ΗΠΑ: Ο εικονικός κόσμος του Στρατού γίνεται ένα περιζήτητο εργαλείο σχεδίασης επιχειρήσεων

U.S. Army | Στρατιώτης στην Τάμπα, στην Φλόριντα, αξιολογεί το λογισμικό One World Terrain του Στρατού των ΗΠΑ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει ρεαλιστικό προσομοιωμένο έδαφος, σε πραγματικό χρόνο, πάνω στο οποίο μπορεί να πολεμήσουν οι Στρατιώτες

Το One World Terrain του Στρατού των ΗΠΑ, ο εικονικός κόσμος που η υπηρεσία κατασκεύαζε σχεδόν πέντε χρόνια ώστε να παρέχει την αίσθηση της αληθινής εμπειρίας στην εκπαίδευση, γίνεται κάτι πολύ περισσότερο από αυτό ήταν μέχρι σήμερα.

Όταν η 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του Στρατού των ΗΠΑ αναπτύχθηκε να βοηθήσει στις επιχειρήσεις εκκένωσης στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, το One World Terrain ήρθε μαζί της. Το σύστημα βοήθησε την Μεραρχία να αξιολογήσει το έδαφος και να πραγματοποιήσει επιχειρησιακό σχεδιασμό καθώς απέσυρε τους Στρατιώτες από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι τον Αύγουστο όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη, είπε, σε συνέντευξη του αυτόν τον μήνα στο Defense News, ο Ταξίαρχος Ουίλιαμ Γκλάσερ, ο οποίος ηγείται της εξέλιξης του περιβάλλοντος συνθετικής εκπαίδευσης (STE) του Στρατού των ΗΠΑ.

«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε αιτήματα από όλον τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτείων και τις κοινότητες πληροφοριών για αυτήν την ικανότητα σε όλον τον κόσμο», δήλωσε μεταξύ των άλλων ο Αντιστράτηγος Τζόν Κολασέσκι, διοικητής του V Σώματος στην Πολωνία.

Το V Σώμα εγκαταστάθηκε στα τέλη του περασμένου έτους στην Πολωνία για να ενισχύσει τους σύμμαχούς των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη στις προσπάθειες αποτροπής της Ρωσίας.

Ο Κολασέσκι θέλει το σύστημα για την ικανότητα του αυτόματού πολεμικού παιγνίου εντός του κέντρου τακτικών επιχειρήσεων, όπου θα εκπονεί σχέδια στο πλαίσιο της στρατιωτικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων, είπε ο Γκλάσερ. Όμως ο Διοικητής του V Σώματος σχεδιάζει να το προχωρήσει ακόμη περισσότερο, πρόσθεσε ο Γκλάσερ, εξασφαλίζοντας ότι το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τις επιχειρήσεις.

«Θέλει να εξασκηθεί στα σημεία της λήψης αποφάσεων ακριβώς στην μέση της μάχης», είπε ο Γκλάσερ. «Αν προκύψει μια κατάσταση, δεν γνωρίζουν ποιες ακριβώς μπορεί να είναι οι σωστές απαντήσεις, και θα είναι ενδιαφέρον να διαθέτεις λίγη επιστήμη πίσω από αυτές τις αποφάσεις που θα ληφθούν».

Αυτό σημαίνει πως το One World Terrain πρέπει να είναι εύκολο στην χρήση και να μπορεί να αναπαριστά άμεσα ένα περιβάλλον, δήλωσε ο Γκλάσερ.

Ο Κολασέσκι έχει πλήρη επίγνωση του οφέλους του One World Terrain (OWT), τόνισε ο Γκλάσερ, επειδή κατέχει μεταπτυχιακό στα μοντέλα και τις προσομοιώσεις του Πανεπιστημίου Κεντρικής Φλόριντα. «Κατανοεί την επίδραση του πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα εργαλεία μας στον κόσμο των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Η εξέλιξη ενός τέτοιου εικονικού κόσμου «είναι απίστευτα σημαντική. Δεν είναι μόνο το τρισδιάστατο έδαφος που προσφέρεται στους Διοικητές και τους επικεφαλής εκεί έξω για να μπορούν να κάνουν την οπτικοποίηση, τον σχεδιασμό, τις δοκιμές τους», δήλωσε ο Γκλάσερ.

