ΗΠΑ: Ενημέρωση για 4 φρεγάτες MΜSC με κατευθυνόμενα βλήματα SM-2

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Κλιμακώνεται ο “πόλεμος” μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ για την διεκδίκηση της προμήθειας φρεγατών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Έτσι, μετά την υπογραφή Επιστολής Προθέσεως (LoI) από τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο στις 10 Οκτωβρίου, η οποία βεβαίως δεν έχει κάποιον δεσμευτικό χαρακτήρα για την ελληνική πλευρά, μία εβδομάδα μετά η ΓΔΑΕΕ έλαβε την επίσημη απάντηση στην σχετική Επιστολή Αιτήματος (LoR) για ενημέρωση περί Τιμής & Διαθεσιμότητας (Price & Availability) που είχε σταλεί προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια φρεγατών MMSC που έχει προτείνει η Lockheed Martin.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, το συνολικό κόστος για 4 φρεγάτες κυμαίνεται κάτω των 2 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα οπλικά συστήματα και οι φόρτοι κατευθυνόμενων βλημάτων κ.λπ., συν πακέτο αρχικής υποστηρίξεως (FOS). Τα στοιχεία αφορούν την διαμόρφωση πλοίου που έχει επιλεγεί από την Σαουδική Αραβία, με την διαφορά ότι στα όπλα περιλαμβάνονται κατευθυνόμενα βλήματα SM-2 που απαιτεί η Ελλάδα.

Σημαντικά στοιχεία στην αμερικανική πρόταση, αποτελούν η πλήρης διάθεση των σχεδίων του πλοίου ώστε να ναυπηγηθούν υπό την επίβλεψη του κατασκευαστού όλες οι φρεγάτες στην Ελλάδα, όπως και η δυνατότητα χρηματοδοτήσεως μέσω κονδυλίων FMS.

Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού είναι πολύ πιο απαιτητικές εν σχέσει με αυτές των Σαουδαραβών, με αποτέλεσμα η σύνθεση οπλισμού να προβλέπει δύο αντί ενός Συστημάτων Καθέτου Εκτοξεύσεως Mk41 των 8 κυψελών πυραύλων ενώ αντί του πλωριού πυροβόλου 57 mm θα προτιμηθεί ισχυρότερο των 76 mm.

Είναι δεδομένο ότι ως σχεδιαστική αντίληψη η MΜSC απέχει πολύ από την [email protected] της Naval Group αλλά αυτό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο όπως σχολιάζουν οι Έλληνες επιτελείς, είναι ότι ενώ ως κατηγορία οι δύο φρεγάτες κινούνται στα ίδια πλαίσια (πλήρες εκτόπισμα τάξεως 4.000 τόννων) η αμερικανική είναι κατά πολύ φθηνότερη. Αυτό αποδίδεται στην κάλυψη του κόστους Έρευνας & Ανάπτυξης (Research & Development) της MMSC ως εξέλιξη του LCS, από την Σαουδική Αραβία.

Κύκλοι του Πολεμικού Ναυτικού εκτιμούν ότι στο κόστος των 4 MMSC μπορούν να αγοραστούν μόνο 2 πλήρως εξοπλισμένες [email protected] Ακόμη δε και αν επέλθουν στο σχέδιο της MMSC όλες οι παρεμβάσεις – τροποποιήσεις που μπορεί να απαιτήσουν οι Έλληνες αξιωματικοί, κάτι που συνεπάγεται αύξηση του κόστους, θεωρείται ότι αυτό θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με της συγκεκριμένης προμήθειας από την Γαλλία.

Άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι η αμερικανική πρόταση όχι μόνο αφορά διπλάσιο αριθμό πλοίων για συγκρίσιμο κόστος αλλά προβλέπει και παράδοση της πρώτης φρεγάτας στο Πολεμικό Ναυτικό τουλάχιστον δύο έτη νωρίτερα σε σχέση με τους χρόνους που συζητούνται για την περίπτωση των [email protected]

Είναι σαφές ότι οι συνθήκες ανταγωνισμού που έχουν δημιουργηθεί, επιτρέπουν στην ελληνική πλευρά ενίσχυση της διαπραγματευτικής της θέσεως. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν έχει προκηρυχθεί καν διεθνής διαγωνισμός!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

18 Απαντήσεις

 1. Άρχισαν πάλι τα γνωστά παιχνίδια οι ΛΜάκηδες.
  Έτσι έλεγαν και για το πρόγραμμα αναβάθμισης, ότι θα στοίχιζε «το πολύ» 1δις ενώ σήμερα οι φωστήρες πολεμούν ακόμα να συμπληρώσουν ένα πόσο των 1,5 δις $ για να γίνει αυτή η έρμη αναβάθμιση, που θα σκοτώσει το σύνολο των αεροσκαφών της πρώτης παραγγελίας(αφού έχουν λυσσάξει να τα πουλήσουν).

  Στην φωτογραφία εγώ μόνο φρεγάτα δεν είδα πάντως.

  Αστεία είναι επίσης η πρόταση για 16 VLS (μέγιστο) για υποτίθεται μονάδες AAW, που θέλει το ΠΝ ενώ τα προτεινόμενα πλοία θυμίζουν περισσότερο κλάση Milgem των γειτόνων παρά φρεγάτα που να αξίζει αυτό τον χαρακτηρισμό.

  Αλήθεια οι αμερικάνοι γιατί πληρώνουν 2 δις για ένα Άρλη Μπέργκ, ενώ με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να αγοράσουν 4ις «φρεγάτες» MMSC εξοπλισμένες με τα ίδια όπλα; 😉

  Μήπως δεν τους ικανοποιεί το εγχώριο προϊόν που θέλουν να σπρώξουν στους εξωτερικούς πελάτες;

  Αφού έτσι θα «λύνονταν» και το πρόβλημα με τους αριθμούς(οροφή) 350+ πλοίων/μονάδων επιφάνειας που θέλουν να έχουν στο USN.

  Ένα σχέδιο πλοίου για ακτοφυλακή, που πουλιέται ως πλοίο «αεράμυνας περιοχής» μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να χαρακτηρίσω.

  Ο εμπορικός πόλεμος Γαλλίας – ΗΠΑ, λίγο θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει.

  Πρέπει να σοβαρευτούν επιτέλους εκεί στο ΠΝ, και να μην ασχολούνται πλέον με αστείες προτάσεις, αν θέλουν να τους παίρνει στα σοβαρά ο φορολογούμενος, ο οποίος δεν πληρώνει για γούστα και ξένα συμφέροντα, ούτε για καριέρες η μίζες, και για χαζομάρες που θέλουν να θεωρούν και σοβαρές προτάσεις οι αμερικάνοι.

 2. Ακατάλληλο πλοίο. Βγαίνει από το ναύσταθμο μόνο με συνοδεία ρυμουλκών. Περαιτέρω, σχεδόν καθολική χρήση αλουμινίου… υποδυέστερο ραντάρ σε σύγκριση με το SEAFIRE 500, καμία σχέση με ASW… (άντε να το συγκρίνεις με CAPTAS), MK41 για να ρίχνεις SM2 πρώτης γενιάς που ζήτημα να μπορείς να κατευθύνεις συγχρόνως 2 (!!!). Κατανάλωση καυσίμου στον Θεό… και το αστείο (κλαίω) ναυπήγηση σε ελληνικά ναυπηγεία (υπάρχουν τέτοια;;;) με χρόνους παράδοσης μικρότερους της FDI made in FR :::—)))) κ-λ-α-ί-ω ((((—:::

