ΗΠΑ: Ανεφοδιάζοντας με καύσιμα τα πεδία μάχης του μέλλοντος – Οι Διοικήσεις των Πεζοναυτών συνεργάζονται για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής καυσίμων

Αμερικανοί Πεζοναύτες του Β Λόχου, του 6ου Τάγματος Υποστήριξης Μηχανικού Ανεφοδιασμού Χύδην Καυσίμων (ESB) της 4ης Ομάδας Διοικητικής Μέριμνας Πεζοναυτών (4th MLG) φορτώνουν εξοπλισμό επι οχήματος στην Βάση ΜακΓκουάιρ-Ντιξ-Λέικερστ, Νιου Τζέρσεϊ, 12 Μαρτίου 2022. (Φωτ: Cpl. Ryan Schmid)

Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) απολαμβάνουν ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα ανεφοδιασμού από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αναδυόμενες ανάγκες που σχετίζονται με τη διατήρηση των απαιτήσεων σε καύσιμα στα μελλοντικά πεδία μάχης έχουν δημιουργήσει προκλήσεις τόσο στην στρατιωτική ηγεσία όσο και στους Στρατιώτες. Ο Γιοχάνες Σμιντ, της Διοίκησης Συστημάτων του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Πρόσφατα, η Ομάδα Καυσίμων και Νερού της Διοίκησης Συστημάτων Πεζοναυτών (MARCORSYSCOM) των ΗΠΑ ξεκίνησε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη του Εκστρατευτικού Συστήματος Διανομής Καυσίμου, το οποίο παρέχει αυξημένη ευελιξία στους Πεζοναύτες που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης. Γνωστό και ως EFDS, το νέο πρόγραμμα καταγραφής αναδιαμορφώνει τις δυνατότητες που υπάρχουν στα παλιότερα συστήματα καυσίμων, όπως το σύστημα καυσίμων αμφίβιων επιχειρήσεων (AAFS) και το σύστημα διανομής καυσίμων τακτικής αεροπορίας (TADS) σε μικρότερες, πιο ευέλικτές και εύχρηστες δυνατότητες.

«Το EFDS επιτρέπει στη Διοίκηση Συστημάτων του Σώματος Πεζοναυτών να αντικαταστήσει τα παλαιά συστήματα», εξήγησε ο επικεφαλής Εφοδιαστής του EFDS, Λίνις Χομπς. «Αυξάνει τις δυνατότητες εκστρατείας, επιτρέποντας στους Πεζοναύτες Εφοδιαστές που μεταφέρουν καύσιμα μαζικώς να επιλέξουν μεταξύ ενός μικρού, μεσαίου η μεγάλοι συστήματος εμπορευματοκιβωτίων».

Παρόλο που το EFDS μπορεί να διαχειρίζεται μεγάλες ποσότητες καυσίμων, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα τους Διοικητές να επιλέγουν προσαρμοσμένες δυνατότητες χύδην καυσίμων αντί να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν μεγάλα, δυσκίνητα παλαιά συστήματα καυσίμων καθώς θα εκτελούν αποστολές σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα ανεφοδιασμού. «Εξετάζουμε ένα πολύ μικρότερο αποτύπωμα. Το EFDS μας επιτρέπει να πάρουμε ένα σημείο εκμετάλλευσης καυσίμων 1,1 εκατομμυρίων γαλονιών και να το διασπάσουμε σε πολύ μικρότερα κομμάτια», δήλωσε ο Επικεφαλής προγράμματος Επιλοχίας Βιντάλ Ρόχας Γκιρόν. «Πραγματικά κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα στη διαχείριση τους».

Όπως έδειξαν οι ρωσικές αποτυχίες στην υλικοτεχνική υποδομή κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, η αποκέντρωση των συστημάτων καυσίμων – και η εξάλειψη των «υγρών όγκων» – είναι μια απαραίτητη ικανότητα σε έναν κόσμο όπου οι αντίπαλες δυνάμεις έχουν πρόσβαση σε οπλικά συστήματα ακριβείας.

