ΗΠΑ: Ανεφοδιασμός υποβρυχίου από πολιτικό ντρόουν

US Navy, Petty Officer 2nd Class Michael B Zingaro

Ήταν θέμα χρόνου κάποιος το σκεφτεί αυτό. Την 10η Οκτωβρίου ένα μικρό τετρακόπτερο ντελίβερι ντρόουν, του τύπου που χρησιμοποιούνται για την παράδοση δεμάτων στην πόρτα σας, ανεφοδίασε ένα υποβρύχιο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Η τιμή έλαχε στο καταλλήλως ονομαζόμενο USS Hawaii (SSN 776), ένα από τα ταχέα επιθετικά υποβρύχια της τελευταίας κλάσης Βιρτζίνια. Ο ανεφοδιασμός έλαβε χώρα μόλις ένα μίλι μακριά από το Οάχου στην Χαβάη, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Ερευνών του Πανεπιστημίου Χαβάης. Ίσως αυτό να μην ακούγεται και τόσο εντυπωσιακό, άλλα είναι μια ματιά στο μέλλον.

Τα υποβρύχια αποζητούν την προστασία των βυθών, καλυπτόμενα από την οπτική επαφή. Για τα σύγχρονα πυρηνοκίνητα υποβρύχια υπάρχουν πολύ λίγοι καλοί λόγοι να αναδυθούν κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας. Για να φτάσουν στην επιφάνεια της θάλασσας διακινδυνεύουν τον εντοπισμό τους από τα εχθρικά ραντάρ, αναιρώντας το θεμελιώδες πλεονέκτημα τους: το στελθ. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα πυρηνικά υποβρύχια να περνούν αρκετούς μήνες χωρίς να αποκαλυφθούν. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όταν τα υποβρύχια πρέπει να ανεφοδιαστούν. Ίσως να χρειάζονται ιατρικές προμήθειες, ανταλλακτικά, τροφοδοσίες ή ακόμα και κανονικό ταχυδρομείο. Σε αυτήν την ενδιαφέρουσα άσκηση το Ναυτικό των ΗΠΑ παρουσίασε έναν νέο τρόπο για να το κάνει αυτό. Για την δοκιμή το φορτίο των 2,3 κιλών αποτελούνταν από κάρτες κυκλώματος, ιατρικές προμήθειες και τροφές.

Τα μικρά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) ίσως έχουν κάποια πλεονεκτήματα έναντι των ελικοπτέρων για τις αποστολές αυτού του τύπου. Φυσικά είναι φθηνότερα, ακόμα και όταν είναι εξοπλισμένα με επικοινωνίες στρατιωτικής διαβάθμισης. Αλλά υπάρχουν κι άλλα λιγότερο προφανή πλεονεκτήματα. Εξαπολύοντας αρκετά φθηνά UAV μιας χρήσης/αποστολής αποδεσμεύεις τα περισσότερο ευέλικτα ελικόπτερα για να εκτελέσουν πιο σύνθετες αποστολές. Και αν χάσεις ένα μικρό UAV, αυτό μπορεί επιχειρησιακά να είναι μια κακή είδηση, αλλά δεν θα γραφτεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Και δεν θα χρησιμοποιήσεις τους πολύτιμους πόρους σου στη διεξαγωγή ερευνάς και διάσωσης για το πλήρωμα. Εν ολίγοις, τα UAV είναι λογικό να χρησιμοποιηθούν για κάποιες αποστολές.

Οπότε γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση για να δούμε αυτήν την εξέλιξη; Η τεχνολογία των ντελιβερι ντρόουν εξελίσσεται, σε μεγάλο βαθμό, από πολιτικές εφαρμογές. Αυτό έχει το πλεονέκτημα της διατήρησης του κόστους χαμηλά και της μείωσης του κύκλου ανάπτυξης. Αλλά επίσης σημαίνει ότι διαθέτουν μικρο βεληνεκές και περιορισμένο ωφέλιμο φορτίο. Το βεληνεκές πιθανόν είναι η πιο κρίσιμη πτυχή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ωκεανών είναι πολύ μακριά από το βεληνεκές των UAV που εξαπολύονται απο την στεριά. Για το Ναυτικό, θα μπορούσαν να μεταφέρονται από πολεμικά πλοία για να φτάνουν πιο μακριά. Αλλά οι σταδιακές βελτιώσεις στο βεληνεκές και την αυτονομία, συν τις επικοινωνίες στρατιωτικής διαβάθμισης, θα πρέπει να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα.

Την στιγμή που το ντροουν εκτελεί ανεφοδιασμό το υποβρύχιο συνεχίζει να εκτίθεται στα ραντάρ. Αλλα πιθανόν ήδη κάποιος να σκέφτεται τους τρόπους για να κάνει αυτήν την επιχείρηση πιο διακριτική.

Κάποιοι κατασκευαστές UAV έχουν αναπτύξει φτηνά ντροουν τα οποία πηγαίνουν στο αντίθετο ρεύμα, εκτοξεύονται απο το υποβρύχιο για αναγνώριση. Οπότε η ανάμιξη UAV και υποβρυχίων θα εντείνει την πρόοδο.

H I Sutton

Απόδοση/Μετάφραση απο το Forbes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.