ΗΝΙΟΧΟΣ 2019, F-35 και το αντι-stealth “ατού” της ΠΑ που δεν βλέπουμε

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Προβλήθηκε υπέρ του δέοντος ίσως η συμμετοχή των ιταλικών F-35A στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2019, για λόγους που για πολλούς ίσως να θεωρούνται αυτονόητοι. Ήταν σαφές όμως, ότι σε μεγάλο βαθμό η σχετική προβολή ανταποκρινόταν σε ευσεβείς πόθους και ανησυχίες που υποσυνειδήτως κυριαρχούν σε κοινή γνώμη και στρατιωτική ηγεσία: τους (αβάσιμους) ευσεβείς πόθους κάποιων, να μην παραλάβει η Τουρκία μαχητικά F-35 λόγω ρήξεως των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τις (βάσιμες) ανησυχίες των αρμοδίων ότι δεν πρόκειται να διαταραχθεί η υλοποίηση του τουρκικού προγράμματος.

Τα ιταλικά F-35, δεν επέδειξαν τις δυνατότητες stealth στον ΗΝΙΟΧΟ, δεδομένου ότι επιχείρησαν με προσαρμοσμένους ανακλαστήρες σήματος ραντάρ, δηλαδή ως “παραδοσιακά” μαχητικά, από πλευράς επιπέδων παρατηρησιμότητος. Συνεπώς, οι ακόμη χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στον τύπο Ιταλοί αεροπόροι, τα αξιοποίησαν εκμεταλλευόμενοι πλήρως την ανώτερη επίγνωση καταστάσεως που εξασφαλίζουν οι αισθητήρες του και οι ικανότητες δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων που προσφέρει.

Αν όμως το F-35 αντιπροσωπεύει αυτή την στιγμή το “αστέρι” της Ιταλικής Αεροπορίας, ποιο μπορούμε να πούμε ότι είναι αυτή την στιγμή για την Πολεμική Αεροπορία το “ατού”, το λεγόμενο “asset”, που κάνει την διαφορά; Μην ψάχνετε για κάποιο από τα μαχητικά της αεροσκάφη.

Ο “άσσος στο μανίκι” της ΠΑ είναι σήμερα το Αερομεταφερόμενο Σύστημα Εγκαίρου Προειδοποιήσεως & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) ΕΜΒ-145Η Erieye της 380 Μοίρας. Αυτό είναι που με τον καθοριστικό του ρόλο, όχι μόνο συντονίζει και ελέγχει επιχειρήσεις σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον, αλλά έχει και ικανότητα αποκαλύψεως μαχητικών stealth.

Είναι μια πραγματικότητα στην οποία λίγη προσοχή δείχνουν να αποδίδουν οι πάντες. Χάρη στην τεχνολογία του ραντάρ AESA, το ΑΣΕΠΕ έχει πολύ αξιόλογες ικανότητες αποκαλύψεως ιχνών μαχητικών αεροσκαφών μικρής Διατομής Ραντάρ (RCS). Και όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι ειδικοί, αυτό ισχύει σε απολύτως ικανοποιητικές και τακτικώς εκμεταλλεύσιμες αποστάσεις.

Ήδη δηλαδή η ΠΑ διαθέτει στο δυναμικό της έναν πρώτης τάξεως πολλαπλασιαστή ισχύος για την αντιμετωπίση του F-35, χάρη στην υπολογισμένη κίνηση όταν το σχετικό πρόγραμμα βρισκόταν σε εξέλιξη, να γίνει επένδυση στην νέα τεχνολογία και τις δυνατότητες που προσέφερε τότε ο κατασκευαστής. Το ζήτημα εστιάζεται σε άλλες παραμέτρους, από τις οποίες εξαρτάται ο βαθμός μεγιστοποιήσεως ενός τόσο κρίσιμου για το παρόν και το μέλλον πολλαπλασιαστού ισχύος. Και αυτό δεν είναι άλλο από την πρόκληση για την ΠΑ να διατηρήσει αυτά τα λίγα και καλά τέσσερα ΑΣΕΠΕ, στο βέλτιστο επίπεδο επιχειρησιακής διαθεσιμότητος και αποδόσεως.

