Ινδική άποψη: Η κατάρρευση του Bayraktar στην Ουκρανία δείχνει ότι η Ινδία στοιχηματίζει στο σωστό άλογο

Ένα από τα ουκρανικά Bayraktar TB2 που καταρρίφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία (Ρωσικό Υπ. Αμ.)

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ) αναγνώρισης και κρούσης Bayraktar TB2 που κατασκευάζονται από την τουρκική εταιρεία Baykar Teknoloji εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο προσκήνιο όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς. Το Bayraktar TB2 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσβολή των αρμενικών θέσεων και στην πρόκληση σημαντικών καταστροφών στον αρμενικό Στρατό.

Τα οπλισμένα ΜΕΑ πάντα μονοπωλούσαν τα φώτα της δημοσιότητας αφότου τα αμερικανικά ΜΕΑ Predator άρχισαν να καταστρέφουν στρατηγικούς στόχους στο Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ και το Πακιστάν, αλλά το κόστος τους που πλησίαζε σχεδόν τα 100 εκατομμύρια δολάρια σήμαινε ότι δεν μπορούσαν πολλοί να τα αγοράσουν, στη συνέχεια προέκυψαν οι αναφορές για την μεγάλη επιτυχία του Bayraktar που αμέσως έγινε επιτυχία στην εξαγωγική αγορά, ειδικά σε χώρες που διαθέτουν μικρές αεροπορικές δυνάμεις και με την έλευση του χαμηλού κόστους των 3-5 εκατομμυρίων δολαρίων ανα μονάδα, το Bayraktar έγινε αμέσως επιτυχία χάρη κυρίως στις υπερδραστήριες δημόσιες σχέσεις (PR) που πραγματοποίησαν οι κατασκευαστές του.

Κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ρωσική αεράμυνα προσπαθούσε να συντονίσει τις κατάλληλες τακτικές για να αντιμετωπίσει τις απειλές που αντιμετώπιζε από τα ΜΕΑ Bayraktar TB2 και μέσα σε λίγες εβδομάδες, το TB2 άρχισε να αποδεικνύει στους επικριτές του ότι ήταν απλά ένα υπερεκτιμημένο και πολυδιαφημισμένο ΜΕΑ, καθώς τα περισσότερα από αυτά καταστράφηκαν μόλις η Ρωσία συγκέντρωσε τις δυνάμεις της και άρχισε να τα καταστρέφει.

Ουκρανικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το ποσοστό επιβίωσης των Bayraktar είχε πέσει σε μόλις εφτά ημέρες μόλις ξεκίνησαν να πετούν σε πολεμικές επιχειρήσεις και αντ’ αυτού αποφασίστηκε να τα διαφυλάξουν μειώνοντας τους ρόλους τους στις πολεμικές επιχειρήσεις και να τα διατηρήσουν επικεντρωμένα σε ρόλους αναγνώρισης ή για την παροχή στοιχείων για πυρά πυροβολικού ακριβείας. Το Bayraktar έγινε όλο και πιο αναποτελεσματικό επειδή η Ρωσία βελτίωσε τα αμυντικά της συστήματα και κατέρριψε και παρέμβαλλε πολλά τους τελευταίους μήνες.

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν ραντάρ προειδοποίησης για τον εντοπισμό των ΜΕΑ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για την παρεμβολή τους και συστήματα αεράμυνας για την καταστροφή τους. Το Bayraktar κινείται αργά και επίσης πετάει χαμηλά, εξαιτίας αυτών χαρακτηριστικών η καταστροφή του έχει γίνει πολύ πιο εύκολη.

Οι Ινδοί επιτελείς δεν έδειξαν ποτέ μεγάλο ενθουσιασμό να οπλίσουν τα ΜΕΑ για χρήση σε πολεμικές συγκρούσεις, ακόμη και όταν η επιτυχία του Bayraktar μονοπωλούσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Οι Ινδοί επιτελείς ήταν βέβαιοι ότι το οπλισμένο ΜΕΑ κατηγορίας MALE έχει ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης σε ιδιαίτερα πυκνές πολεμικές συγκρούσεις όταν αυτές υποστηρίζονται από συστήματα αεράμυνας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μόλις απέδειξε ότι είχαν δίκιο, αλλά έδειξαν σημαντικό ενδιαφέρον για την αύξηση των «περιφερόμενων» ή «καμικάζι» πυρομαχικών μετά την μελέτη της χρήσης τους στην σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Βίντεο: Προσβολή αρμενικών στόχων με “περιφερόμενα” πυρομαχικά των Αζέρων.

Ο ινδικός Στρατός πάντα διέθετε στο οπλοστάσιο του ισραηλινά πυρομαχικά «καμικάζι», αλλά ενθάρρυνε τις ινδικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να τα αναπτύξουν στην Ινδία και σημείωσε μεγάλη επιτυχία με περισσότερες από δώδεκα εταιρείες να αναπτύσσουν «περιφερόμενα» πυρομαχικά για τον ινδικό Στρατός σε σύντομο χρονικό διάστημα, με πολλά να έχουν εισαχθεί στην ενεργό υπηρεσία και πολλά να έχουν παραγγελθεί, οι επιτελείς του ινδικού Στρατού έχουν στοιχηματίσει στα πυρομαχικά «καμικάζι» έναντι των οπλισμένων ΜΕΑ για τις μελλοντικές επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης και η πρόσφατη επιτυχία των ιρανικών «περιφερόμενων» πυρομαχικών στην Ουκρανία μόλις απέδειξε ότι έχουν δίκιο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Για την επίθεση To ΤΒ-2 πρέπει να είναι εξοπλισμένο με μικρα drone. Για παράδειγμα, πρόσφατα επιδείχθηκε το TB-2 που έφερε μικρά πολωνικά drones καμικάζι Warmate TL (“tube launch”). Υποθέτω ότι το TB-2 μπορεί τότε να μείνει μακριά – ακόμη και 30 χλμ. από τον στόχο που επιτέθηκε με ακρίβεια.

  2. Α εδώ μπορείτε να δείτε στην πραγματική ζωή πώς ένας ρωσικός εκτοξευτής πυραύλων χάνει από ένα άλλο πολωνικό drone, στην Ουκρανία, παρά που «καμουφλάρισε» σε ένα πυκνό δάσος. Είναι το μοντέλο ΤΟR το οποίο έχει και η Ελλάδα ! Ενώ το drone είναι που τα αγόρασε και η Τουρκία !

    https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie-raport-specjalny-defence24/ukraina-wyrzutnia-tor-przegrywa-z-dronem-flyeye-wideo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.