«Βλέπουμε ένα πολύ μικρότερο αποτύπωμα. Το EFDS μας επιτρέπει να πάρουμε έναν σταθμό καυσίμων 1,1 εκατομμυρίων γαλονιών και να τον διασπάσουμε σε πολύ μικρότερα κομμάτια»

-δήλωσε ο Επικεφαλής του προγράμματος EFDS, Επιλοχίας Βιντάλ Ρόχας Γκιρόν.

«Σε αντίθεση με την συσσώρευση υλικοτεχνικών μέσων που παρατηρήθηκε στις προηγούμενες πολεμικές επιχειρήσεις, οι ανταγωνιστές μας – όπως κατονομάζονται στην πρόσφατα δημοσιευθείσα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας – μπορούν να εντοπίζουν τους «υγρούς όγκους» μας με τα ISR μέσα στους και να μας προσβάλλουν με τις δυνατότητες των οπλικών τους συστημάτων. Κατανοώντας ότι τα καύσιμα είναι το βασικό προϊόν του ελιγμού, το EFDS δίνει στον Διοικητή τη δυνατότητα του Μηχανοκίνητου στόλου να κατανοήσει την αποστολή που του έχει ανατεθεί και στη συνέχεια να επιλέξει τα σύνολα των μηχανοκίνητων δυνάμεων του ώστε να ταιριάζουν με την συγκεκριμένη τακτική αποστολή, ενώ πολεμάει και συντηρείται εντός της ζώνης εμπλοκής των όπλων του εχθρού», εξήγησε ο Ταγματάρχης Κρεγκ Γουόρνερ, Επικεφαλής της ομάδας έργου της ομάδας Καυσίμων και Νερού.

Για την επιτάχυνση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού των συστημάτων καυσίμων, ο Διευθυντής Προγράμματος Μηχανικών Συστημάτων της MARCORSYSCOM συνεργάστηκε πρόσφατα με το ΙΙ Εκστρατευτικό Σώμα Πεζοναυτών (II MEF), τη Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας του Σώματος Πεζοναυτών και τη Διοίκηση Αποθήκευσης του Σώματος Πεζοναυτών για τη διενέργεια απογραφής όλων των μέσων χύδην καυσίμων AAFS και TAFDS που βρίσκονται αποθηκευμένα στην Βάση Διοικητικής Μέριμνας του Σώματος Πεζοναυτών στο Όλμπανι της Τζόρτζια.

Οι Πεζοναύτες της II MEF συναντήθηκαν για να καταγράψουν και να επιθεωρήσουν τα παλαιά συστήματα καυσίμων ώστε να αποφασίσουν εάν ο εξοπλισμός είναι βιώσιμος για την κάλυψη των αναγκών του Στόλου και τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσαν για την στρατηγική εξέλιξη της απόκτησης του EFDS – αποδεικνύοντας την ισχύ που υπάρχει όταν Διοικήσεις του Σώματος Πεζοναυτών συνεργάζονται και επιχειρούν από κοινού για την παροχή βασικής υποστήριξης για τη Δύναμη Στόλου Πεζοναυτών.

«Δεδομένου ότι υπήρχε πλεονάζων εξοπλισμός σε αποθήκες στο Όλμπανυ, το Γραφείο Προγράμματος MARCORSYSCOM ενημέρωσε την LOGCOM και τη Διοίκηση Αποθήκευσης Σώματος Πεζοναυτών σχετικά με την ανάγκη μεταφοράς εξοπλισμού για τις επερχόμενες δραστηριότητες EFDS», εξήγησε ο Χομπς. «Γνωρίζαμε ότι αυτή η προσπάθεια δεν μπορούσε να γίνει μόνη της και απαιτούσε μεγάλο αριθμό πόρων. Μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού παρασχέθηκε από την LOGCOM – πολίτες και ένστολο προσωπικό – και Πεζοναύτες του II MEF από την 8η ESB, το 2ο Τάγμα Συντήρησης, τη 273 Μοίρα Υποστήριξης Πτέρυγας Πεζοναυτών (MWSS) και την 272 MWSS».

