορησουν την αλλη μερα ειναι ηδη παλια γιατι η τεχνολογια αλλα και τα γεγονοτα τρεχουν.
    Απο την αλλη omvw ενα βιβλιο και ενας καφες ειναι πραγματα ανεκτιμητα.

   2. Καλησπέρα

    Μετα από ανασκαφές, βρήκα τη μίνι-Βίβλο για το Flanker στη βιβλιοθήκη.

    https://isbnsearch.org/isbn/1840370297

    https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51qjhvHhZiL.SL200.jpg

    Έχει ακόμη επάνω το αυτοκόλλητο με τη τιμή: 14200 δραχμές

    Πάντως να ξέρεις ότι δημιούργησες αναστάτωση στο σπίτι, προσπαθώ να περάσω από το Υπ. Οικ. έγριση για δημιουργία νέας βιβλιοθήκης με βίβλους κτλ., αλλά συναντάω σθεναρή αντίσταση – κάτι μου λένε για πλεόνασμα κτλ.

 8. Πάντως οι Πολωνοί (και αντίστοιχα οι Τσέχοι) είχαν μεγάλη εμπειρία σε παθητικά ραντάρ από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Η Pit Radwar έχει κάποια αξιόλογα προϊόντα, όπως τα ραντάρ μικρής εμβέλειας SOLA/BYSTRA, τα μέσης εμβέλειας N22 και τα μεγάλης εμβέλειας TRS 15 (το τελευταίο το χρησιμοποιούν και στα πολωνικά NSM) και τέλος τα ραντάρ πυροβολικού LIWIEC.

  1. @Ranger re: «και τέλος»…
   – το «τέλος» από 10++ χρόνια αναμένεται να λέγεται «Sajna» (Σάϊνα).
   Το απόλυτο και universal, μετακινούμενο ραντάρ. Όπου θα εφαρμοστεί όλοι η γνώση, υπαρκτή ήδη.

   «Λεφτά δεν υπάρχουν» – ενώ χρειάζονται κάποιες εξτρά τεχνολογίες…

   Φαίνεται σχετικό, και υπό επιρροή, ακόμα και υπό έλεγχο. Ευρέως πιστεύεται πως η Η.Π.Α. και Ρωσία όλο και παραμένουν ακόμα σε συνεννόηση, στην Κεντρική Ευρώπη. Και εμείς μόνο να αγοράζουμε τα ακριβά όπλα, τα οποία όμως δεν φτάνουν…

  2. εδώ το TRS 15 με το ΝSM. Και στο φόντο το σχολείο μου, ένα μέρος του. Σε αυτό το κτίριο… τότε… κάναμε της ασκήσεις στο θέμα «Technika Mikrofalowa i Radiolokacja». και τα δύο μας ιστιόπλοια. Και από πίσω, μπρος την θάλασσα… το μνημείο του Józef Konrad Korzeniowski – πολύ δύσκολο ήταν το επίθετο του για τους αγγλόφωνους. Άρα τον γνωρίζετε όλοι μόνο ως Joseph Conrad.

   το ραντάρ αυτό δέχεται μεγάλη κριτική. Ήταν ως «προσωρινή λύση» τότε. Χρειάζεται και ένα αεροπλάνο («Bryza») πάνω από αυτό, με άλλο ραντάρ και τότε το πολωνικό NSM φτάνει τα πραγματικά 200 km εμβέλειας.

   1. Μάλλον όλοι ξέρετε τα παλιά, σοβιετικά α/α «Νέβα» πολλών μοντέλων ?
    Στο δεύτερο μέρος του youtube θα δείτε τι τους έκαναν Πολωνοί…

    Και στην αρχή του φιλμ μιλάει Generał Mirosław Różański, ο γενικός αρχηγός (τότε) του ΠΣ
    (pl: Dowódca Rodzajów Sił Zbrojnych).

    Λιπών ο ‘Mirek’ ήταν 12 χρονών…. όταν στην κατασκήνωση των προσκόπων της Gołdap,
    σε ένα πυκνό δάσος, δίπλα μιας λίμνης, έμενε με φίλο του. Σε διπλανό αντίσκηνο από το δικό μου.

    Όλα άλλα παιδιά ήταν 15-19 χρονών. Μα τους δύο πολύ νέους (και του δημοτικού ακόμα) κάλεσε ο ίδιος ο αρχηγός της ομάδας, επειδή του φαινόταν εξαιρετικά αγόρια. Και μετά ο Μίρεκ έγινε αρχηγός του ΠΣ 🙂

   2. υπάρχει και πιθανότητα να συνδεθούν (στα εργοστάσια που βλέπετε εδώ) τα καλύτερα στο κόσμο αντιτάνκ Spike, με τα καλύτερα στο κόσμο μικρά αντιαεροπορικά Piorun, πάνω σε ένα όχημα, ένα ραντάρ, ένα ενοποιημένο σύστημα σαν αυτό εδώ κάτω.
    Λένε πως όλα τα προβλήματα τεχνικά είναι ήδη λυμένα. Και το τελευταίο που έμενε… και το πρώτο μαζί είναι money. Δεν έρχεται ΟΚ από το υπουργείο, να ξεκινήσουν τα πρωτότυπα. Ίσως και υπάρχει κάποιο θέμα με ΟΚ της Rafael.

 9. «Μετα από ανασκαφές, βρήκα τη μίνι-Βίβλο για το Flanker στη βιβλιοθήκη.

  https://isbnsearch.org/isbn/1840370297»

  Μαζι με το αντιστοιχο του Μig-29 ηταν τα δυο πρωτα βιβλια του Gordon που πηρα (με αυτα του εκανα σεφτε-και με ολα τα αλλα πλουσιο!)

  Μετα ακολουθησε το εκπληκτικο για την εποχη του «Flanker Story» του Αndrei Fomin, ενα πραγματικο διαμαντι και υστερα βγηκαν τα Famous Russian Aircraft οπως και καποιες μονογραφιες απο τα Red Stars παλι του Gordon.

 10. «– κάτι μου λένε για πλεόνασμα κτλ.»

  Κοιτα εγω εκοψα τα δυο «εγκυρα» περιοδικα και αμεσως βγηκε το πλεονασμα, 12 τευχη επι 6 ευρω ισον 72 ευρω απο το «Στανη και διαστημα,» συν αλλα 72 απο το «Στανη και τεχνολογια».
  Οποτε θελω περιπου αλλο ενα 70αρι για τα 3-4 βιβλια που βγαζει ο Gordon καθε χρονο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.