Βίντεο: Αντιπλοίαρχος Π.Ν. μιλάει για την επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI

Ο Αντιπλοίαρχος (Μ) Αλοίμονος Σωτήριος Π.Ν., επικεφαλής της Διεύθυνσης Διοικητικής Μέριμνας της επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI, μιλάει για την εμπειρία του να συμμετέχει στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιχειρεί στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Την Τρίτη 31η Μαρτίου 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντείνοντας της προσπάθειες προκείμενου να ενισχύσει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης, συμβάλλοντας έτσι στην ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα με την έναρξη νέας στρατιωτικής επιχείρησης ΚΠΑΑ (Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας) στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε την έναρξη της ναυτικής επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI.

Η επιχείρηση IRINI, (από την ελληνική λέξη «ειρήνη»), έχει ως κύριο καθήκον της την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων. Ειδικότερα, η αποστολή θα μπορεί να διεξάγει, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιθεωρήσεις σκαφών στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη.

Τα δευτερεύοντα καθήκοντα της επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI θα είναι επίσης:

-να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες εξαγωγές ορυκτού πετρελαίου, αργού πετρελαίου και διυλισμένου πετρελαίου από τη Λιβύη
-να συμβάλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στην εκπαίδευση της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης σχετικά με τα καθήκοντα επιβολής του νόμου στη θάλασσα
να συμβάλει στην εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων μέσω της συλλογής πληροφοριών και της αεροπορικών περιπολιών

Της επιχείρησης IRINI θα ηγείται ο υποναύαρχος Fabio Agostini ως διοικητής επιχειρήσεων της ΕΕ, και η έδρα της θα βρίσκεται στη Ρώμη, της Ιταλίας.

Η εντολή της επιχείρησης IRINI θα διαρκέσει αρχικά έως τις 31 Μαρτίου 2021 και θα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία θα ασκούν τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση μέσω της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), υπό την ευθύνη του Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Παράλληλα με την έναρξη της επιχείρησης IRINI, η επιχείρηση SOPHIA της EUNAVFOR MED στη Μεσόγειο παύει οριστικά τις δραστηριότητές της.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Με όλο το σεβασμό στον Αξιωματικό μας , η επιχείριση ειρήνη είναι ένα μεγάλο φιάσκο με ευθύνη των συμμάχων μας…. Να έχετε πάντα καλές πλεύσεις άλλα σας ταλαιπωρούν άδικα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.