ΗΠΑ:  Νέο βελτιωμένο κράνος “Helmet 2.0” για το προσωπικό της Αεροπορίας

Φωτ: AFIMSC Public Affairs

Αργότερα αυτό το έτος, το προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας της Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), σε όλες στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Αεροπορίας, πρόκειται να φέρει το κράνος Security Forces NextGen Helmet 2.0.

Μετά από πρόσφατη ανάθεση από το Κέντρο Δυνάμεων Ασφαλείας (AFSFC) της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), το Helmet 2.0 περιλαμβάνει τη δυνατότητα τοποθέτησης μεγαλύτερης ποικιλίας εξαρτημάτων, διαθέτει ράγες αξεσουάρ με βίδες και μια βάση για διόπτρες νυχτερινής όρασης που προσαρμόζεται ή αντικαθίσταται εύκολα, καθώς και ένα επεκτεινόμενο υποσιάγωνο για τις μάσκες αερίων.

Το Helmet 2.0 αποτελεί μέρος του προγράμματος «αντικατάσταση μέσω φθοράς» του AFSFC και βασίζεται πάνω στη λειτουργικότητα του κράνους SF NextGen 1.0 που κυκλοφόρησε το 2020, δήλωσε ο Αρχισμηνίας Τζον Σάδερλαντ, υπεύθυνος προγράμματος ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στο AFSFC.

«Στη σύγχρονη κοινωνία, όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με την τάση να αναβαθμίσουμε τα τηλέφωνα μας στο τελευταίο και καλύτερο μοντέλο, αλλά αυτό δεν έχει ερμηνευτεί σε κάποια από τα πιο σημαντικά πράγματα στο επάγγελμα μάς, όπως τα κράνη προστασίας».

«Ο ρυθμός των τεχνολογικών εξελίξεων σήμερα είναι εκπληκτικός και παράγει ταχέως αναδυόμενες απειλές και απαιτήσεις», δήλωσε ο Σάδερλαντ. «Ως η κατεξοχήν αεροπορική δύναμη στον κόσμο, κάνουμε μεγάλα βήματα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροσκαφών και άλλων επιχειρησιακών τεχνολογιών, οπότε είναι λογικό να εκσυγχρονίσουμε και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν εκείνοι που τις προστατεύουν».

«Μέρος αυτού του εκσυγχρονισμού περιλαμβάνει την ακρόαση και την εφαρμογή, όπου είναι δυνατόν, της ανατροφοδότησης από το προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας της Αεροπορίας σε όλη την υπηρεσία».

«Η ανατροφοδότηση από το πεδίο είναι σημαντική και είναι ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίον αναπτύχθηκαν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του Helmet 2.0», δήλωσε ο Σάδερλαντ. «ουδείς όγκος δοκιμών και τεχνικών αξιολογήσεων δεν θα τα καλύψει όλα, διότι στο τέλος, μόνο οι Φρουροί γνωρίζουν τι χρειάζονται οι Φρουροί».

«Το πεδίο έχει πολλαπλούς δρόμους προσεγγίσεως από έρευνες, άμεσες επισκέψεις σε αεροδρόμια και ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, όπως οι τριμηνιαίες τηλεδιασκέψεις και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», δήλωσε ο Αρχισμηνίας Ρέιμοντ Σαντιάγκο, υπεύθυνος ατομικού εξοπλισμού των Δυνάμεων Ασφαλείας του AFSFC.

Φωτ: AFIMSC Public Affairs

Το τμήμα «Ατομικός Εξοπλισμός S-4» του AFSFC είναι μια οντότητα εξυπηρέτησης πελατών και βασίζεται στην υπηρεσία για την λήψη της ανατροφοδότησης και την υποβολή προτάσεων και θεμάτων, δήλωσε ο Σαντιάγκο.

«Δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε, αν δεν γνωρίζουμε», δήλωσε.

«Ο καλύτερος τρόπος για να λάβουμε ανατροφοδότηση από το πεδίο είναι να υποβάλλουμε τον εξοπλισμό μας σε πραγματικά πρακτικά σενάρια που ο Φρουρός μπορεί να αντιμετωπίσει σε κάθε στάδιο της καριέρας του, από το πρώτο έτος μέχρι την αποστρατεία του», δήλωσε Επισμηνίας Τράβις Χίλαρντ, επόπτης εκπαίδευσης Φρουρών του Σχολείου Εκπαίδευσης Δυνάμεων Φρούρησης Αεροδρομίου της 343ης Μοίρας Εκπαίδευσης στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ.

