ΗΠΑ: Νέα χρωματική επίστρωση για οχήματα μάχης μειώνει το θερμικό ίχνος

Ενώ οι Στρατιώτες φοράνε παραλλαγές ώστε να αναμειγνύονται με το περιβάλλον, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός των επίγειων οχημάτων. Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) διαθέτει ένα νέο εξελιγμένο σύστημα χρωματικής επίστρωσης για τα επίγεια οχήματα που καταστέλλει την θερμική υπογραφή των επίγειων οχημάτων, καθιστώντας δυσκολότερο τον εντοπισμό των οχημάτων όπως εξηγεί η Αργυρώ Σαραντίνος-Περριν, δημόσιες σχέσεις CCDC, στον επίσημο ιστότοπο του Στρατού των ΗΠΑ.

Το Σύστημα Επίστρωσης Επίγειου Οχήματος (GVCS) αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία μεταξύ του Κέντρου Επίγειων Συστημάτων Οχημάτων Διοίκησης Εξέλιξης Πολεμικών Ικανοτήτων (CCDCGVSC), του Στρατιωτικού Ερευνητικού Εργαστήριου Διοίκησης Εξέλιξης Πολεμικών Ικανοτήτων (CCDC ARL) και του στρατιωτικού προγράμματος Κατασκευαστικών Τεχνολογιών για την μείωση των ανιχνεύσιμων υπερύθρων υπογραφών που εκπέμπονται από τα οχήματα, που θα καθιστά πολύ δύσκολη την ανίχνευση και την παρακολούθηση τους. Αυτή η νέα επένδυση μετριάζει επίσης τις επιπτώσεις των χημικών παραγόντων που ίσως χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι για να τραυματίσουν, εξουδετερώσουν ή σκοτώσουν τους Στρατιώτες του Στρατού των ΗΠΑ.

“Αυτή η τεχνολογία είναι σημαντική επειδή υιοθετεί το πνεύμα και τις κατευθύνσεις της Στρατιωτικής Διοίκησης Μέλλοντος για την εξέλιξη, δημιουργία και εφαρμογή τεχνολογιών που εξασφαλίζουν την κυριαρχία στο πεδίο της μάχης. Η τεχνολογία θα αποτελέσει το θεμέλιο πολυαρίθμων εναλλακτικών που θα πληρούν και αντιμετωπίζουν τις αναδυόμενες απειλές των στρατιωτικών πλατφορμών,” δήλωσε ο Τόμας Βάγκνερ, μηχανικός του Κέντρου Επίγειων Οχημάτων CCDC.

Το στρατιωτικό πρόγραμμα Κατασκευαστικών Τεχνολογιών, γνωστό ως ManTech, παρείχε την αναγκαία χρηματοδότηση για την εργασία μαζί με την βιομηχανία για την εξέλιξη, βελτίωση, δοκιμή και την επικύρωση της διαδικασίας για την κατασκευή προϊόντων βαφής “Ανθεκτικής Επίστρωσης Χημικού Παράγοντα” που βοηθάει στην αποφυγή εντοπισμού των οχημάτων.

Δοκιμές σε ερημικό πεδίο πραγματοποιήθηκαν στην Αριζόνα πάνω σε ενα M1A1 Abrams το οποίο βάφτηκε με ανοιχτό καφέ (tan) χρώμα. Η επίστρωση δεν μείωσε μόνο την θερμική υπογραφή αλλά επίσης περιόρισε τα φαινόμενα των χημικών ουσιών.

Εκτός από την ελαχιστοποίηση του κόστους της επίστρωσης ανά γαλόνι κατά περίπου 75 τοις εκατό από την έναρξη του προγράμματος, η επένδυση μπορεί να εφαρμοστεί στα οχήματα στις ηδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων βάσης και εργοστασίων όπλων, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό που βρίσκεται ήδη στο οπλοστάσιο του Στρατού των ΗΠΑ. Αυτό θα μειώσει το κόστος εφαρμογής και αυξάνει την παραγωγή.

“Δουλεύοντας μαζί με τη βιομηχανία κατέστη δυνατή η ταχύτερη εφαρμογή των κατασκευαστικών τεχνολογιών, οι οποίες επιτρέπουν στο προϊόν να κατασκευαστεί σε μεγάλη κλίμακα. Η μακροχρόνια ιστορία της επιχείρησης Concurrent Technologies στη λήψη προϊόντων μηχανικής και τη βελτίωση σχεδιάσεων και διαδικασιών για την μείωση της τιμής μονάδως θα προσφέρει στον Στρατό των ΗΠΑ τη δυνατότητα να αποκτήσει ενα πλεονέκτημα που διαφορετικά δεν θα μπορούσε,” δήλωσε ο Βάγκνερ.

Δουλεύοντας με τον Στρατό των ΗΠΑ, το CTC μπόρεσε να προσαρμόσει το GVCS στις απαιτήσεις κάθε οχήματος, επιτρέποντας τις μελλοντικές τροποποιήσεις καθώς θα αλλάζουν οι απειλές. Η νέα επένδυση δεν απαιτεί επιπρόσθετες απαιτήσεις χώρου, βάρους ή ισχύος κινητήρα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς ο Στρατός επικεντρώνεται στα οχήματά επόμενης γενιάς που δεν είναι μόνο πιο φονικά και βιώσιμα συστήματα (survivable) από τις υφιστάμενες πλατφόρμες αλλά επίσης είναι μικρότερα, ελαφρύτερα και αποδοτικότερα, από άποψη καυσίμων.