Καλές οι συζητήσεις για το αν και πόσα μαχητικά επομένης γενεάς θα προμηθευτούμε, χρήσιμος ο προβληματισμός για τις λύσεις που υπάρχουν στην βελτίωση του επιγείου δικτύου σταθμών ραντάρ αλλά μήπως η αρχή πρέπει να γίνει από το προφανές; Την αποκατάσταση των πολύτιμων ΑΣΕΠΕ ώστε από πλευράς συντηρήσεως να έχουν υψηλή διαθεσιμότητα, την μεγιστοποίηση της ολοκληρώσεώς τους στο Σύστημα Αεράμυνας και τις στοχευμένες παρεμβάσεις αναβαθμίσεων λογισμικού ούτως ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα;

Τoν κρίσιμο ρόλο των ΑΣΕΠΕ EMB-145H Erieye στην αποκάλυψη απειλών stealth, αναδεικνύουμε στο ετήσιο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Εάν οι ικανότητες των Erieye προσφέρουν όντως αποκάλυψη απειλών στέλθ σε ικανοποιητικές αποστάσεις για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση, όπως αναφέρεται στο άρθρο:

  Γιατί οι αρμόδιοι στις πρόσφατες ανακοινώσεις, θέτουν ως προτεραιότητα μια «απόκτηση» του JSF, αντί να ασχολούνται με ένα GlobalEye, εφόσον για το συγκεκριμένο λέγεται ότι με το νέο ραντάρ προσφέρει αύξηση ικανοτήτων 70% σε σύγκριση με το προηγούμενο ραντάρ;

  Αν μπορεί ένα erieye να αποκαλύψει ένα JSF, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί και το MESA της NG που έχουν σε υπηρεσία οι γείτονες με τα E-7 να αποκαλύψει τα αεροσκάφη στέλθ, η δεν ισχύει το αντίστοιχο για το αμερικανικό σύστημα που απέκτησε η γείτονα χώρα;

  Πόσο χρήσιμα θα ήταν πραγματικά σε αυτή την περίπτωση τα JSF για την ΠΑ(όταν και αν αυτά λύσουν τα προβλήματα που έχουν);

  Εγώ πάντως παρατηρώ ότι οι «φίλοι» αμερικάνοι με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρέσβη, μας χρησημοποιούν ως μέσο για να αυξάνουν την πίεση στους γείτονες για το επίμαχο θέμα των S-400(μερικοί θα έλεγαν, ότι μας θεωρούν/χρησημοποιούν περισσότερο σαν χρήσιμους ηλίθιους, και λιγότερο σαν σημαντικούς συμμάχους στην όλη υπόθεση).
  Αλλά αυτό είναι απλά μια σκέψη.

  1. Σωστός ο προβληματισμός,να προσθέσω ότι με το να δείς με ΑΣΕΠΕ το F-35 σε «κάποια» απόσταση,δέν σημαίνει ότι μπορείς να κατευθύνεις όπλα εναντίον του,αλλά μόνο φορείς μέχρι στιγμής.
   Αλλά οι φορείς,ακόμα και άν έχουν κάποιο όπλο αρκετά πονηρό ώστε να δεί το F-35 και να αυτοκατευθυνθεί εναντίον του (MICA-IR/IRIS-T),θα πρέπει πρώτα να πλησιάσει κατά μέτωπο (head-on).
   Τότε όμως,το πλεονέκτημα θα το έχει το F-35 που θα μπορεί να ανοίξει πύρ από μεγαλύτερη απόσταση.
   Το πλεονέμτημα θα έχει χαθεί για το F-35 όταν θα αποχωρεί,και έχει στο κατόπι του μαχητικά με ανιχνευτές υπερύθρων/θερμικών,είτε δικά τους (το ιδανικό),είτε των όπλων που φέρουν,όπως τα Μ-2000 που μπορούν μέσω MICA-IR νά έχουν μία εικόνα.
   Αυτό όμως θα σημαίνει ότι τα F-35 θα έχουν καταφέρει το πρώτο πλήγμα.
   Εδώ πάλι,πρέπει να σημειωθεί ότι ο ηλεκτρονικός πόλεμος και οι τακτικές έχουν επίσης μεγάλο μερίδιο στην όλη εξίσωση.

