ΗΠΑ: Μέχρι το 2020 η επιλογή του αντικαταστάτη του OH-58 Kiowa


An AH-64 Apache helicopter with 1st Battalion, 3rd Aviation Regiment, 12th Combat Aviation Brigade, secures an area during a combined arms live fire exercise (CALFEX) in Grafenwoehr Training Area, Germany, Mar 28, 2018. (U.S. Army photo by Spc. Hubert D. Delany III / 22nd Mobile Public Affairs Detachment)


To στάδιο της διαδικασίας επιλογής για το νέο Μελλοντικό Ελικόπτερο Επιθετικής Αναγνώρισης ή FARA ειναι υπό εξέλιξη καθώς η Διαλειτουργική Ομάδα Μελλοντικής Κάθετης Ανύψωσης (FVL CFT) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) εξετάζει την ανάθεση μιας σύμβασης σε δυο προμηθευτές μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Αφότου ο Στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιήσει την επιλογή, οι δύο εταιρείες θα παρουσιάσουν τα ανταγωνιστικά πρωτότυπα μετά την “κρατική δοκιμαστική πτήση”, εντός του 2025, δήλωσε ο Ταξίαρχος Γουόλτερ Ρούγκεν, διευθυντής της διαλειτουργικής ομάδας FVL, τότε ο Στρατός των ΗΠΑ θα μετατρέψει το FARA σε ένα επίσημο πρόγραμμα.

“Το FARA θα ειναι το σπουδαιότερο ελικόπτερο οπλισμένης αναγνώρισης στον κόσμο,” δήλωσε ο Ρούγκεν, καθώς μιλούσε την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2019, σχετικά με το FVL στο Συμπόσιο Παγκοσμίου Ισχύος του Συνδέσμου Στρατού των ΗΠΑ (AUSA).

Ο Στρατός των ΗΠΑ εδώ και χρόνια χρειάζεται ένα νέο αναγνωριστικό ελικόπτερο, πρόσθεσε ο Ρούγκεν. Πίσω στο 2012, ο Στράτος ανέθεσε σε τμήμα του στόλου επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache την αποστολής υποστήριξης των βαριά οπλισμένων μονάδων αναγνωρίσεων, ως ο αντικαταστάτης του OH-58 Kiowa.

“Ηταν μια μη βέλτιστη λύση,” δήλωσε ο Ρούγκεν. “Το Apache ειναι ένα επιθετικό ελικοπτερο, δεν ειναι οπλισμένο αναγνωριστικό ελικόπτερο. [Εκείνη την εποχή] το κάναμε λόγω των περικοπών στα έξοδα του προϋπολογισμού. Μετά την ανάπτυξη του FARA, o Στράτος σχεδιάζει να αντικαταστήσει περίπου του 50 τοις εκατό των παρωχημένων ελικοπτέρων του στόλου AH-64 Apache,” δήλωσε ο Ρούγκεν.

“Πρέπει να καλύψουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας και … το 85 τοις εκατό της αεροπορικής μας δύναμης ειναι δεσμευμένο κάθε μέρα,” δήλωσε ο Ταξίαρχος Ντέιβιν Φράνσις, διευθυντής της διεύθυνσης Επιχειρήσεων, Σχεδιασμού και Εκπαίδευσης G-3/5/7.

“Εχουμε την πρόκληση της εκπλήρωσης των υφιστάμενων απαιτήσεων μας και της αναβάθμισης του σημερινού στόλου, όλα αυτά καθώς προετοιμαζόμαστε για να μεταβούμε στις μελλοντικές τεχνολογίες που μας παρέχει η μελλοντική κάθετη ανύψωση.”

Μελλοντικό Ελικόπτερο Εφόδου Μεγάλης Εμβέλειας

Επιπρόσθετα στο πρόγραμμα FARA, ο Στρατός των ΗΠΑ μελετάει την αντικατάσταση του UH-60 Black Hawk. Συναφώς, ο Στρατός πραγματοποίησε κάποια θετικά βήματα προς την εξέλιξη του Μελλοντικού Ελικοπτέρου Εφόδου Μεγάλης Εμβέλειας, ή FLRAA, δήλωσε ο Ρουγκεν.

Το 2016, ο Στρατός των ΗΠΑ ανέλαβε την ευθύνη της εργασίας στην κοινή κάθετη ανύψωση και διενήργησε ανάλυση των εναλλακτικών επιλογών, ή AOA, για το πρόγραμμα FLRAA. Τώρα που ολοκληρώθηκε η AOA, η FVL CFT προγραμματίζει να αποδεσμεύσει τα συμπεράσματα της το επόμενο τρίμηνο. Αυτά τα συμπεράσματα, σε συνδυασμό με τα δεδομένα των άλλων υπηρεσιών θα οριστικοποιήσουν τις απαιτήσεις του FLRAA.

Τελικά, μετά την Πρωτοβουλία Άμεσης Ανάπτυξης, θα αποδεσμευτεί ο Κατάλογος Ικανοτήτων Εξέλιξης, δήλωσε ο Ρουγκεν.

“Με το FLRAA, αυτήν την στιγμή αναζητούμε κάθε ευκαιρία για την πλήρη εκμετάλλευση της επιτυχία τους προγράμματος Joint Multi-Role Technology Demonstrator (JMR-TD),” δηλωσε.

Το JMR-TD μπορεί να λειτουργήσει είτε ως ένα εναέριο όχημα πλατφόρμας επίδειξης ή ως μια πλατφόρμα δοκιμών αρχιτεκτονικής συστημάτων αποστολής που ειναι υπό την ευθύνη του Στρατού των ΗΠΑ,” δήλωσε. Οπότε, είναι λιγάκι περίπλοκο για τον Στρατό να αναλάβει την συνολική ευθύνη του πρόγραμματος [Milestone Decision Authority (MDA)]. Αλλά νομίζω ο Στρατός υποχρεούται να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που μας έχει προσφέρει το JMR-TD.”