 3. 4 πλοία κάτω των 2 δισ ευρώ! Είναι πολύ χαμηλή τιμή, δεν ξέρω αν με τόσα λίγα χρήματα αγοράζονται πλοία με SM-2, ESSM, CIWS και harpoon. Επίσης δεν φαίνεται να έχει το κατάλληλο sonar και οι Σαουδάραβες νομίζω δεν περιλαμβάνουν τορπίλες στον οπλισμό.
  Μόνο ένα πλήρες φορτίο βλημάτων για τα πλοία θα κοστίσει αρκετά :
  48 SM-2 πάνω από 120 εκ ευρώ
  64 ESSM τουλάχιστον 64 εκ ευρώ και 32 harpoon από 1 εκ το καθένα
  CIWS Sea RAM που δεν ξέρω πόσο κοστίζει αλλά δεν είναι φθηνό, ούτε και τα βλήματα του.
  Οι παραπάνω τιμές είναι κατά προσέγγιση, είναι απαραίτητα και ανταλλακτικά και εκπαίδευση και άλλα κόστη. Οπότε σιγά σιγά αν προσθέσουμε όλα όσα χρειάζονται αυτά τα πλοία πολύ πιθανόν υπερβαίνουμε τα 2 δισ που υποτίθεται ότι κοστίζουν.
  Οι γαλλικές φρεγάτες θα έχουν πυροβόλο 76mm και είναι σχετικά μικρό διαμέτρημα, πολλοί σχολιαστές το θεώρησαν ανεπαρκές. Οι ΜΜSC της Σαουδικής Αραβίας θα έχουν ακόμα μικρότερο 57mm! Η εγκατάσταση πυροβόλου 76mm θα έχει επιπλέον κόστος και μαζί με άλλες μετατροπές ίσως χρειαστεί και παραπάνω χρόνο.
  Να μην ξεχνάμε ότι βασίζονται στις LCS ένα μέτριο πλοίο που δεν είναι φρεγάτα αλλά περισσότερο μεγάλο περιπολικό για παράκτιες αποστολές και αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και όχι για ναυμαχίες.
  Οι υπόλοιπες αγορές μας από τη συγκεκριμένη εταιρία μας πόνεσαν, δείτε τα όχι φθηνά ελικόπτερα του ναυτικού, την αναβάθμιση των F-16 με ένα ραντάρ που οι επιδόσεις του είναι απογοητευτικές και χωρίς νέα όπλα και ατρακτίδια ακόμα. Ακόμα χεριότερα το φιάσκο των P-3 και τώρα μας προσφέρουν φρεγάτες σε τόσο χαμηλή τιμή…
  δεν μου φαίνεται καλό όλο αυτό, αμφιβάλλω αν είναι σοφή επιλογή.

 4. Κανονικά καμιά από τις δύο λύσεις. Μια Gowind 3100 με τμήμα διαμόρφωσης των ΗΑΕ, ειναι η λύση.
  Και οι δύο παραπάνω λύσει είναι ακριβές και εξεζητημένες, πιο συμβατικές λύσεις ώστε να καλυφθούν και οι οροφές και να αντικατασταθούν σταδιακά μία προς μία οι S
  https://www.meretmarine.com/fr/content/quand-gowind-devient-une-fregate-de-superiorite-regionale

 5. Ενδιαφέρον θα ήταν να είχε τουλάχιστο καταλήξει ο διαγωνισμός FFG(X) του USN για 20 (αρχικά) νέες φρεγάτες και τότε να κοιτούσαμε την σχεδίαση που θα είχε επικρατήσει. Τουλάχιστο αυτή θα υπηρετήσει στο USN για αρκετές δεκαετίες, ενώ MMSC έχει πάρει μόνο το «ξακουστό» ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας (τέσσερις μονάδες).

