ΗΠΑ: Ανακοινώθηκαν οι συμμετοχές για τις βολές αξιολόγησης του νέου Α/Κ πυροβόλου

©Global Military Products | Η σερβική Yugoimport επιλέχθηκε να παρουσιάσει το αυτοκινούμενο σύστημα NORA B-52 155 χλστ στην αξιολόγηση βολών του Στρατού των ΗΠΑ.

Ανακοινώθηκαν οι συμμετέχοντες των βολών αξιολόγησης για το νέο αυτοκινούμενο πυροβόλο πυροβολικού 155 χλστ του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) που θα λάβει χώρα αρχές 2021 στο πεδίο δοκιμών Γιούμα στην Αριζόνα.

Η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems America ανακοίνωσε την 17η Δεκεμβρίου ότι επιλέχθηκε για να παρουσιάσει κατά την αξιολόγηση το αυτοκινούμενο σύστημα Autonomous Truck Mounted Ordnance System (ATMOS) Iron Sabre.

Και οι BAE Systems, Nexter και Yugoimport της Σερβίας ανακοίνωσαν επίσης ότι επιλέχθηκαν για να παρουσιάσουν τις προσφορές τους στην διαδικασία των βολών αξιολόγησης.

H AM General εξέφρασε δημοσίως το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στις βολές αξιολόγησης. Άλλες πιθανές προσφορές ίσως να προέρθουν από την νοτιοκορεατική αμυντική βιομηχανία Hanwha και την ιαπωνική Mitsubishi. Άλλοι διαγωνιζόμενοι μπορεί να είναι το νοτιοαφρικανικό 6X6 Rhino ή το σλοβακικό 8Χ8 DANA.

Ο Στρατός των ΗΠΑ αναζητεί ένα σύστημα  έτοιμο για παραγωγή (production-ready) που θα προσφέρει βελτιωμένο βεληνεκές, ρυθμό βολής και κινητικότητα έναντι των συστημάτων πυροβολικού που χρησιμοποιούνται σήμερα στις Ταξιαρχίες Ομάδων Μάχης Stryker (SBCT). Τον Ιούλιο η υπηρεσία αποδέσμευσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε έναν πιο ευκίνητο, φονικό και με μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης (survivable) αντικαταστάτη των υφιστάμενων αυτοκινούμενων πυροβόλων και περιέγραφε τα σχεδία του για την τρίμηνη φάση βολών αξιολόγησης.

Οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με την πρόσκληση συμμετεχόντων, πρέπει να παρέχουν 18 αξιολογήσιμα συστήματα για τη διαδικασία. Ο Στρατός επιθυμεί η επιλεγείσα εταιρεία να αρχίσει να παραδίδει τα συστήματα εντός του πρώτου τετράμηνου του οικονομικού έτους (FY) 2023.

Η Elbit ανακοίνωσε στο δελτίο τύπου που εξέδωσε πως είναι σίγουρη ότι το σύστημα της θα χέει αρίστη απόδοση κατά τις βολές αξιολόγησης επειδή είναι “έτοιμο”. Το ATMOS Iron Sabre είναι “ένα δοκιμασμένο εν υπηρεσία σύστημα μιας οικογένειας πυροβόλων που υποστηρίζουν τους διεθνείς πελάτες για περισσότερα από 30 χρόνια”.

Το ATMOS Iron Sabre είναι ένα ημιαυτόματο σύστημα 155χλστ/52 διαμετρημάτων που μπορεί να εκτοξεύσει έξι με εφτά βλήματα το λεπτό με πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, δήλωσε, ο Ντέιβ Ρίτσαρντς, υψηλόβαθμός αξιωματούχους επίγειων οπλικών συστημάτων ακρίβειας και λύσεων σκόπευσης ακρίβειας στην Elbit Systems of America, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης.

Το σύστημα της Elbit μπορεί να μεταφερθεί από μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 και μπορεί να μετακινηθεί μέσα στο πεδίο της μάχης με ταχύτητα περίπου 50 μιλίων ανα ώρα (περίπου 80 χλμ/ωρα) και διαθέτει ικανότητα “βάλλω-και-μετακινούμαι” περίπου 30 δευτερολέπτων, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζεται περίπου μισό λεπτό για να σταματήσει, να εγκατασταθεί και να βάλλει και το ίδιο χρονικό διάστημα για να σταματήσει τις βολές, να τα μαζέψει και να απομακρυνθεί. Αυτή η ικανότητα είναι σημαντική εναντίον των αντιπάλων υψηλού επιπέδου όπως η Ρωσία, η οποία επέδειξε τις ικανότητες της – συγκεκριμένα στις μάχες στην Ουκρανία – στον γρήγορο εντοπισμό των θέσεων βολής και την ανταπόδοση τους.

©Elbit Systems of America | Ο Στρατός των ΗΠΑ επέλεξε το ATMOS Iron Sabre της ισραηλινής Elbit για να συμμετάσχει στην διαδικασία βολών αξιολόγησης

Καθώς το ATMOS θα καταφθάσει στην αξιολόγηση με το δικό του σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) που χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές δυνάμεις, το σύστημα μπορεί να τροποποιηθεί και μπορεί να ενσωματώσει διαφορετικά ΣΕΠ που οι πελάτες θεωρούν κατάλληλα, δήλωσε ο Ρίτσαρντς. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης ο Στρατός των ΗΠΑ αναζητεί  επίσης μια ικανότητα ΣΕΠ.

