ΗΠΑ: Η Αεροπορία δοκιμάζει σύστημα αντιμετώπισης εκτελεστών

Business Insider

Είναι πράγματι δύσκολο να παραδεχθεί κανείς ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο κέντρο μιας επιδημίας εκτελεστών. Ολοένα και περισσότερα σχολεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας και αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν αυτήν την φοβερή κρίση. Σ’ αυτήν την προσπάθεια δεν συμμετέχουν μόνο ιδιωτικοί και κυβερνητικοί οργανισμοί αλλά και η Αεροπορία. Η Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει τις δοκιμές ενός συστήματος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) και ιπτάμενα ντρόουνς μέσα σε αρκετές βάσεις της ώστε να συνεισφέρει στον τερματισμό του φαινομένου των εκτελεστών.

Το σύστημα θα κατασκευαστεί με βάση το λογισμικό AI εντοπισμού όπλων που ήδη είναι σε χρήση από τις κάμερες των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας (ΗΣΑ) αρκετών βάσεων της Αεροπορίας, επιτρέποντας του να αναπτύξει ντρόουνς ή ρομπότ για την αντιμετώπιση του δυνητικού εκτελεστή. Τα ντρόουνς ή τα ρομπότ θα χρησιμοποιούν μη φονικά μέσα με στόχο τον αποπροσανατολισμό του εκτελεστή, όπως σειρήνες και εκτυφλωτικά φώτα που αναβοσβήνουν.

Φωτογραφία: USAF

«Όλη η ιδέα πίσω από την πλατφόρμα είναι να μπορεί να πάρει ένα ρομπότ και τελικά να εμποδίσει, αποπροσανατολίσει μια ενεργή απειλή μέσα σε μια εγκατάσταση πριν προλάβει να κάνει μεγαλύτερη ζημιά», είπε ο Αντιπρόεδρος Κυβερνητικών Λύσεων της ZeroEyes, JT Wilkings, στο National Defense, του οποίου η εταιρεία εξελίσσει την τεχνολογία για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από 85 τοις εκατό των ενεργών εκτελεστών αποκαλύπτουν τα όπλα τους δύο με 30 λεπτά πριν από τον πρώτο πυροβολισμό τους. Από την στιγμή του εντοπισμού τους, αυτή η χρονική περίοδος μπορεί να δώσει στα ρομπότ τη δυνατότητα να επέμβουν πριν από το φονικό επεισόδιο. Το πιο σημαντικό μέρος είναι η δυνατότητα εντοπισμού των όπλων και η αποστολή ενός ρομπότ μέχρι να μεταβεί στην σκηνή το σχετικό προσωπικό. Αν και το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογίες AI και ντρόουνς, δεν είναι τελείως αυτόνομο. Μετα τον εντοπισμό ενός όπλου, ένας άνθρωπος πρέπει να επιβεβαιώσει και ελέγξει τις θετικές προειδοποιήσεις. Τα ρομπότ και τα ντρόουνς δεν έχουν δοκιμαστεί στο να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη παρέμβαση όπως το προσωπικό της Ασφάλειας Φύλαξης ή της Αστυνομίας, αλλά ενεργεί ως υποστήριξη σε αυτούς που θα αντιδράσουν και θα επέμβουν πρώτοι.

Η δοκιμαστική περίοδος του συστήματος αναμένεται να διαρκέσει 15 μήνες και το σύστημα θα είναι διαθέσιμο για χρήση τόσο από τον κρατικό όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.