ΗΠΑ: Ανακοινώθηκε η σύμβαση $1,1 δισ. για τα Abrams της Πολωνίας

Άρματα μάχης M1A2 Abrams που παραχώρησε ο Στρατός των ΗΠΑ στα πολωνικά Τεθωρακισμένα για να εκπαιδευτούν οι αρματιστές της Πολωνίας.

Τα δολάρια θα αρχίσουν να ρέουν για την – εδώ και πολύ καιρό προγραμματισμένη- αγορά αρμάτων μάχης από την Πολωνία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο αμερικανικός Στρατός ανέθεσε στην εταιρεία General Dynamics Land Systems την κατασκευής 250 αρμάτων μάχης M1A2 Abrams στην νεότερη διαμόρφωση, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία.

Η σύμβαση ύψους $1,148 δισεκατομμυρίων – που ανατέθηκε στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής- θα φέρουν στην Πολωνία νέα χαρακτηριστικά στις επικοινωνίες, την ισχύ πυρός και την θωράκιση για τον μελλοντικό στόλο Abrams, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας την 25η Αυγούστου.

Τα πρώτα M1A2 SEPv3 Abrams, που ζητήθηκαν αρχικά από την Πολωνία πριν από ένα έτος, αναμένεται να φτάσουν στον Στρατό της χώρας στις αρχές του 2025, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Στρατού. Η εκπαίδευση των Πολωνών Στρατιωτών ξεκίνησε μετά τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εκπαίδευσης Αρμάτων Μάχης Abrams στο πεδίο ασκήσεων Biedrusko, όπως ανακοίνωσε ο Στρατό νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο Στρατός των ΗΠΑ διέθεσε 28 άρματα μάχης Abrams στην χώρα τον περασμένο μήνα για τον σκοπό αυτόν.

Η Πολωνία σπεύδει να εκσυγχρονίσει τα τεθωρακισμένα της, καθώς οι Αξιωματικοί της μελετούν την πορεία της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην σύγκρουση αυτήν, τα άρματα μάχης και το πυροβολικό έπαιξαν κρίσιμο ρόλο και για τις δύο πλευρές. Η Δυτική στρατιωτική υποστήριξη αυτών των τύπων όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, φέρεται να έχει βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να συγκρατήσουν τους Ρώσους εισβολείς στα ανατολικά της χώρας.

«Η δύναμη του NATO έγκειται στην ενότητα τους, η οποία δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη από ό,τι σήμερα», δήλωσε ο Doug Bush, επικεφαλής των προμηθειών του Στρατού των ΗΠΑ. «Αυτή η σύμβαση είναι ένα παράδειγμα της συνεχιζόμενης συνεργασίας του Στρατού με τους βιομηχανικούς μας εταίρους για την αύξηση της παραγωγής των κρίσιμων δυνατοτήτων στρατιωτικού εξοπλισμού, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των εταίρων και των συμμάχων μας».

Νωρίτερα αυτό το έτος, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών έδωσε άδεια στην Πολωνία να αγοράσει αμερικανικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς αξίας έως και $6 δισεκατομμυρίων. Το προτεινόμενο πακέτο, που κοινοποιήθηκε από την υπηρεσία συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια προς εξέταση από το Κογκρέσο, περιλάμβανε τα 250 άρματα μάχης που περιλαμβάνονται στην υφιστάμενη σύμβαση.

Η Βαρσοβία θέλει να αγοράσει επιπλέον άρμα μάχης από την Νότια Κορέα, και μάλιστα πιο γρήγορα. Στα τέλη Ιουλίου το CNN ανέφερε ότι η πολωνική κυβέρνηση ελπίζει να αποκτήσει σχεδόν 1000 άρματα μάχης που θα έχουν ως βάση το νοτιοκορεατικό K2 σε ένα μεγάλο πακέτο όπλων που αποτιμάται στα $14,5 δισεκατομμύρια, όπως αναφέρουν νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης εκατοντάδες αυτοκινούμενα πυροβόλα K9, που κατασκευάζονται από την Hanwha Defense.

Κατασκευασμένα από τη Hyundai Rotem, τα πρώτα 180 άρματα μάχης K2 αναμένεται να αποσταλούν την Πολωνία αργότερα αυτό το έτος, σύμφωνα με το CNN.

Εν τω μεταξύ, οι Πολωνοί αξιωματούχοι ήλπιζαν επίσης να αποκτήσουν μια παρτίδα αρμάτων μάχης Leopard 2 από την Γερμανία για να αντικαταστήσουν μέρος του εξοπλισμού που δόθηκε στην Ουκρανία. Όμως μια τέτοια συμφωνία δεν έχει ακόμη καρποφορήσει με τους ηγέτες των δυο χωρών να παζαρεύουν το πόσα αντίτυπα θα μπορούσε να διαθέσει το Βερολίνο και σε ποια κατάσταση.

Πηγή: defensenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Αν τa είπε πράγματι το CNN, ήταν παραπλανητικό. Ειδική h σύμβαση για τα 180 τεμ. K-2 και 212 τεμ. K-9 έχει ήδη υπογραφεί σήμερα με κατασκευαστή. Αλλά μόνο 10 άρματα μάχης και 22 οβίδες θα παραδοθούν φέτος. Και τα άλλα τα επόμενα χρόνια. Όσων αφορά τα Abrams, αγορά υπογράφηκε πριν από ένα χρόνο, δηλαδή πριν από τον νέο πόλεμο της Ουκρανίας. Ενώ εχθές η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέθεσε την κατασκευή τους. Αγοράζουν και 48 τεμ των FA-50. Ανακοινώθηκε σήμερα επίσης ότι διαπραγματεύονται και τα κορεάτικα σετ – αντίστοιχα των HIMARS , με παραγωγή και στην Πολωνία. Πολωνοί ζήτησαν πρώτα 486 σετ HIMARS από τις ΗΠΑ, με παραγωγή και στην Πολωνία, μα δεν έλαβαν ακόμα καμία απάντηση. Φαίνεται πως οι Αμερικανοί «έχουν χρόνο», ενώ οι Πολωνοί νομίζουν πως δεν έχουν πια.

  2. Όλα τα τεθωρακισμένα (δηλαδή και τα Abrams, και τα K-2 & K-9) από την αρχή θα είναι εξοπλισμένα με πολωνικές επικοινωνίες, και ΒΜS. Και ειδικά με το πολύ αποτελεσματικό (τώρα και στην Ουκρανία) TOPAZ Integrated Combat Management System, συνεργαζόμενο και κατευθείαν και με διάφορα είδη drones.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.