  Το MMSC της Lockheed βασίζεται στην ουσία στο προβληματικό LCS – Littoral Combat Ship κλάσης Freedom (ή «Little Crappy Ship» όπως έχει γίνει γνωστό), το οποίο η ίδια η Lockheed απέσυρε από τον διαγωνισμό FFG(X):

  «While the design passed two Navy reviews, the company told the service it felt the Freedom design would be stretched too far to accommodate all the capabilities required, one source told USNI News.»
  https://news.usni.org/2019/05/28/lockheed-martin-wont-submit-freedom-lcs-design-for-ffgx-contest

  1. Όπως λέει η γνωστή παροιμία, «Ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται», οι αμερικάνοι(ΛΜ) γνωρίζουν ότι η ανάγκη του ΠΝ για νέες μονάδες επιφάνειας είναι πλέον μεγάλη, και έρχονται με «προσφορές» που θα υλοποιηθούν και σε «χρόνο ρεκόρ» στην Ελλάδα υποτίθεται, για να πάρουν συμβόλαιο.

 6. Αν επικρατούσε η στοιχειώδης λογική δεν θα μπαίναμε σε διαδικασία σύγκρισης των MMSC με τις [email protected], οι οποίες (τουλάχιστον δύο μονάδες) θα πρέπει να θεωρούνται «κλειδωμένες» εκτός απροόπτου….
  Όπως είχα γράψει και παλαιότερα εδώ, οι δύο περιπτώσεις θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως συμπληρωματικές η μια της άλλης, με τις μεν [email protected] να (προσπαθούν να) καλύπτουν καθήκοντα AAW, ενώ τις MMSC να αποτελούν πλοία γενικών καθηκόντων που θα μπορούσαν να αποκτηθούν σε μεγαλύτερους αριθμούς.
  Σ’ αυτό το πλαίσιο πιθανότατα κινούνται και οι Αμερικανοί, οι οποίοι προφανώς κι αντιλαμβάνονται ότι η προφορική συμφωνία τουλάχιστον για τις δύο [email protected] δύσκολα θα χαλάσει (εάν βέβαια το κατάφερναν κι αυτό, ακόμα καλύτερα γι’ αυτούς….).
  Άρα μάλλον προσπαθούν αυτή να μην ….επεκταθεί και λάβει και άλλες διαστάσεις.

  Εξηγώ τη σκέψη μου:
  Με δύο μόλις [email protected] πολύ δύσκολα θα αναληφθεί σοβαρό ναυπηγικό έργο στη χώρα μας, άρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να συνδεθεί η απόκτησή τους και με το ευρύτερο θέμα των ναυπηγείων σε αυτή τη φάση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο με τη μελλοντική επέκταση του προγράμματος για επιπλέον [email protected] ή/και κάποιο άλλο οικονομικότερο γαλλικό σχέδιο (Gowind;) που θα επέτρεπε την πλήρη ανανέωση του στόλου σε βάθος χρόνου. Και βέβαια με εξαρχής δέσμευσή μας προς την γαλλική πλευρά για κάτι τέτοιο.
  Αυτό ακριβώς το σκέλος θεωρώ ότι στην πραγματικότητα προσπαθούν να «χτυπήσουν» οι Αμερικανοί με την πρόταση για MMSC (πολύ πιο κοντά στα χαρακτηριστικά των Gowind….), προτείνοντας εξαρχής και τη ναυπήγησή τους στην Ελλάδα ώστε να πατήσουν για τα καλά πόδι στα ναυπηγεία αυτοί αντί των Γάλλων (ανεξάρτητα από τις δύο [email protected]). Και αυτό στο πλαίσιο ενός ευρύτερο αμερικανικό σχέδιο επενδύσεων στην Ελλάδα που περιλαμβάνει και το ήδη υλοποιηθέν εγχείρημα της ONEX στο Νεώριο Σύρου.
  Άλλωστε ο Αμερικάνος Υπουργός Εμπορίου υπήρξε σαφέστατος:
  https://www.iefimerida.gr/news/442517/protasi-tis-amerikanikis-onex-gia-ta-naypigeia-eleysinas-kai-skaramagka

