ΗΠΑ: Ο Στρατός ανακοίνωσε βελτιωμένα αποτελέσματα δοκιμών του APS μικρού βάρους Iron Fist επι ΤΟΜΑ Bradley

Το αποσυζευγµένο σύστημα μικρού βάρους ενεργητικής προστασίας Light Decoupled Iron Fist που δοκιμάζεται σε ένα ΤΟΜΑ Bradley εκτοξεύει ένα αντίμετρο μετά την ανίχνευση μιας επερχόμενης απειλής (Φωτ: Στρατός των ΗΠΑ)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) ολοκλήρωσαν πρόσφατα τις ενδελεχείς δοκιμές του ισραηλινής κατασκευής συστήματος ενεργητικής προστασίας (APS) Iron Fist, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley. Το Light Decoupled APS Iron Fist πέτυχε περαιτέρω βελτιωμένες επιδόσεις στις πρόσφατες δοκιμές με πραγματικά πυρά στο ΤΟΜΑ Bradley.

Οι δοκιμές που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο 2022 κατέδειξαν βελτιώσεις τόσο στην ανθεκτικότητα όσο και την αποτελεσματικότητα του συστήματος σε σχέση με τις προηγούμενες δοκιμές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Στρατηγού Γκλέν Ντίν, υπεύθυνο προγραμμάτων του Στρατού των ΗΠΑ για τα επίγεια συστήματα μάχης, ο Στρατός των ΗΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένος από τη βελτιωμένη απόδοση του συστήματος προστασίας Iron Fist. Οι βελτιώσεις του λογισμικού από το 2018 είναι πιο τακτικές και σταθερές. Το Iron Fist θα προσφέρει καλύτερη προστασία στους Στρατιώτες και τα ΤΟΜΑ Bradley των ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης.

Το σύστημα Iron Fist που δοκιμάστηκε θα καταστήσει το Bradley πιο ανθεκτικό απέναντι σε απειλές όπως οι RPG ρουκέτες και οι αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι που έχουν αποδειχθεί τόσο θανατηφόροι στην Ουκρανία.

Το σύστημα Iron Fist αποτελείται από οπτικούς αισθητήρες, ραντάρ και ελαφρών εκρηκτικών γεμισμάτων αναχαίτησης που αντεπιτίθενται προς μια επερχόμενη εναέρια απειλή, όπως ένας πύραυλος. Το γέμισμα αναχαίτησης εκρήγνυται κοντά στην απειλή και μακριά από το όχημα εκτρέποντας ή εξουδετερώνοντας την απειλή, ενώ ελαχιστοποιούνται οι ζημίες από την έκρηξη στο όχημα και τους Στρατιώτες.

Το σύστημα Iron Fist έχει σχεδιαστεί για την προστασία τεθωρακισμένων και ελαφρώς θωρακισμένων πλατφορμών. Λόγω του ελαφρού βάρους του, ο Στρατός των ΗΠΑ θα μπορούσε δυνητικά να εξοπλίσει ένα πλήρες φάσμα επιγείων συστημάτων μάχης, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης των παλαιών πλατφορμών επίγειων συστημάτων που προηγουμένως περιορίζονταν από το μέγεθος, το βάρος και την ηλεκτρική κατανάλωση του συστήματος.

Το 2016, ο Στρατός των ΗΠΑ επέλεξε να δοκιμάσει το ελαφρύ αποσυζευγµένο σύστημα (Lightweight Decoupled) Iron Fist για την προστασία των μεσαίων και ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων του. Οι πρώτες δοκιμές του 2018 αποσκοπούσαν στην επικύρωση των ισχυρισμών απόδοσης του προμηθευτή (General Dynamics και Elbit Systems, Inc.). Το Κογκρέσο παρείχε πρόσθετη χρηματοδότηση κατά το οικονομικό έτος 2022, προς επίτευξη του στόχου του εξοπλισμού μιας ολόκληρης Ταξιαρχία ΤΟΜΑ Bradley του Στρατού των ΗΠΑ το 2025 με συνεχιζόμενη χρηματοδότηση.

Ένα νέο σύστημα ενεργητικής προστασίας εξετάζεται με την ανάπτυξη του προαιρετικά επανδρωμένου οχήματος μάχης (OMFV) του Στρατού των ΗΠΑ, το οποίο προβλέπεται να αντικαταστήσει το Bradley τα επόμενα χρόνια. Το OMFV είναι το πρώτο επίγειο όχημα μάχης του Στρατού των ΗΠΑ που σχεδιάστηκε με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και τεχνικών, ενώ οι δοκιμές των πρωτοτύπων αναμένονται το 2026.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.