ΗΠΑ: M1147 – Tο βλήμα που απλοποιεί τούς φόρτους πυρομαχικών των αρμάτων μάχης (βίντεο)

Μειώνονται οι τύποι βλημάτων που θα μεταφέρουν τα άρματα μάχης M1 Abrams του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) – αντί των πέντε τύπων βλημάτων, οι αρματιστές θα έχουν στη διάθεση τους μόλις δύο. Το Σάββατο, 1η Μάϊου 2021, η εταιρεία Northrop Grumman αποδέσμευσε ένα προωθητικό βίντεο για το νέο βλήμα άρματος μάχης M1147, το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει τέσσερις τύπους βλημάτων και να φέρει την επανάσταση στις καρτέλες φόρτων πυρομαχικών των αρμάτων μάχης.

Η εξέλιξη του νέου βλήματος για τα άρματα μάχης M1 Abrams έγινε γνωστή το 2015. Η τότε θυγατρική της Northrop Grumman – Orbital ATK – κέρδισε σύμβαση προμήθειας του νέου εκρηκτικού βλήματος στον Στρατό των ΗΠΑ. Τώρα έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε η μαζική παράδοση του M1147 στον Στρατό των ΗΠΑ.

Το M1147, παλιότερα γνωστό ως XM1147, είναι ένα βλήμα πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον πεζικού, ελαφριά θωρακισμένων στόχων και την καταστροφή οχυρώσεων ενισχυμένου σκυροδέματος σε αποστάσεις μέχρι 2 χλμ. Το νέο βλήμα θα αντικαταστήσει το εκρηκτικό αντιαρματικό βλήμα πολλαπλών χρήσεων HEAT-MP-T Μ830, το HEAT-MP-T M830A1, το M1028 CAN και το βλήμα μείωσης εμποδίων M908 OR-T.

Το M1147 ενοποιεί τις ικανότητες αυτών των τεσσάρων βλημάτων σε ένα μοναδικό πυρομαχικό. Η πολεμική κεφαλή του νέου βλήματος διαθέτει ενισχυμένη ισχύ και είναι επίσης εξοπλισμένη με στοιχείο ιχνηθέτη. Το M1147 παρέχει υψηλή διάτρηση και πανίσχυρη εκρηκτική δράση και χάρις στην ικανότητα προγραμματισμού οι αρματιστές μπορούν να προσβάλουν στόχους με την ανατίναξη παρακείμενων πυρομαχικών.

Το βλήμα M1147 διαθέτει τρείς επιλογές καταστολής όπως: Εκπυρσοκρότηση σημείου (PD), Εγκαιροφλεγής εκπυρσοκρότηση σημείου (PDD) και Διασποράς που χρησιμοποιούνται στην εξουδετέρωση συνδυασμού στόχων που περιλαμβάνει ομάδες καθοδηγούμενων Α/Τ, πεζικού, διπλούς τοίχους οπλισμένου σκυροδέματος, ελαφριές θωρακίσεις, οχυρωματικές θέσεις, εμπόδια και τεθωρακισμένα.

Ο ΠΑΜΑ μέσω της ζεύξης δεδομένων πυρομαχικών του Abrams θα χρησιμοποιεί το Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) για να προγραμματίσει τους πυροσωλήνες του M1147 για συγκεκριμένη επιλογή λειτουργίας. Η ευελιξία του βλήματος έγκειται στην ικανότητα του πληρώματος να καθορίσει τους κανόνες εμπλοκής κάτι το οποίο μειώνει σημαντικά τον χρόνο αντίδρασης του πληρώματος και αυξάνει την επιβίωση τους στο πεδίο της μάχης.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.