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το army.mil για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Παράδες για πέταμα έχουν μπόλικες φαίνεται(όσο πληρώνουν τα χαϊβάνια οι φορολογούμενοι), έτσι ολόκληρο RAH-66 Comanche που ήταν και «αόρατο»(αφού έχουν μια λαγνεία σε αυτά τα στέλθ) στο οποίο είχαν ρίξει αρκετό χρήμα για έρευνα & ανάπτυξη δεν τους γέμιζε το μάτι και το ακύρωσαν. Σήμερα ψάχνουν για αντικαταστάτη σε νέο πρόγραμμα.
  Ο ορισμός της άσκοπης σπατάλης.

  Μετά μαλώνουν για πέντε δις $ για θωράκιση των συνόρων απέναντι απο το Μεξικό.

  Army Lays Out Plans For Pilot-Optional ‘Knife Fighter’ Attack Reconnaissance Rotorcraft
  The service says it wants flying prototypes by 2022 and that it could have the first examples in service six years afterward.

  https://www.thedrive.com/the-war-zone/21760/army-lays-out-plans-for-pilot-optional-knife-fighter-attack-reconnaissance-rotorcraft

  1. Καλησπέρα! 🙂 Το Comanche στην πραγματικότητα δεν «υπήρξε» ποτέ, όχι τουλάχιστο με την διαμόρφωση και τις επιδόσεις που ευαγγελίζονταν οι Boeing-Sikorsky στον διαγωνισμό που κέρδισαν το 1991. Όλα τα (δύο τον αριθμό!) Comanche που πέταξαν ποτέ ήταν μη ολοκληρωμένα πρωτότυπα με σημαντικά προβλήματα σε ηλεκτρονικά, software, πυροβόλο, κινητήρες και υπερβάσεις βάρους. Το πρόγραμμα ξεκίνησε επί Ρέιγκαν το 1981 και τελείωσε το 2004, 22 χρόνια μετά, χωρίς να αποδώσει ούτε ένα ώριμο ελικόπτερο (πόσο μάλλον διαμόρφωσης παραγωγής), παρά μόνο τα δύο μη ολοκληρωμένα πρωτότυπα. Ενδεχομένως κάποια τεχνογνωσία να επέζησε σε άλλα προγράμματα, αλλά γενικά το πρόγραμμα του Comanche ήταν ενδεικτικό ως προάγγελος της κακοδιαχείρισης που έμελε να πλήξει το Πεντάγωνο στην μετα-Ψυχροπολεμική εποχή.

   Μου φαντάζει πιθανό δε η παρανοϊκή πρακτική του λεγόμενου «concurrency» που επέβαλε η LM με το F35 να είναι μάθημα από το RAH-66. Αξίζει να θυμηθούμε επίσης σε αντιπαραβολή με το F35 πόσα και ποια ελικόπτερα θα αντικαθιστούσαν τα… θεωρητικά 1200 Comanche του US Army: τα UH-1 Huey Gunship, AH-1 Cobra, MH-6 Little Bird και…OH-58 Kiowa! Και εδώ είναι το αστείο: Η αρχική απαίτηση (από το 1981!) για αντικατάσταση του Kiowa (το οποίο έχουν ήδη αποσύρει χωρίς αντικαταστάτη!), θα εκπληρωθεί κάπου μετά το 2025, χρονιά που θα καταλήξουν ανάμεσα στα ανταγωνιστικά πρωτότυπα της σύμβασης που θα ανατεθεί… του χρόνου. Τι άλλο να πει κανείς.

   http://nation.time.com/2012/05/25/real-lessons-from-an-unreal-helicopter/

   1. Καλησπέρα!
    Ήταν προφανώς παραπάνω απο αόρατο, ειδικά για την αμερικανική αεροπορία στρατού.
    Ένα άλλο που δεν υπήρξε επίσης για την ΑΑΣ, ήταν το Cheyeyne, που το έφαγε η USAF στην πολιτική αντιπαράθεση με την ΑΑΣ.
    Έτσι ο ενδιαφερόμενος παρατηρητής θα μπορούσε να συμπεράνει ότι έχουν μακρά παράδοση στην αποτυχία προγραμμάτων.
    Σαν σχέδιο ήταν όμως εξαιρετικό το «αόρατο» Comanche το οποίο πρωταγωνίστηκε αποκλειστικά στο Χόλυγουντ, πολεμώντας των υπερήρωα Hulk(με απογοητευτική απόδοση να σημειώσω, ού μπλέξεις με νευριασμένο υπερήρωα του Marvel). 🥶

    Η όλη ιστορία αφήνει την εντύπωση ότι η γραφειοκρατεία σε στενή συνεργασία με την πολιτική τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απανωτές αποτυχίες πανάκριβων προγραμμάτων.

    Ευχαριστώ για το ωραίο άρθρο, ειδικά εκεί που λέει ότι ο Clint Eastwood του έσωσε κλέβοντας το Firefox απο τους Σοβιετικούς έχει πολύ πλάκα(πολύ δροσιστικό χιούμορ ο αρθρογράφος).

    Συμπέρασμα: Clint Eastwood vs Gray Powers Score 1:0
    Αυτά γίνονται μόνο στην χώρα των απεριορίστων δυνατοτήτων/πιθανοτήτων.

    Αυτό που δεν επιβεβαιώνεται όμως με το παραπάνω παράδειγμα, είναι η φράση «In Texas everything is bigger, richer and more Beautiful« που θυμάμαι απο παλιά σε ένα άρθρο που διάβασα πρίν απο πολλά χρόνια. 🤠

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.