   1. Είναι μια αρχή ΑΧΕΡΩΝ, όχι η οριστική λύση στο θέμα.
    Στην περίπτωση των Σέρβων με τα μέσα που είχαν, ήταν η αρχή του τέλους για το F-117 που ακολούθησε τα χνάρια ενός U-2 επάνω απο την σοβιετική ένωση(ειρωνική σύμπτωση, να είναι πάλι ένα εξειδικευμένο αεροσκάφος της λοκχίντ που γίνεται θύμα ενός αντιαεροπορικού συστήματος σοβιετικής προέλευσης 😉).

    Για να φτάσουν απο ένα «μπλίπ» που θα εμφανιστεί στην οθόνη ραντάρ των ΑΣΕΠΕ, μέχρι την εκτόξευση πυραύλου ο οποίος θα παίρνει στοιχεία απο το ΡΕΠ του μαχητικού όπως το περιέγραψες, θα χρειαστούν προφανώς περισσότερες προσπάθειες.

    Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα που θα έπρεπε να είναι ψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων, όπως και οι ικανότητες κυβερνοπολέμου που θέλω να προσθέσω στην συζήτηση, εφόσον το JSF είναι ένα σύστημα που θα μπορούσε να θεωρηθεί «μαχητικό του Ίντερνετ» χωρίς να ακούγεται υπερβολικό. Εδώ ήταν ενδιαφέρον η αναφορά του πτεράρχου Carlisle(usaf) την οποία θέλω να υπενθυμίσω με την ευκαιρία, ο οποίος σε παλαιότερη συνέντευξη έκανε λόγο για «offensive cyberwarfare» (που είναι ήδη πραγματικότητα), λέγοντας «αν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε μέσα της πληροφορικής στο Ίντερνετ για να αφαιρέσουμε απο τα αεροσκάφη την ικανότητα να απογειωθούν, αλλάζει το παιχνίδι», αυτή η ανακοίνωση νομίζω ότι θα έπρεπε να κινήσει την περιέργεια στα επιτελεία που ασχολούνται με το θέμα(εφόσον ακολουθούν ούτως η άλλως τα πρότυπα των ΗΠΑ).

    Hacking planes out of the sky

    Gen. Carlisle also talked about how offensive cyberwarfare capabilities are an important part of the future combat approach of the Air Force—a vision put forward in the Air Force’s recently released Future Operating Concept. “It’s not about just putting warheads on foreheads,” he said at ASC this week. “If we can use cyber to deny adversary aircraft the ability to take off, that will change the game.”

 2. Υπαρχει μια μικρη δοση υπερβολης σε σχεση με το «τι» και «ποσο μακρυα» μπορει να βλεπει το ΑΣΕΠΕ της ΠΑ. Βασικα, οπως συμβαινει με ολα τα ρανταρ οταν αυτα «στοχευουν» τα στεαλθ, οι ικανοτητα εντοπισμου περιοριζεται σε σημαντικο βαθμο σε σχεση με τις προδιαγραφες που συνηθως σχετιζονται με τα λεγομενα «συμβατικα» μαχητικα. Η εννοια της εγκαιρης προειδοποιησης ειναι μια εννοια εξαιρετικα συνθετη, βασικο χαρακτηριστικο της οποιας ειναι η αποσταση εντοπισμου ενος στοχου, στην προκειμενη περιπτωση μαχητικου κατηγοριας «στεαλθ» σε μια αποσταση αρκετα μεγαλη, τοση που να επιτρεπει το scamble και την επιτυχη αναχαιτηση του απο μαχητικα προτου αυτο προλαβει να κανει την ζημια του με τα οπλα Α-Ε που μπορει να μεταφερει. Τα λεγομενα «maths», σε οποιον επιθυμει να μετρησει με ακριβεια και θελει να βαλει σε μια «ζυγαρια» το προβλημα.
  .+-