Ο Υποδεκανέας Χαλίλ Γουέϊκεμ, ειδικός στα χύδην καύσιμα του Β Λόχου, 6ου Τάγματος Υποστήριξης Μηχανικού, της 4ης Ομάδας Διοικητικής Μέριμνας Πεζοναυτών (4th MLG), τυλίγει έναν εύκαμπτο σωλήνα στην Στρατιωτική Βάση ΜακΓκουάιρ-Ντιξ-Λέικερστ, Νιου Τζέρσεϊ, 12 Μαρτίου 2022. Ο Β’ Λόχος του 6ου ESB επικεντρώνεται στην καινοτομία και τον πειραματισμό στις Εκστρατευτικές Επιχειρήσεις Προωθημένων Βάσεων (EABO). Η εκπαίδευση αυτήν καλύπτει το νέο σύστημα διανομής καυσίμων μιας εκστρατευόμενης Μονάδας για αύξηση της αποτελεσματικότητας της Μονάδας και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της. Οι Πεζοναύτες του 6ου ESB έχουν αποδείξει την εφευρετικότητα τους δημιουργώντας ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο σύστημα ανεφοδιασμού καυσίμων. Οι καινοτόμες προσπάθειες τους συνίστανται στην ταχεία δημιουργία σημείων ανεφοδιασμού χαμηλού προφίλ, προκειμένου οι δυνάμεις να έχουν την ευελιξία να κινούνται μέσα και έξω από τις ζώνες εμπλοκής του εχθρού. (Φωτ: Cpl. Ryan Schmid)

Παρόλο που η διαχείριση των υλικών και η εκκαθάριση των αποθηκών μπορεί να μην ακούγεται ένα μεγάλο κατόρθωμα, ο Γουόρνερ πιστεύει ότι οι προσπάθειες αυτές θα προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα – και θα αυξήσουν σήμερα την καταστρεπτική ισχύ των Στρατιωτών στο έδαφος.

«Αυτές οι προσπάθειες θα αποδώσουν άμεσους καρπούς και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευγνώμων στους εταίρους μας σε όλο το Σώμα. Χάρη στη συνεργασία με την LOGCOM και το II MEF, έχουμε πλέον πολύ καλύτερη κατανόηση των αποθεμάτων μας. Θα είμαστε σε θέση να στέλνουμε άμεσα εξοπλισμό στον Στόλο, βελτιώνοντας έτσι την ετοιμότητα του υλικού μας και έχουμε τώρα καλύτερα δεδομένα για να υποστηρίξουμε τις προμήθειες μας και την εξέλιξη της εκτίμησης κόστους κύκλου επιχειρησιακής ζωής», πρόσθεσε ο Χόμπς.

«Όλοι έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό, διότι αυτό που κάνουμε για το EFDS δεν θα ωφελήσει μόνο το Σώμα σήμερα, αλλά και τις επόμενες γενιές. Πραγματικά πιστεύω ότι είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερου από εμάς τους ίδιους και μέσα στο πρόγραμμα Force Design 2030, κάνουμε το χρέος μας για να συμβάλουμε στη διαμόρφωση των πεδίων μάχης τους μέλλοντος», δήλωσε ο Βιντάλ Ρόχας Γκιρόν.

Όμως ο Γουόρνερ λέει ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλεία για να γίνει και η MARCORSYSCOM θα συνεργαστεί με τους Πεζοναύτες του I MEF για να εκτελέσει μια παρόμοια προσπάθεια στην βάση υποστήριξης Πεζοναυτών (MCLB) Μπαρστόου τον Ιανουάριο του 2023.

«Παίρνουμε τα διδάγματα που αντλήσαμε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας στην MCLB Όλμπανυ και τα εφαρμόζουμε στην MCLB Μπάρστόου. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους Πεζοναύτες του I MEF για να συμβάλω στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας εκσυγχρονισμού, αναγνωρίζοντας πλήρως ότι τελικά θα αυξήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την καταστρεπτική ισχύ του Σώματος», σημείωσε.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.