ΗΠΑ: Εισήλθε σε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα η συλλογή HAAWC ενίσχυσης τορπίλης MK-54

Boeing HAAWC (Φωτ: navyrecognition.com)

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που αποδέσμευσε η εταιρεία Boeing στις 22 Νοεμβρίου 2022, το βλήμα High Altitude Anti-Submarine Warfare Weapon Capability – HAAWC της εταιρείας συμμορφώθηκε πλήρως με τις απαιτήσεις και εισήλθε στο καθεστώς της αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC) για το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Η συλλογήHAAWC προσαρτημένη σε τορπίλη MK-54 (Φωτ: defensenews.com)

Η παντός καιρού συλλογή HAAWC επιτρέπει στο αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης Boeing P-8A Poseidon να αναπτύσσει τορπίλες MK-54 κοντά ή κάτω από το ύψος της πτήσης του.

Το ορόσημο αυτό ακολουθεί την ανάθεση, τον Αύγουστο, στην Boeing σύμβασης μαζικής παραγωγής του συστήματος, την εκπαίδευση Μοίρας και την παραλαβή μονάδων αρχικής παραγωγής χαμηλού ρυθμού.

Το HAAWC αποτελείται από μια δομοστοιχειωτή συλλογή η οποία προσαρτάται στην τορπίλη MK-54 μετατρέποντας την σε όπλο κρουζ ακριβείας.

Η απόκτηση πρόσθετων μονάδων HAAWC έχει προγραμματιστεί μέχρι το 2024, με δυνατότητα συνέχισης της παραγωγής μέχρι το 2030 στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης.

Το αεροσκάφος P-8A ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων μεγάλου βεληνεκούς, επιχειρήσεων κατά μονάδων επιφανείας, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 450000 ώρες πτήσης χωρίς ατυχήματα με αποστολή την υποστήριξη επιχειρήσεων μεγάλων περιοχών, θαλασσίων και παράκτιων επιχειρήσεων και την εκτέλεση ανθρωπιστικών αποστολών και αποστολών έρευνας και διάσωσης σε όλο τον κόσμο.

Το Boeing P-8 είναι ένα αληθινό αεροσκάφος ναυτικής περιπολίες πολλαπλών αποστολών, το οποίο υπερέχει στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, στον πόλεμο κατά στόχων επιφανείας, στις υπηρεσίες ISR και στην έρευνα και διάσωση. Το P-8 μπορεί να πετάξει ψηλότερα (έως 41000 πόδια) και να φτάσει στην περιοχή επιχειρήσεων ταχύτερα (490 κόμβοι).

Οι μικρότεροι χρόνοι μετάβασης μειώνουν το μέγεθος της πιθανής έκτασης στην αναζήτηση υποβρυχίων, μονάδων επιφανείας ή επιζώντων έρευνας και διάσωσης. Το P-8 είναι επίσης σχεδιασμένο και για αποστολές σε χαμηλό υψόμετρο και έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητες του υποστηρίζοντας ανθρωπιστικές αποστολές και αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.