Ο Χίλαρντ, λοιποί εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη δοκιμή της λειτουργικότητας πριν το AFSFC δώσει το «πράσινο φως» στο τροποποιημένο κράνος.

Το προσωπικό της USAF υπέβαλε τα κράνη σε «αυστηρές δοκιμές» που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο πεδίο, η οποία περιελάβανε εποχούμενες και πεζοπόρες επιχειρήσεις, έρπυση με το κεφάλι χαμηλά/ έρπυση με το κεφάλι ψηλά και διάφορους άλλους εκπαιδευτικούς σκοπούς άμυνας αεροδρομίου, δήλωσε ο Σάδερλαντ.

«Τα κράνη ήταν ποτισμένα με ιδρώτα και πασαλειμμένα με άμμο, και μετά από ώρες χρήσης, κάθε δοκιμαστής παρέλαβε μια μάσκα αερίων και τζάκετ για να διασφαλιστεί η συμβατότητα τους με το κράνος», πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα εκτενές ερωτηματολόγιο σχετικά με τον εξοπλισμό και τη λειτουργικότητα του.

Το πρόγραμμα κράνους NextGen είναι μόνο ένα μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του AFSFC για τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για την τυποποίηση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των δυνάμεων φύλαξης εγκαταστάσεων σε όλες τις αεροπορικές και διαστημικές δυνάμεις.

«Το Helmet 2.0 είναι μόνο μια πτυχή της πρωτοβουλίας», δήλωσε ο Σάδερλαντ. «Το ‘Modular Scalable Vest’ και το ‘Female Body Armor … Model Defender’ θα παρέχουν εξοπλισμό όπως φυσιγγιοθήκες, θήκες, ζώνες εξάρτυσης και λοιπά για κάθε Στέλεχος. Αυτές οι προσπάθειες διασφαλίζουν ότι οι Φρουροί μπορούν να προσμένουν υψηλής ποιότητας και τεχνολογικά σύγχρονο εξοπλισμό, ανεξάρτητα από το που εκτελούν την αποστολή τους».

«Η ανάγκη για καινοτομία στον εξοπλισμό είναι σημαντική για την προστασία των Ιπταμένων και των Φρουρών μάς», δήλωσε ο Σαντιάγκο.

Ο Χίλαρντ έκανε μια παρόμοια δήλωση.

«Είναι απίστευτα σημαντικό να εκσυγχρονίζουμε συνεχώς τον εξοπλισμός μας για να αντιμετωπίζουμε τόσο τις σύγχρονες απειλές, όσο και να αξιοποιούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη συνεχώς αναβαθμιζόμενη τεχνολογία που διαθέτουν οι δυνάμεις φύλαξης που προστατεύουν εγκαταστάσεις σε όλον τον κόσμο», δήλωσε.

Η συνεχής διάθεση νέου και εκσυγχρονισμένου εξοπλισμού σε όλη την υπηρεσία «συμβάλλει στη δημιουργία των επίλεκτων οπλικών συστημάτων που χρειάζονται οι Φρουροί για να βρίσκονται μέσα στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον».

«Οι απειλές αυξάνονται και εξελίσσονται, οπότε είναι κρίσιμο η ομάδα μας να παρέχει στην υπηρεσία την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες της αποστολής δεν παρεμποδίζονται και ότι προστατεύονται τα πολυτιμότερα αεροπορικά μέσα μας», δήλωσε ο Σαντιάγκο. «Στο AFSFC, συνεχίζουμε να συλλέγουμε παρατηρήσεις και να αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό των Φρουρών ώστε να νικήσουμε ή να αποτρέψουμε κάθε εχθρό που απειλεί τις εγκαταστάσεις μας».

«Το Helmet 2.0 είναι μια μεγάλη νίκη για τις δυνάμεις φύλαξης εγκαταστάσεων, αλλά διαδραματίζει ρόλο και στα μεγαλύτερα πράγματα που θα έρθουν για τους Φρουρούς μας», δήλωσε. «Θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες με μια ευέλικτη προσέγγιση, έχοντας παράλληλα το νου μας στις απαιτήσεις για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τις νέες τεχνολογίες».

«Σε πέντε χρόνια, μπορεί να διαθέτουμε λύσεις τεχνολογιών βιομηχανικής μηχανικής (IPE) που έχουμε δει μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας πριν από μερικά χρόνια».

Βίντεο: Φρουροί της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της 415 ΜΑΦ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στην Σούδα.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.