Αν η Elbit να επιλεχθεί για να κατασκευάσει και αναπτύξει τα συστήματα της για τον Στρατό των ΗΠΑ, η εταιρεία εξετάζει σχέδιο για να διευκολυνθεί η δυνατότητα παραγωγής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντς. Όπως έχει σήμερα η κατάσταση, τα συστήματα ATMOS κατασκευάζονται ως επί το πλείστον στο Ισραήλ και η τελική παραγωγή ίσως να υλοποιηθεί στις ΗΠΑ, τουλάχιστον στην αρχική φάση.

“Η Covid ανέδειξε την σπουδαιότητα της εγχώριας αλυσίδας προμήθειων ασφάλειας. Το αντιμετωπίζουμε αυτό με μεγάλη σοβαρότητα”, δήλωσε ο Ρίτσαρντς. “Βρισκόμαστε σε μια πολυετή διαδικασία διευκόλυνσης της παραγωγής των συστημάτων οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και προφανώς από αυτό θα εξαρτηθεί το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, αλλά έχουμε ένα μεγάλο σχέδιο για την παραγωγή των περισσότερων συστημάτων εντός των ΗΠΑ”.

Η BAE Systems ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το ετος πως προσφέρει το πυροβόλο Archer στον Στράτο των ΗΠΑ για την αξιολόγηση των βολών.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε στο Defense News πως επιλέχθηκε για να συμμετέχει στη δραστηριότητα των βολών αξιολόγησης.

“Είμαστε βέβαιοι πως το Archer, λίαν ώριμο και σε υπηρεσία με τον σουηδικό Στρατό, θα παρουσιάσει την ανωτερότητα του στην παροχή γρήγορων, άκρως αποτελεσματικών και συνεχόμενων πυρών υποστήριξης για τους στρατιώτες στα πεδία των μαχών”, δήλωσε η εταιρεία σε ανακοίνωση της. “Η αυτοματοποιημένη σχεδίαση, η θωρακισμένη καμπίνα, οι γρήγοροι χρόνοι βολής και μετακίνησης και το διευρυμένο βεληνεκές του Archer ενισχύουν την survivability του στο πεδίο της μάχης. Οι στρατιώτες μπορούν να χρησιμοποιούν το όχημα εξ ολόκληρου υπο προστασία από το εσωτερικό της καμπίνας, καθώς προσβάλλουν τους εχθρικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις”.

A/K πυροβόλο Archer

Συνήθως το Arhcer λειτουργεί με τριμελές πλήρωμα αλλά μπορεί να λειτουργήσει  με έναν μόλις χειριστή, σύμφωνα με την BAE. Επίσης, το Archer μπορεί να βάλλει εντός 30 δευτερολέπτων από την στιγμή που θα λάβει διαταγή αποστολής πυρός και επίσης μπορεί να μετακινηθεί εντός σε 30 δευτερόλεπτων. Ο γεμιστήρας του περιλαμβάνει 21 βλήματα και μπορεί να επαναγεμίσει όλα τα βλήματα σε λιγότερο από τρία λεπτά, δήλωσε η BAE. Το Archer μπορεί να βάλλει το αντιαρματικό βλήμα BONUS μέχρι 35 χιλιόμετρα, τα συμβατικά βλήματα μέχρι 40 χιλιόμετρα και τα υφιστάμενα εν υπηρεσία καθοδηγούμενα βλήματα ακρίβειας όπως το Excalibur άνω των 50 χιλιόμετρων, σύμφωνα με την εταιρεία.

Επίσης, την 17η Δεκεμβρίου, η Global Military Products ανακοίνωσε ότι ο Στρατός των ΗΠΑ επέλεξε για τη διαδικασία των βολών αξιολόγησης το τροχοφόρο πυροβόλο NORA B-52 155χλστ του σέρβου συνεργάτη της, της Yugoimport.

Το NORA διαθέτει πλήρως αυτοματοποιημένη γέμιση και ικανότητα “βάλλω και μετακινούμαι υπο προστασία”, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Κατά τα τελευταία χρόνια, το NORA έχει υποστεί εκσυγχρονισμούς και αναβαθμίσεις “που είναι σίγουρο οτι θα αποσπάσουν την προσοχή του Στρατού των ΗΠΑ”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Nexter δήλωσε στο Defence News ότι επιλέχθηκε για να φέρει το αυτοκινούμενο πυροβόλο CAESAR των 155χλστ – το οποίο είναι σε υπηρεσία από το 2008 και δοκιμασμένο στις μάχες του Αφγανιστάν, του Λίβανου, του Μάλι και του Ιράκ- ως ένας ισχυρός υποψήφιος για τις βολές αξιολόγησης. Θα φέρει την 6Χ6 έκδοση που χρησιμοποιείται από τον γαλλικό Στρατό.

A/K πυροβόλο CAESAR

Η εταιρεία έχει πωλήσει περισσότερα από 300 συστήματα CEASAR στους Στρατούς της Γαλλίας και της νοτιοανατολικής Ασίας και Μέσης Ανατολής.

Το CAESAR μπορεί να εκτοξεύσει έξι βολές σε λιγότερο από 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την Nexter, και η 8Χ8 έκδοση του συστήματος μπορεί να μεταφέρει 30 βλήματα. Η 6Χ6 έκδοση μπορεί να μεταφέρει 18 βλήματα. Το πυροβόλο διαθέτει προσαρμοσμένο σύστημα αυτόματης γέμισης.

Η AM General προωθεί τα δύο αυτοκινούμενα πυροβόλα Brutus 155 χλστ και Hawkeye των 105 χλστ και αναμένεται να συμμετέχει στη διαδικασία. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει αν επιλέχθηκε σε αυτήν την φάση.

 

Πηγή: defensenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.