ΗΠΑ: Η DARPA θέλει να βελτιώσει την αυτόνομη κίνηση στο έδαφος

H βιομηχανία των αυτονόμων αυτοκίνητων έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην αυτονομία, κυρίως όμως στα καλά οργανωμένα και προβλέψιμα περιβάλλοντα. Στις πολύπλοκες στρατιωτικής φύσεως εφαρμογές, τα ρομποτικά οχήματα δεν έχουν επιδείξει την σχετική λειτουργική ταχύτητα και δεν διαθέτουν αξιόπιστη αυτονομία. Καθότι υπάρχουν οι πλατφόρμες οχημάτων που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα δύσβατα εδάφη, συχνά οι αλγόριθμοι και το λογισμικό αυτονομίας δεν δύνανται να επεξεργαστούν και να αποκριθούν αρκετά καλά στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις ώστε να διατηρήσουν τις απαραίτητες ταχύτητες και να ακολουθήσουν τους Στρατιώτες σε μια αποστολή.

Το έργο εξομοίωσης ρομποτικής αυτονομίας σε πολυσύνθετα περιβάλλοντα (RACER-Sim) της υπηρεσίας προηγμένων ερευνητικών προγραμμάτων άμυνας (DARPA) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) αναζητά τις καινοτομίες στις τεχνολογίες που θα γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ της εξομοίωσης και του αληθινού κόσμου και θα ελαττώνουν σημαντικά το κόστος εξέλιξης στην εκτός δρόμου αυτονομία.

Το πρόγραμμα RACER έχει ως στόχο να διασφαλιστεί ότι οι αλγόριθμοι δεν είναι το τμήμα του συστήματος που το περιορίζει και ότι τα αυτόνομα οχήματα μάχης μπορούν να πληρούν ή να υπερβούν τις ικανότητες οδήγησης των Στρατιωτών.

Η DARPA απευθύνει πρόσκληση για πολλά υποσχόμενες λύσεις που θα υποστηρίζουν αυτούς του στόχους.

Αν και στην προηγούμενη δεκαετία υπήρξε αυξημένη χρήση της εξομοίωσης στο πεδίο των ρομποτικών συστημάτων, το εκτός δρόμου στρατιωτικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλευρο. Οι υπολογιστές πρέπει να αναπαραγάγουν τρισδιάστατες επιφάνειες, συµµορφούµενα εδάφη, βλάστηση και εκατοντάδες κατηγορίες εμποδίων. Επίσης, τα λογισμικά πρέπει να συνεκτιμήσουν την χαμηλή πιστότητα ή τα περιορισμένα στοιχεία χαρτογράφησης, τις ασυνήθιστες αλληλεπιδράσεις πλατφόρμας-εδάφους, τον συνεχόμενο σχεδιασμό της κίνησης και τα ακαθόριστα οδικά δίκτυα ή τους κανόνες οδήγησης. Παράλληλα, η μοντελοποίηση των εκτός δρόμου μεγάλων ταχυτήτων επιδόσεων των αισθητήρων/διαδικασιών, αναπαραστάσεων αισθητήρων-προς-το-έδαφος, των αυτόνομων πλατφορμών και του αυτόνομου ελέγχου παραμένουν μια πρόκληση για τα λογισμικά και τις υπολογιστικές μονάδες.

«Επειδή αυτές οι προκλήσεις δεν έχουν ακόμη καλυφθεί επαρκώς, η πρακτική χρήση των σημερινών εικονικών μοντέλων για τη βελτίωση των ρομποτικών εκτός δρόμου ικανοτήτων είναι περιορισμένη και δεν επιτρέπει ακόμη την παρουσίαση ικανοτήτων εξομοίωσης στον αληθινό κόσμο», δήλωσε ο Δρ. Στιούαρτ Γιανγκ, διευθυντής προγράμματος RACER.«Το μεγάλο κενό ικανοτήτων των σημερινών μοντέλων λογισμικού και η πολυπλοκότητα της χρήσης τους αποθαρρύνει τους σχεδιαστές και τους αποτρέπει να εκμεταλλευτούν τα πλήρη οφέλη της εξομοίωσης».

Στο πλαίσιο ενός τετραετούς χρονοδιαγράμματος, το RACER-Sim θα μελετήσει τις τεχνολογίες που τυγχάνουν εφαρμογής σε περιβάλλοντα εκτός δρόμου, στους τομείς ανάπτυξης αλγορίθμων, τεχνολογικών στοιχείων εξομοίωσης και τη δημιουργία εκπαιδευτικών κύκλων εξομοίωσης.

 

Πηγή: DARPA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.