Ο ινδικής κατασκευής διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Agni-V ίσως εισέλθει σε υπηρεσία το 2020

Η τελευταία γενιά του ινδικής κατασκευής διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) , με ικανότητα να φέρει πυρηνικά όπλα, Agni-V, μετά από μερικές ακόμα δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, μπορεί να εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία εντός του 2020. Την 10η Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του ινδικού υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.) η Ινδία πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του ICBM Agni-V.

Οι τελευταίες εκτοξεύσεις του ICBM Agni-V πραγματοποιήθηκαν υπό την επιτήρηση της Διοίκησης Στρατηγικών Δυνάμεων (SFC) της Ινδίας υπό την παρουσία επιστημόνων του Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) και άλλων αξιωματούχων.

Η ανάπτυξη του ICBM Agni-V ξεκίνησε το 2008. Ο ICBM διαθέτει εγχώριας σχεδίασης συστήματα πλοήγησης και καθοδήγησης συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος αδρανειακής πλοήγησης που βασίζεται σε ένα γυροσκόπιο ακτίνων λέιζερ.

Σύμφωνα με πηγές προερχόμενες από την ινδικό Στρατό, ο ICBM Agni-V είναι ένας τριών σταδίων πύραυλος στέρεου καυσίμου με βεληνεκές περίπου 5500-5800 χιλιομέτρων. Το ακριβές βεληνεκές είναι απόρρητο, άλλα υπολογίζεται ότι ο πύραυλος μπορεί να διαθέτει βεληνεκές από 6000 εως 7500 χλμ και μπορεί να μεταφέρει μια πυρηνική κεφαλή 1500 κιλών. Η Ινδία, σύμφωνα με αναφορές, εργάζεται επίσης πάνω στα πολλαπλά οχήματα επανεισόδου ανεξάρτητης σκόπευσης (MIRV) για τον Agni-V ώστε να εξασφαλιστεί η αξιόπιστη ικανότητα δεύτερου πλήγματος.

Ο ICBM Agni-V μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε ένα όχημα εκτοξευτή που είναι γνωστό ως Transport-cum-Tilting vehicle-5. Σύμφωνα με τον DRDO είναι ένα ρυμουλκούμενο ωφέλιμου βάρους 140 τόνων, μήκους 30 μέτρων και 6 αξόνων που ρυμουλκείται από ένα τριαξόνικό φορτηγό Volvo.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το ArmyRecorgnition.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.