Το 2020 η ινδική Αεροπορία θα παραλάβει τα πρώτα Rafale

Το 2020, η ινδική Αεροπορία θα παραλάβει την πρώτη παρτίδα τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, όπως επίσης και επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη Tejas Light Combat Aircraft (LCA) Mark-I. Τον Οκτώβριο 2019, σε μια επίσημη τελετή, που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών Dassault Aviation, στο Μερινιάκ, στην νοτιοδυτική Γαλλία, η Ινδία παρέλαβε το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale.

To 2012, η γαλλική εταιρεία Dassault Aviation κέρδισε σύμβαση για να προμηθεύσει την Ινδία με 126 μαχητικά αεροσκάφη, με την κατασκευή κάποιων εξ αυτών να πραγματοποιείται στην Γαλλία και των υπολοίπων στην Ινδία από την κρατική Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Όμως το 2015, η συμφωνία ακυρώθηκε και αντικαταστάθηκε με μια παραγγελία 36 αεριωθούμενων, όλα κατασκευασμένα στην Γαλλία. Η συμφωνία εκτιμάται ότι είναι αξίας €8,5 δισεκατομμυρίων.

Τα 36 μαχητικά Rafale θα περιλαμβάνουν τέσσερα εκπαιδευτικά αεροπλάνα Rafale ενώ τα 32 υπόλοιπα θα είναι εκδόσεις μαχητικών. Η Ινδία θέλει να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο μαχητικών αεροσκαφών Jaguar, Mirage 2000, Sukhoi 30 και MiG-21 και MiG-27.

Το Rafale μπορεί να μεταφέρει μεγάλο φορτίο οπλικών συστημάτων με ανώτατο ωφέλιμο φορτίο άνω των 9000 κιλών που μπορεί να τοποθετηθεί σε 14 πυλώνες ανάρτησης οπλισμού για την έκδοση της Αεροπορίας, σε 13 στην Ναυτική έκδοση. Η γκάμα των όπλων περιλαμβάνει πυραύλους αέρος-αέρος Mica, Magic, Sidewinder, ASRAAM και AMRAAM, πυραύλους αέρος-εδάφους Apache, AS30L, ALARM, HARM, Maverick και PGM100 και αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet / AM39, Penguin 3 και Harpoon.

Το πιλοτήριο διαθέτει χειριστήρια τύπου πλήρους λειτουργίας HOTAS. Επίσης, το πιλοτήριο είναι εξοπλισμένο με απεικονιστή ορθής ευρυγώνιας ολογραφικής διόπτευσης (HUD) της Thales Avionique, ο οποίος παρέχει στοιχεία έλεγχου αεροσκάφους, στοιχεία αποστολής και μηνύματα πυροδοτήσεων όπλων.

Μια οθόνη πολλαπλών ενδείξεων, σκοπευτικού, στο ύψος του κεφαλιού, προβάλει την τακτική κατάσταση και τα στοιχεία αισθητήρων, ενώ δύο πλευρικές οθόνες αφής προβάλλουν τις παραμέτρους των συστημάτων του αεροσκάφους και στα τοιχεία αποστολής.

Ο πιλότος διαθέτει επίσης σκόπευτρο επί κάσκας και οθόνη. Μια κάμερα CCD (Διάταξη Συζευγμένου Φορτίου) και ένας ενσωματωμένος καταγραφέας μπορούν να καταγράψουν τις εικόνες του HUD καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής.

©Wikimedia | Το ινδικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος Tejas

Tejas Light Combat Aircraft (LCA)

Το Tejas είναι ένα πολλαπλών ρόλων ελαφρύ αεροσκάφος μάχης (LCA) που αναπτύχθηκε απο την HAL για την ινδική Αεροπορία (IAF) και το ινδικό Ναυτικό. Το αεροσκάφος εισήλθε σε ενεργό υπηρεσία με την IAF τον Ιούλιο 2016.

Το υπερηχητικό αεροσκάφος διαθέτει οχτώ πυλώνες ανάρτησης όπλων με μεταφορική ικανότητα 3500 κιλών. Μπορεί να οπλιστεί με ένα δίδυμο πυροβόλο των 23 χλστ, πυραύλους αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και αντιπλοϊκούς, καθοδηγούμενα πυρομαχικά ακριβείας, ρουκέτες και βόμβες.

Το Tejas LCA ωθείται από έναν στροβιλοκινητήρα διπλής ροής General Electric F404-GE-IN20, ο οποίος αποδίδει μεγίστη ώση 90kN με μετάκαυση. Το συγκρότημα ισχύος επιτρέπει στο αεροσκάφος να πετάξει με ταχύτητες έως και 1975 χλμ/ώρα. Το αεροσκάφος μπορεί να φτάσει στο μέγιστο βεληνεκές των 3000 χλμ.

Αποδοση/Μετάφραση απο το airrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.