«Ηνίοχος 19»: Κλειδώνει όλο το εύρος του FIR Αθηνών

Και τα F-35 της Ιταλίας, και τα Αμερικανικά, και Ισραηλινά F-16 αλλά και τα Mirage 2000-9 αναμένεται πως θ’ ακολουθήσουν τα Ελληνικά φτερά, τόσο στο αεροπορικό πεδίο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά και τη δεύτερη εβδομάδα στο σύμπλεγμα της Μεγίστη.

Κλειδώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το εύρος του FIR Αθηνών η Πολεμική Αεροπορία για την μεγάλη ετήσια άσκηση και εκνευρίζει την Τουρκία η οποία μέσω «αντί- notam» διατηρεί την ένταση.

Όπως λένε πηγές των ιπτάμενων, η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό το διάστημα η χώρα μας έχει την μεγάλη άσκηση με πολλούς καλεσμένους και τα αεροσκάφη των οποίων θα πετάξουν μαζί με τα Ελληνικά φτερά.

Οι δεσμευμένες περιοχές περιλαμβάνουν όλη την επικράτεια και περισσότερο, όσο φτάνει το FIR Αθηνών. Ένα μεγάλο μέρος των αεροπορικών ασκήσεων θα διεξαχθεί στην Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» Κύπρου, εκείνο που δημιουργεί τη νέα νευρικότητα των γειτόνων είναι οι περιοχές του ανατολικού Αιγαίου καθώς η Άγκυρα θεωρεί τα νησιά που βρίσκονται στην εσχατιά της Ελλάδας, ότι δεν μπορούν να περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό ασκήσεων διότι όπως υποστηρίζει η γείτονα, βρίσκονται σε καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα F-35 της Ιταλίας, και τα Αμερικανικά, και Ισραηλινά F-16 αλλά και τα Mirage 2000-9 αναμένεται πως θ’ ακολουθήσουν τα Ελληνικά φτερά, τόσο στο αεροπορικό πεδίο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά και τη δεύτερη εβδομάδα στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και ακόμη νοτιότερα στην Αν. Μεσόγειο.

Πάντως, ο σχεδιασμός που έχει γίνει με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο προσελκύει τις ξένες αεροπορικές δυνάμεις οι οποίες δεν έρχονται απλώς για να πουν ότι πήραν μέρος σε μια ακόμη άσκηση, αλλά όταν ολοκληρωθεί ο Ηνίοχος, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, φεύγουν έχοντας πάρει «τακτικό αποτέλεσμα» μέσα από μια καλά οργανωμένη άσκηση την οποία μάλιστα συγκρίνουν με ελάχιστες ανά τον κόσμο.

Μια από τις βασικές «δοκιμασίες» για όλες τις αεροπορίες είναι οι αποστολές «Long rage» από τη στρατιωτική αεροπορική βάση της Ελευσίνα.

Μια από τις βασικές «δοκιμασίες» για όλες τις αεροπορίες είναι οι αποστολές «Long rage» από τη στρατιωτική αεροπορική βάση της Ελευσίνας σε αποστολές ΔΒ κι όχι μόνο ενώ σημαντικό στοιχείο αυτή της χρονιάς θα είναι η συνεργασία των F-35 με όλα τα υπόλοιπα αεροσκάφη που αποτελούνται από μαχητικά 4ης γενιάς.

Περισσότερες από 80 απογειώσεις την ημέρα

Δεκαοκτώ μαχητικά, ίσως και περισσότερα, F-16 Block 30/50/52+/M, απ’ όλους τους τύπους που διαθέτει η χώρα μας, Mirage 2000-5, F-4 Phantom AUP.

Έξι F-35 κι άλλα έξι βομβαρδιστικά τύπου Tornado, από την Ιταλική πολεμική αεροπορία.

Έξι F-16 CM των Ηνωμένων Πολιτειών, που προσγειώθηκαν στην Ανδραβίδα από την Γερμανία.

