ΗΠΑ: Ναυτικό και Αεροπορία εκτελούν τις δοκιμές ολοκλήρωσης του νέου πυραύλου μικροκυμάτων υψηλής ισχύος

Το γραφείο συμβάσεων του ερευνητικού εργαστήριου Αεροπορίας και το γραφείο ναυτικών ερευνών του Ναυτικού αναπτύσσουν την συνέχεια του έργου Counter-electronics High-Power Microwave Advanced Missile Project, όπως απεικονίζεται παραπάνω. (NET Solutions)

Τα ερευνητικά εργαστήρια του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) ολοκληρώνουν αυτό το καλοκαίρι την πενταετή κοινή προσπάθεια προώθησης της τεχνολογία μικροκυμάτων υψηλής ισχύος με την εκτέλεση δοκιμών διάρκειας δύο μηνών στην Καλιφόρνια.

Το ηλεκτρομαγνητικό όπλο υψηλής ισχύος «High-Powered Joint Electromagnetic Non-Kinetic Strike Weapon» γνωστό και ως HiJENKS, χρησιμοποιεί τεχνολογία μικροκυμάτων για να εξουδετερώσει τα ηλεκτρονικά συστήματα του αντιπάλου. Το γραφείο συμβάσεων του ερευνητικού εργαστήριου Αεροπορίας (AFRL) και το γραφείο ναυτικών ερευνών (ONR) του Ναυτικού πραγματοποιούν τις δοκιμές ολοκλήρωσης του συστήματος στον Σταθμό Ναυτικής Αεροπορίας China Lake.

Το HiJENKS είναι ο διάδοχος του έργου εξελιγμένου πυραύλου μικροκυμάτων υψηλής ισχύος ηλεκτρονικού πολέμου «Counter-electronics High-Power Microwave Advanced Missile Project – CHAMP» του ARLF, το οποίο ολοκλήρωσε της δοκιμές του πριν από μια δεκαετία. Ο Τζέφρι Χεγκεμάιερ, επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρομαγνητικών υψηλής ισχύος στο ARFL, είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης τους την 24η Ιουνίου στη Διεύθυνση Κατευθυνόμενης Ενέργειας του εργαστηρίου, στην αεροπορική βάση Κίρτλαντ στο Νέο Μεξικό, το πρόγραμμα δημιουργείται πάνω στο CHAMP, επωφελείται από τίς νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν σε ένα μικρότερο σύστημα να είναι εξοπλισμένο για ένα αφιλόξενο περιβάλλον.

Ο Χεγκεμάιερ είπε πως το πρόγραμμα δεν προσδιόρισε ακόμη την πλατφόρμα πύραυλο που θα μεταφέρει το σύστημα, αλλά τόνισε πως το μικρότερο αποτύπωμα του HiJENKS σημαίνει ότι μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο φάσμα συστημάτων φορέων.

«Από την στιγμή που θα ολοκληρώσουμε αυτήν τη δοκιμή που θα παρουσιάσει την εν λόγω τεχνολογία, θα ξεκινήσουμε να εξετάζουμε εφαρμογές με πιο συγκεκριμένες υπηρεσίες», είπε.

Το ηλεκτρομαγνητικό οπλικό σύστημα υψηλής ισχύος αντιμετώπισης σμήνους ντρόουνς Tactical High Power Operational Responder (THOR) που αναπτύχθηκε από το για την άμυνα αεροπορικών βάσεων του ερευνητικού εργαστηρίου Αεροπορίας (AFRL).

Το ARFL επίσης πραγματοποιεί πρόοδο σε μια πιο εξελιγμένη έκδοση του τακτικού επιχειρησιακού αποκριτή (Responder) «Tactical High Power Operational Responder – THOR», ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνολογία HPM για να εξουδετερώσει τα σμήνη ντρόουνς που αποτελούν απειλή για τις στρατιωτικές βάσεις. Η πλατφόρμα επόμενης γενιάς ονομάζεται Mjölnir ως φόρο τιμής στο σφυρί του μυθικού θεού Θωρ. Το ARFL ανέθεσε τον Φεβρουάριο στην Leidos σύμβαση αξίας $26 εκατομμυρίων για την εξέλιξη του πρωτοτύπου Mjölnir και την παράδοση του στις αρχές του 2024.

Ο Άντριαν Λουσέρο, διευθυντής προγράμματος THOR και Mjölnir, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης την 24η Ιουνίου ότι τα συστήματα αντιμετώπισης ντρόουν αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αξία καθώς η τεχνολογία ανεπάνδρωτων εναέριων οχημάτων διαρκώς εξελίσσεται.

«Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες εκεί έξω που προορίζονται για να προσβάλουν τα συστήματα ντρόουνς όπως: πυροβόλα, δίχτυα και συστήματα λέιζερ», είπε. «Αλλά αυτό που προσφέρει το THOR είναι το μεγαλύτερο βεληνεκές επιρροής και έχει μειωμένο χρόνο προσβολής».

Το πρωτότυπο THOR επέστρεψε πίσω τον περασμένο μήνα μετά από ένα έτος επιχειρησιακών δοκιμών στο εξωτερικό. Ενώ το σύστημα ήταν εν χρήσει, η ομάδα του προγράμματος εργαζότανε σκληρά στην εξέλιξη των αναβαθμίσεων του Mjolnir ώστε να διευρυνθεί το βεληνεκές του THOR, να αυξήσει την ισχύς του κατά περίπου 50% και να βελτιώσει την γενική λειτουργικότητα του – κατά απαίτηση των Δυνάμεων Ασφαλείας της Αεροπορίας που το χρησιμοποίησαν κατά την εκστρατεία τους στο εξωτερικό.

«Πήραμε πολλά μαθήματα από την χρήση του στο εξωτερικό, από την λειτουργία του σε επιχειρησιακό περιβάλλον, από το να έχεις Σμηνίτες των Δυνάμεων Ασφαλείας της Αεροπορίες να πατάνε την σκανδάλη και να την σπάνε», είπε ο Χεγκεμάιερ.

Λουσέρο και Χεγκεμάιερ δεν αποκάλυψαν που ακριβώς εκστράτευσε το THOR, αλλά ο Λουσέρο είπε ότι κατά την επιχειρησιακή αξιολόγηση του το σύστημα αποδείχθηκε 94 τοις εκατό αξιόπιστο αποδεικνύοντας έτσι τις ικανότητες του «στον αληθινό κόσμο».

Από την στιγμή που το πρωτότυπο επέστρεψε στο Νέο Μεξικό, η ομάδα το αποσυναρμολόγησε και το επιθεώρησε και τότε το επανασυναρμολόγησε για την αρχική δοκιμή για να βεβαιωθούν ότι λειτουργεί ακριβώς όπως σχεδιάστηκε. Ο Λουσέρο είπε αυτήν την στιγμή το πρόγραμμα εκτελεί δοκιμές στις αναβαθμίσεις του Mjölnir.

Πηγή: defensenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.