  1. Προφανώς σε αυτό το σημείο προσπαθούν να χτυπήσουν.
   Όσον αφορά τα έξοδα/ποσά που αναφέρουν, φαίνονται όντως πολύ χαμηλά, αφού οι ίδιοι σύμφωνα με την παρακάτω αναφορά θα πλήρωναν πολλά περισσότερα για τα πρώτα πλοία(στην απλή έκδοση), επειδή τα έξοδα στο πρόγραμμα είχαν ξεφύγει.

   https://www.defenseindustrydaily.com/Littoral-Combat-Ship-Costs-Issues-Rising-Again-04730/

 7. Πάντως κάτι δεν μου κάθεται καλά:
  Τα λιγότερα από 2 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι είναι το «ταβάνι» της αμερικανικής πρότασης για 4 πλοία, φαντάζουν εξωπραγματικά λίγα μπροστά στα δυνητικά 11,25 δισ. $ του σαουδαραβικού προγράμματος έστω κι αν σ’ αυτά περιλαμβάνονταν και μεγάλα μη επαναλαμβανόμενα κόστη ανάπτυξης, κόστη υποδομών και τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών), ειδικά υπό το δεδομένο ότι μια υποθετική ελληνική διαμόρφωση των MMSC θα έπρεπε να περιλαμβάνει σαφώς περισσότερο/ισχυρότερο εξοπλισμό/οπλισμό από τα σαουδαραβικά πλοία…..

 8. Βλέπω να χωρίζεται το αμυντικός ιστοχώρος μεταξύ των ανιψιών του θείου Ντένυ και τις γαλλικής παροικίας εν ελλάδι. Μόνος χαμένος βέβαια το ΠΝ. Τώρα όσοι τσίμπησαν ότι με όπλα θα κάνουν τα MΜSC το μισό της γαλλίδας καλό βέλαγμα.

  1. Ιδανική δεν φαίνεται να είναι ούτε η μια ούτε η άλλη πρόταση(η αμερικανική δεν είμαι σίγουρος αν θα έπρεπε να θεωρείται καν πρόταση).

   Περισσότερο χαμένος θα είναι όμως ίσως αυτός που θα πληρώσει αυτή την εξοπλιστική περιπέτεια, αφού εκείνοι(πολιτικοί/ΠΝ) που θα επιλέξουν μια από τις δυο προτάσεις θα αφήσουν άλλους να πληρώσουν τον λογαριασμό.

   Όταν υπάρχει πολιτικό δόγμα στις επιλογές, η κατάληξη της όλης ιστορίας σε φιάσκο είναι νομίζω επόμενη η εγγυημένη. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να περιοριστεί μόνο η ζημιά(και αυτό θέλει όμως θάρρος από τους εμπλεκόμενους και υπεύθυνους που θα υπογράψουν τα συμβόλαια).

 9. Mε τα F35 να χανονται στον οριζοντα (στον ιδιο οριζοντα που αχνοφαινονται τα Τ214),ειμαστε σιγουροι οτι οι Μπελαρα θα εχουν Α/Α και οχι Α/Υ ρολο στο ΠΝ?
  Τα Γαλλικα σε συνδυασμο με τα Romeo ειναι κορυφαια σε παγκοσμιο επιπεδο για αυτο το ρολο(εκτος των αλλων)…
  Τροφη για σκεψη…

  1. Μπορεί να είναι κορυφαία πατριώτη, αλλά μόνο δύο πλοία με δύο VDS και δύο ελικόπτερα τι να πρωτοκάνουν;

   Με το ετήσιο ποσό που είναι εφικτό να δεσμευθεί χρειάζονται αρκετοί συμβιβασμοί για να κρατήσουμε μία οροφή 10-12 πλοίων.

   Από την άλλη βλέπω, ότι αυτή την Αμερικανική βοήθεια θα την πληρώνουμε πολύ ακριβά με τρίτο συμβόλαιο στο θείο Ντένη και ποιος ξέρει τι ακόμα, με τα F-35.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.