 3. » ….to deny adversary aircraft the ability to take off, that will change the game»

  Ο καλύτερος τρόπος είναι η πλήρης καταστροφή της αεροπορίας του αντιπαλου επι εδάφους….Βλέπε τι έκανε η Ισραηλινή αεροπορία…

  Θεωρώ ότι: οί ΗΠΑ. έχουν ακόμη το επάνω χέρι στην τεχνολογία στελθ αεροσκαφών. Ολα τα υπολοιπα κράτη προσπαθουν να κανουν catch up σε τεχνολογία στελθ και αντιστελθ. Αναφορές σε
  καταρρίψεις στελθ αεροσκαφών (βλεπε Σερβία) εχει να κάνει κυρίως με τακτικού επιπέδου λάθος αποφάσεις και όχι τού συστήματος F117. Δηλαδή επαναλήψεις συνεχείς δεδομένων πτήσεων ειναι φυσικό οπως λενε μια του κλέφτη δυο του κλέφτη….

  Ακόμη και πτήσεις του SR71 ειχαν καταγραφή κσι τους περίμεναν εαν μπορουσαν να τούς φτάσουν με Mach 3

 4. @Theognostos

  Σε ένα πλήρες ψηφιοποιημένο σύστημα όπως είναι ουσιαστικά το JSF(εφόσον στέκεται και πέφτει με τις υποδομές πληροφορικής με τις οποίες είναι συνδεδεμένο, και σε συνεχή επικοινωνία), νομίζω ότι μια προσεκτικά σχεδιασμένη και συντονισμένη κυβερνοεπίθεση απο έναν ικανό αντίπαλο(με τα ανάλογα μέσα που απαιτούνται) θα σήμαινε ακριβώς αυτό σε ψηφιακή μορφή η επίπεδο(αν θέλεις έτσι). Έτσι ερμηνεύω εγώ το «όραμα» του Carlisle, με τα (λίγα) λόγια που το περιγράφει.

  Η φυσική εξόντωση των χωρών εξορμήσεων(αεροδρομίων) μαχητικών αεροσκαφών θα ήταν η 2η φάση που θα ακολουθούσε αμέσως μετά την ακινητοποίηση των αεροσκαφών στο έδαφος(ίσως με παράλληλη επίθεση στις υποδομές της επίγειας αεράμυνας(GBAD), η και όλου του συστήματος εάν μιλάμε για συνδεμένο μέσο υπολογιστών(και άλλων μέσων της πληροφορικής). Στα συνδεμένα μέσα, νομίζω ότι μια επίθεση αυτού του είδους σε νευραλγικά σημεία θα πήγαινε «αλυσίδα» και θα εξαπλώνονταν σε όλο το σύστημα.

  Όλα τα παραπάνω εννοείται ότι προϋποθέτουν, γνώσεις, επενδύσεις και εκπαίδευση του προσωπικού, όλα πράγματα που για τα οποία έχουν φροντίσει ήδη οι κινέζοι, Ρώσοι, αμερικάνοι(και αν δεν απατώμαι οι Ισραηλινοί, για να αναφέρω μερικούς που σύμφωνα με μερικές αναφορές ειδικών, έχουν αναπτύξει αξιόλογες ικανότητες για CW και επιθέσεις σε ισχυρά προστατευμένες στρατιωτικές (και μη) υποδομές πληροφορικής.

  Όσον αφορά τα αεροσκάφη στρατηγικής αναγνώρισης, SR-71 οι Ρώσοι παρουσίασαν λύσεις για αντιμετώπιση σαν αντίδραση μετά την εμφάνιση του αεροσκάφους, για αυτό και αποσύρθηκε πρίν απο χρόνια(μεταφέροντας αυτό τον ρόλο στα δορυφορικά συστήματα π.χ. KH-X η μια νεότερη έκδοση με άλλη ονομασία.
  Ένα σημείο ήταν το Mig-25 ´Foxbat´, ένα άλλο είναι τα ικανότερα αντιαεροπορικά συστήματα με πυραύλους που φτάνουν τα 5 Mach.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.