Ενώ το CCDC ARL διαχειρίζεται τη σύνθεση, δοκιμή, αξιολόγηση και επικύρωση της τεχνολογίας, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες θα συντονιστούν με το Κέντρο Επίγειων Συστημάτων Οχημάτων CCDC για τη διαχείριση των απαιτήσεων, τεχνικών χαρακτηριστικών και ενημερώσεων της τεχνολογίας για να ενισχυθούν οι ιδιότητες για τις αναδυόμενες απειλές και μελλοντικές ανάγκες.

Το 2018, η ομάδα εργάστηκε με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού ΗΠΑ (USSOCOM) για την εξέλιξη εκδόσεων του γκρι χρώματος για τα μικρά ταχύπλοα σκαφη τα οποίο επέδρασαν στη σημαντική αποφυγή κόστους για την SOCOM. Το σύστημα επίστρωσης έχει διακλαδική εφαρμογή αφότου μπορεί να μορφοποιηθεί σε πολλαπλές χρωματικές αποχρώσεις.

Το πρόγραμμα μεταφέρθηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο Προγράμματος Επίγειων Συστημάτων Μάχης, το οποίο σχεδιάζει να εφαρμόσει το GVCS σε όλο το χαρτοφυλάκιο του, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών οχημάτων μάχης Bradley, αρμάτων μάχης Abrams και τεθωρακισμένων Stryker. Ο εξοπλισμός πρώτης μονάδας έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους (FY) 2021.

To Κέντρο Επίγειων Συστημάτων Οχημάτων CCDC, CCDC ARL και το Γραφείο Διαχείρισης Προγράμματος ManTech εργάζονται στενά με την ηγεσία του Στρατού για τον προσδιορισμό των έργων που υποστηρίζουν την ανώτατη επιστημονική και τεχνολογική στρατηγική του Στρατού των ΗΠΑ. Το CCDC, παλιότερα ήταν γνωστό ως Στρατιωτικό Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανολογίας Τεθωρακισμένων και Αυτοκίνησης (TARDEC). Στην τελευταία αναπροσαρμογή, το CCDC μετακινήθηκε από την υπαγωγή της Στρατιωτικής Διοίκησης Υλικού στην Στρατιωτική Διοίκηση Μέλλοντος.

Δοκιμές σε δασωμένες περιοχές εκτελέσθηκαν στην Φλόριντα πάνω σε ένα όχημα μάχης Bradley σε χρωματικό πρότυπο παραλλαγής που χρησιμοποιεί βαφή TALON καφέ, μαύρου και πράσινου χρώματος.

Απόδοση/Μετάφραση απο το army.mil για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

  1. Δεν το λες και φτηνό το Μπαρακουντα.. 🙂
   Μια στολη ΕΣ, της SAAB, δηλαδη το αντιστοιχο για ανθρώπους, στοιχιζει περαν των €3,000.
   Φανταζομαι για το αρμα θα στοιχιζει τουλαχιστος €20,000.
   Ίσως το βαψιμο να ειναι πιο φτηνο
   Ισως Ισως παλι να χρησιμοποιουνται και σε συνδυασμο για καλυτερα αποτελεσματα
   Ειχε ψωνισει και ο Αμερικανικος Στρατος μερικα Μπαρακουντα

   Παρεπιπτωντως, οι Αυστραλοι επελεξαν ενα συστημα τοποθετησης με χρατς, εναντι των κλιπ που προτεινε η εταιρεια με αποτελεσμα, οποτε περνουσαν απο θαμνους και χαμηλα δεντρα να χανουν κομματια

   1. Σίγουρα θα έχει τα έξοδα του το συγκεκριμένο, δεν αμφιβάλω για αυτό, εάν (λέω εάν, εφόσον δεν γνωρίζω σίγουρα) όμως η νέα επίστρωση για τα άρματα είναι σαν αυτή που χρησιμοποιείται για τα αεροσκάφη στέλθ για μείωση του ΗΜ ίχνους, ίσως να είναι η πιο ακριβή λύση(εξαιτίας και του ειδικού υλικού που θα χρειάζεται/χρησιμοποιείται). Έχοντας υπόψην ότι στα άρματα δεν γίνονται εύκολα συμβιβασμοί στο σκληρό υλικό για θωράκιση όπως στα αεροσκάφη, όπου χρησιμοποιούνται αντί για μεταλλικά υλικά πιο ελαφριά όπως π.χ. Carbon fiber reinforced polymer, νομίζω ότι η λύση με την επίστρωση θα είναι πιο περίπλοκη στην επεξεργασία/εφαρμογή και επομένως πιο ακριβή.

    Οι Αυστραλοί με την επιλογή τους πλήρωσαν για να αποκτήσουν εμπειρία.
    Σήμερα ίσως να έχουν άλλη άποψη, για την επιλογή των χράτς, αντί των κλιπς που πρότεινε η εταιρία. 😉

  2. New GVCS/TALON camouflage paint is around 30% cheaper than CARC in woodland and 50% cheaper than CARC in desert tan.

   It’s simpler and cheaper than Barracuda or similiar nets, have same performance and do not change dimensions of the vehicle.

   Απο τον Damian Ratka. Μεταφραση απο πολωνικο δημοσιευμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.