ΗΠΑ: Ναύαρχος – Το νέο σύστημα συντήρησης βάσει συνθηκών της κλάσης Constellation “είναι μια μεγάλη αλλαγή για το Ναυτικό”

Οι Διοικητές του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) είναι για πολλούς λόγους αισιόδοξοι με την επικείμενη φρεγάτα καθοδηγούμενων βλημάτων κλάσης Constellation (FFG 62) μεταξύ των οποίων είναι: η καταστρεπτικότητα της, τα δοκιμασμένα συστήματα μάχης και την αφθονία χώρων, βάρους και ισχύος. Τουλάχιστον από μια πτυχή, η FFG ίσως να είναι και «πρώτη» – πιθανόν το πρώτο πλοίο του Ναυτικού των ΗΠΑ σχεδιασμένο να διαθέτει ενσωματωμένη συντήρηση βάσει συνθηκών (CBM).

Η FFG «θα είναι μια από τις πρώτες κλάσεις πλοίων μας – αν όχι η πρώτη- που θα παραληφθεί με σύστημα συντήρησης βάσει των συνθηκών ενσωματωμένο στον σχεδιασμό της», δήλωσε ο Ναύαρχος Κάσει Μότον, επικεφαλής γραφείου προγραμμάτων, ανεπάνδρωτων και μικρών μονάδων επιφανείας μάχης, μιλώντας την 18η Οκτωβρίου στο Σάν Ντιέγκο στο Συμπόσιο Συντήρησης και Εκσυγχρονισμού Στόλου της Αμερικανικής Εταιρεία Ναυτικών Μηχανικών.

Η συντήρηση βάσει συνθηκών είναι η συντήρηση επι μιας πλατφόρμας, συστήματος ή εξοπλισμού που εξαρτάται από την υφιστάμενη κατάσταση των συστημάτων. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στη βελτιστοποίηση των κονδυλίων συντήρησης, του εργατικού δυναμικού, των υλικών και των υποδομών.

Η CBM μπορεί να περιλαμβάνει προγραμματισμό συντήρησης με βάση τα δεδομένα που μπορούν να καθορίσουν πότε απαιτείται μια επισκευή ή αντικατάσταση πριν προκύψει η βλάβη. Αισθητήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των συνθηκών και την ανίχνευση μιας πιθανής αστοχίας προτού αυτή συμβεί.

«Εργαζόμαστε πολύ στενά με τον οργανισμό διαχείρισης κύκλου ζωής των εν ενεργεία πλοίων του Ναυτικού των ΗΠΑ, SEA 21, και με τη ναυτική διεύθυνση μηχανικής και υποστήριξης συστημάτων, NAVSEA 5, στο πώς θα το χρησιμοποιήσουμε αυτήν την λειτουργία με τους κυβερνήτες των πλοίων», δήλωσε ο Μότον. «[Υπάρχει] πολλή δουλειά σε εξέλιξη για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε αυτήν την ικανότητα. Οι φρεγάτες θα είναι από τα πρώτα πλοία που θα διαθέτουν αυτήν την τεχνική λύση».

«Με τη CBM, προσπαθούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα που ελπίζουμε θα οδηγήσουν σε μικρότερους χρόνους στην συντήρηση», είπε. «Είναι μια μεγάλη αλλαγή για το Ναυτικό, επομένως χρειαζόμαστε την υποστήριξη της βιομηχανίας και αυτό φτάνει πίσω μέχρι τους ναυπηγούς και τους προμηθευτές εξοπλισμού».

Ο Μότον επαίνεσε το πρόγραμμα της φρεγάτας πως έχει «ένα καλό πακέτο απαιτήσεων», «καλή σχεδίαση», καλά χαρακτηριστικά συντήρησης, αξιοπιστία κατασκευής στις απαιτήσεις, κοινό σύστημα μάχης, καλό λογισμικό ελέγχου πλοίο και περιθώρια βάρους, χώρου και ισχύος για να φιλοξενήσει μελλοντικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας. Επίσης, σημείωσε ότι η ιδιαίτερη έμφαση που δίδεται από το πρόγραμμα στις βασικές αρχές «μας προετοιμάζουν για την επιτυχία».

Πηγή: seapowermagazine.org

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.