Το OWT αρχικά προορίζονταν να είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, σχεδιασμένο για να αντικαταστήσει 57 διαφορετικές μορφές δεδομένων εδάφους στον προσομοιωμένο κόσμο. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι το σύστημα τείνει προς και υποστηρίζει τίς επιχειρήσεις του Στρατού, σύμφωνα με τον Γκλάσερ.

Καθώς η χρήση εργαλείων προσομοίωσης δεν είναι κάτι καινούριο – για παράδειγμα, ο Στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα για να λαμβάνει πιο αποτελεσματικές αποφάσεις κατά τον Πόλεμο του Κόλπου – το OWT παρέχει στις στρατιωτικές δυνάμεις οπτικοποιήση υψηλής πιστότητας και εργαλεία χαρτογράφησης, δήλωσε ο Γκλάσερ.

Ο OWT χρησιμοποιήθηκε σε μικρή κλίμακα κατά την μεγάλη διακλαδική άσκηση Project Convergence 2020, όμως έκτοτε σύμφωνα με τον Γκλάσερ ο εικονικός κόσμος χρησιμοποιήθηκε στην Project Convergence 2021 σε 15 διαφορετικά συστήματα. Η ετήσια εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι μια δραστηριότητα εκμάθησης του Στρατού των ΗΠΑ που εξετάζει πως στο μέλλον η υπηρεσία θα πολεμήσει εναντίον αντιπάλων υψηλού επιπέδου χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που σχεδιάζει να αναπτύξει μέσα στη δεκαετία του 2030. Η άσκηση προχωράει προς στο τρίτο έτος, κατά την οποία το OWT θα επεκταθεί σε 36 διαφορετικά συστήματα, είπε ο Γκλάσερ.

Το OWT δεν χρησιμοποιήθηκε στην PC21 μόνο ως ένα εργαλείο οπτικοποίησης και σχεδιασμού, για παράδειγμα, ενσωματώθηκε σε αυτόνομα οχήματα.

«Τα αυτόνομα όχημα για να μπορούν να πάνε από το σημείο Α στο σημείο Β, πρέπει να διαθέτουν μορφότυπο δεδομένων εδάφους», εξήγησε ο Γκλάσερ, έτσι η Ειδική Ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης από το πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον χρησιμοποίησε το OWT για την συγκεκριμένη αποστολή κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

Ο εξοπλισμός του Γκλάσερ χρησιμοποιήθηκε επίσης σε διαφορετικά σύστημα διοίκησης αποστολών, όπως το σύστημα Maneuver Mission Command System και ενσωματώθηκε στο περιβάλλον υπολογιστών του σταθμού διοίκησης όπως επίσης και στον σταθμό διοίκησης του μέλλοντος.

Από την PC21, το OWT αξιολογήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Γεωδιαστημικών Πληροφοριών (NGIA) για τα στοχευμένα πυρά ακρίβειας, οπότε τώρα το σύστημα μπορεί να παρέχει βοήθεια στην PC22 με τα συστήματα διοίκησης αποστολής πυρών.

Λίγο πριν την φετινή Project Convergence, το σύστημα πληροφορίων της STE, του OWT και το σύστημα επαναδιαμορφώσιμης συλλογικής εικονικής εκπαίδευσης (RVCT) για διάφορες εναέριες και επίγειες πλατφόρμες, θα περάσουν από επιχειρησιακή αξιολόγηση περίπου τον Σεπτέμβριο. Η PC22 θα εκτελεστεί κυρίως τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2022.

Στην PC23, ο Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το OWT όχι μόνο ως μια εκπαιδευτική δυνατότητα αλλά επίσης και για τις προ-ασκήσεις.

«Ουσιαστικά θα το χρησιμοποιήσουμε ως ένα εργαλείο προ-ασκήσεων για τα χαμηλά τακτικά επίπεδα για τους διμοιρίτες και τους διοικητές υπομονάδων», είπε ο Γκλάσερ. Αυτό θα παρουσιαστεί κατά την επιχειρησιακή αξιολόγηση, όμως επειδή πραγματοποιείται πριν την PC22, η υπηρεσία θα αναμένει ένα έτος ώστε να το δοκιμάσει στο περιβάλλον της Project Convergence, πρόσθεσε.

Πηγή: defensenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.