Έξι F-16 Soufa της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Επίσης έξι Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

UAE Mirage 2000-9

Αυτή είναι η δύναμη που θα πάρει μέρος στον Ηνίοχο 2019, την άσκηση που σχεδιάζει η Πολεμική Αεροπορία και υλοποιείται με ευθύνη της και που έγινε πλέον ένας εκ των μεγαλύτερων θεσμών, με τις αεροπορίες που έχουν λάβει μέρος και σε αεροπορικές επιχειρήσεις, σε διάφορα μέτωπα, να δηλώνουν συμμετοχή, δείχνοντας έτσι την επιθυμία να πετάξουν εκτός του FIR Αθηνών, σε διάφορα ύψη και σ’ ένα πολυποίκιλο ανάγλυφο του Ελλαδικού χώρου, μαζί με τους πρώτους των πρώτων του ΝΑΤΟ, τους Έλληνες ιπταμένους.

Τα πρώτα F-35 που θα πετάξουν στο Αιγαίο

Ήδη από το πρωί της Παρασκευής, οι πτήσεις εξοικείωσης έχουν ξεκινήσει, με απογειώσεις από την 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας αλλά και άλλες «μητρικές» πτέρυγες των Ελληνικών μαχητικών, τα οποία θα συναντώνται με τα συμμαχικά στον αέρα και μαζί θα επιχειρούν σε πολλά αεροπορικά σενάρια.

Παράλληλα ανώτατα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, που ζουν καθημερινά στο πετσί τους την προκλητικότητα της Τουρκίας τονίζουν πως ο «Ηνίοχος» με τη συμμετοχή τόσων συμμαχικών δυνάμεων, δεν είναι παράλογο ν’ αποτελεί μια μορφή ηχηρού μηνύματος απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις της Άγκυρας.

Το μήνυμα εκπέμπεται μέσω των πτήσεων που σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και τα F-35 θα βρεθούν είτε στο Βορειανατολικό Αιγαίο, είτε και στην περιοχή στο Καστελόριζο που όπως φαίνεται από τον χάρτη, υπάρχει δεσμευμένη περιοχή για την δεύτερη εβδομάδα διεξαγωγής της άσκησης. Από την έναρξη και για μια εβδομάδα τα συμμετέχοντα αεροσκάφη πρόκειται να κινηθούν στα Βορειοανατολικά, πάνω από Ελληνικά νησιά όπως για παράδειγμα τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, αλλά και πιο Βόρεια στην περιοχή του Έβρου.

Χασαπόπουλος Νίκος

Πηγή: tovima.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. οι αμερικανοί σιγά μη σκίσουν κανα καλτσον με τα f16 δε μπορούσαν να στείλουν f15 ή f18 ,επίσης κανας τύφωνας ή κανας γρύπας δεν πετανε κατα δω ,είναι θερμό το κλίμα φαίνεται,μετά θέλουν και πωλήσεις…..

    1. Όταν ξέρουν ότι η Ελλάδα(πολιτική ηγεσία και ΠΑ) ψωνίζει πλέον 90%+ απο Αμερική, γιατί να στείλουν ευρωπαϊκά μαχητικά που δεν πρόκειται να αγοράσει η Ελλάδα;

      Εφόσον λοιπόν είμαστε(αυτοί που αποφασίζουν) πουλημένοι στην ΛΜ, σου στέλνουν προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας, για να ενισχύσουν και λίγο το μάρκετινγκ.

      Είναι και πιο εύκολο να στείλουν F-16 απο το Aviano η Σπανγκντάλεμ(Γερμανία), παρά ένα η μερικά Strike Eagle απο Αγγλία η με υπερατλαντική πτήση απευθείας απο ΗΠΑ που έχει και περισσότερα έξοδα. Αυτή είναι η «αξία» που δίνουν στον πελάτη Ελλάδα(οι μεγάλοι φίλοι και σύμμαχοι). Πέρσι η πρόπερσι είχαν έρθει πάντως τα Eagle, ίσως επειδή ο στρατάρχης τα γλυκοκοίταζε, αλλά έτσι πιάνονται τα χαϊβάνια απο την μύτη(όπως η αρκούδα του τσιγγάνου η του λεγόμενου αρκουδόγυφτου).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.