ΗΠΑ: Νέα στρατηγική για την ανωτερότητα στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα

Ειδικός συστήματος υποστήριξης διαβιβάσεων προετοιμάζει σύστημα ασυρμάτου που χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει τους στρατιώτες και αεροπόρους για να παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία κατά τις αποστολές.

Το υπουργείο άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) αποδέσμευσε την έκθεση “Στρατηγική Ανωτερότητας Ηλεκτρομαγνητικού Φάσματος Υπουργείου Άμυνας 2020”, τον οδικό χάρτη για το πως ο Στράτος των ΗΠΑ μπορεί να διατηρήσει την ελευθερία των δράσεων στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα κατά τον χρόνο, το μέρος και τις παραμέτρους που θα επιλέξει.

Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (EMS) είναι το πεδίο των εκπεμπόμενων συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται για την ασύρματη διαβίβαση πληροφοριών. Καθώς οι συχνότητες άνω των 300GHz συνθέτουν το υπέρυθρο φως, το ορατό φως, το υπεριώδες φως και οι ακτίνες Χ, οι συχνότητες από τα 300GHz και χαμηλότερα χρησιμοποιούνται για τη διαβίβαση πληροφορίων στα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις δορυφορικές επικοινωνίες, τις συσκευές GPS και τους φορητούς ασύρματους πομποδέκτες.

Το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ είναι νέας από τους μεγαλύτερους χρήστες EMS. Για αρκετά χρόνια, ο Στρατός των ΗΠΑ ήταν αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην χρήση του φάσματος, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό της χώρας, οπουδήποτε πήγαινε ο Στρατός, μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέρος του φάσματος επιθυμούσε για να τη διευκόλυνση των επικοινωνιών του.

Πλέον η αδιαμφισβήτητη χρήση του EMS από τον Στρατό των ΗΠΑ έχει χαθεί.

Μιλώντας στο παρασκήνιο μιας τηλεδιάσκεψης, δυο αμυντικοί αξιωματούχοι εξήγησαν πως η στρατηγική θα είναι καθοριστικής σημασίας στην συμβολή της διατήρησης της γνώσης του υπουργείου στο EMS εναντίον των σχεδόν ομότιμων αντιπάλων, που εξελίσσουν τη δική τους εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα του EMS.

Η Στρατηγική, δήλωσε ένας αξιωματούχους, ευθυγραμμίζει τις δραστηριότητες του υπουργείου που εξαρτώνται από το φάσμα με την Στρατηγική Εθνικής Άμυνας, εστιάζεται στην καταστρεπτικότητα, τις συμμαχίες και τις συνεργασίες, και μετασχηματίζεται με στόχο την επίτευξη της επιχειρησιακής ανωτερότητας στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

Η Στρατηγική περιλαμβάνει πέντε στόχους που θα βοηθήσουν το υπουργείο ώστε να διατηρήσει αυτήν την ανωτερότητα:

  1. Δημιουργία ανώτερων ικανοτήτων EMS
  2. Εξέλιξης σε μια ευέλικτη, πλήρως ενσωματωμένη αρχιτεκτονική EMS
  3. Επιδίωξη ετοιμότητας της συνολικής δύναμης EMS
  4. Διασφάλιση σταθερών συνεργασιών για υπεροχή EMS
  5. Καθιέρωση αποτελεσματικής διακυβέρνησης EMS

Τους ερχομένους μήνες, δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος, η Στρατηγική θα ακολουθηθεί από το σχέδιο εφαρμογής που θα καταστήσει την Στρατηγική λειτουργική και θα την καθιερώσει θεσμικά. Ήδη, η εξέλιξη του σχεδίου εφαρμογής έχει αρχίσει, δήλωσε ο αξιωματούχος, μέσω της συνεργασίας του προϊστάμενου πληροφορικής και άλλων ενδιαφερόμενων στο υπουργείο άμυνας.

“Η αύξηση των φορητών συστημάτων και της ψηφιακής τεχνολογίας σε ολόκληρο τον πλανήτη εχει προκαλέσει τεράστια πίεση στο διαθέσιμο φάσμα για τις ανάγκες της διοίκησης, του ελέγχου και των επικοινωνιών του υπουργείου άμυνας”, δήλωσε ο Ντάνα Ντάσι, ο προϊστάμενος πληροφορικής του υπουργείου άμυνας. “Η Στρατηγική θα βοηθήσει να οριστούν οι απαραίτητες συνθήκες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Στρατιώτες μας διαθέτουν την ελευθερία δράσης εντός του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος για να εκτελέσουν επιτυχώς επιχειρήσεις και εκπαίδευση σε κορεσμένα, αμφισβητούμενα πολυχωρικά περιβάλλοντα σε ολόκληρο τον πλανήτη”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.