Ινδία: Αεροπλάνο LCA προσνηώθηκε για πρώτη φορά στο αεροπλανοφόρο INS Vikramaditya

©drdo.gov.in

Η έκδοση του ελαφρού μαχητικού αεροσκάφους (LCA) της ινδικής Αεροπορίας (IAF) ονομάζεται Tejas και βρίσκεται ήδη σε ενεργό υπηρεσία με την IAF. Η Ινδία γίνεται η έκτη χώρα, μετά τις Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Κίνα που τελειοποίησε την προσνήωση με ανάσχεση πάνω σε κατάστρωμα αεροπλανοφόρου.

Το Σάββατο το πρωί η Ινδία εισήλθε σε μια επιλεγμένη ομάδα χωρών όταν η εγχώριας κατασκευής ναυτική έκδοση του LCA προσνηώθηκε πάνω στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου INS Vikramaditya στην Αραβική Θάλασσα. Το ινδικό Ναυτικό επιβεβαίωσε ότι διθέσιο LCA προσνηώθηκε με επιτυχία πάνω στο κατάστρωμα του INS Vikramaditya την 10:02 π.μ. (τοπική ώρα).

“Με αυτό το ορόσημο, αποδείχθηκαν οι ειδικές τεχνολογίες αιχμής  εγχώριας ανάπτυξης που αφορούν τις επιχειρήσεις από αεροπλανοφόρο, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός δικινητήριου μαχητικού έκδοσης αεροπλανοφόρου για το ινδικό Ναυτικό”, ανακοίνωσε το ινδικό Ναυτικό καθώς εντάχθηκε στην “λίστα” των χώρων όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Κίνα που εκτελούν προσνήωση με ανάσχεση.

Η έκδοση του LCA της Αεροπορίας που ονομάστηκε Tejas βρίσκεται ήδη στην ενεργό υπηρεσία. Η ινδική Αεροπορία υπέβαλλε παραγγελία 83 επιπλέον Tejas. Η υφιστάμενη έκδοση Αεροπορίας μπορεί να εκτελέσει αεροπορικές επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς εδάφους με συμβατικές βόμβες.

“Οι συνεισφορές της Hindustan Aeronautics Limited (HAL) περιλαμβάνουν το σύστημα προσνήωσης, το άγκιστρο ανάσχεσης και το προσωπικό υποστήριξης για τους ελέγχους στις επάκτιες εγκαταστάσεις δοκιμών (SBTF) στην Γκόα μαζί με το ινδικό Ναυτικό, δήλωσε ο διευθυντής της HAL Ρ. Μαντχαβάν στο Sputniknews.

Η ναυτική έκδοση του LCA δέχθηκε σημαντική καθυστέρηση τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ο Αρχηγός Ναυτικού Ναύαρχος Σουντ Λανμια απέρριψε το αεροπλάνο στην μορφή που ήταν εκείνη την εποχή. Τότε το Ναυτικό εξέδωσε αίτημα για πληροφορίες (RfI) για να αγοράσει 57 νέα μαχητικά ώστε να ενισχύσει τα ρωσικής κατασκευής MiG-29K που σήμερα χρησιμοποιεί.

“Η προσνήωση του Tejas LCA είναι όντως ένα σημαντικό γεγονός, παρουσίασε το ενισχυμένο σύστημα προσνήωσης και άλλες ειδικές τροποποιήσεις του. Επίσης καθιστά το LCA πολύ πιο ευέλικτο από τον πακιστανικό ανταγωνιστή του το JF17 Thunder. Επίσης παρέχει μεγάλη ώθηση στην εγχώρια αμυντική σχεδίαση και παραγωγική ικανότητα. Επίσης γίνεται το έναυσμα για τα μελλοντικά προγράμματα ανάπτυξης αεροσκαφών”, δήλωσε ο εν αποστρατεία Αντιπτέραρχος Ανιλ Σοπρα.

Το ινδικό Ναυτικό αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για να αντικαταστήσει το MiG-29K μέχρι το 2030-31 και και ο κύριος του έργου Aeronautical Development Agency σε συνεργασία με την HAL αναμένει την πρώτη πτήση της βελτιωμένης έκδοσης του ναυτικού LCA μέχρι το 2026.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το sputniknews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.