ΗΠΑ: Ο Στρατός επέλεξε το νέο τεθωρακισμένο όχημα πυρών υποστήριξης

Το πρωτότυπο της GDLS για το πρόγραμμα MPF

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ανέθεσε στην εταιρεία General Dynamics Land σύμβαση αξίας $1,14 δισεκατομμυρίων Systems για το πρόγραμμα του νέου τεθωρακισμένου οχήματος πυρών υποστήριξης «Mobile Protected Firepower», όπως ανακοίνωσε ο Στρατός την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για μία από τις 35 κορυφαίες προτεραιότητες εκσυγχρονισμού του Στρατού.

Το όχημα «Mobile Protected Firepower» (MPF), το οποίο είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου νέας σχεδίασης όχημα του Στρατού των ΗΠΑ για πάνω από 40 χρόνια, θα παρέχει στις Ταξιαρχίες Πεζικού του Στρατού ένα τεθωρακισμένο όχημα πυρών υποστηρίξεως εναντίον εχθρικών θέσεων και οχυρώσεων στο πεδίο της μάχης. Στον διαγωνισμό η GDLS νίκησε την BAE Systems.

«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μας πλατφόρμα που πρόκειται να μεταβεί από την κατασκευή πρωτοτύπου στην παραγωγή», ανάφερε ο Νταγκ Μπους, ο υπουργός υποστήριξης και τεχνολογίας, στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση τύπου πριν από την ανακοίνωση του αναδόχου.

Ο Στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση στην εταιρεία General Dynamics Land Systems για το πρόγραμμα οχήματος υποστήριξης Mobile Protected Firepower (Φωτ.: Στρατός των ΗΠΑ)

Στο πλαίσιο της σύμβασης η GDLS θα είναι υπεύθυνη για την παραγωγή 96 οχημάτων. Ο Στρατός των ΗΠΑ θα αγοράσει 26 MPF στην πρώτη πατρίδα, σύμφωνα με τον Ταξίαρχο Γκλέν, διευθύνων σύμβουλο προγραμμάτων επίγειων συστημάτων μάχης.

Ο Υποστράτηγος Ρός Κόφμαν διευθυντής της Δια-υπηρεσιακής Ομάδας Οχημάτων Μάχης Επόμενης Γενιάς, χαρακτήρισε το ορόσημο ως μια «μεγάλη μέρα» και μια «αθροιστική ικανότητα» που καλύπτει το υπάρχον κενό στις μονάδες Πεζικού.

«Η απάντηση βρίσκεται στην ονομασία του. Θα παρέχει στις μονάδες ελαφρού πεζικού μια κινητή, προστατευόμενη ισχύ πυρός που …. μπορεί να αφαιρέσει τα προσκόμματα μέσα στο πεδίο της μάχης και να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες και άνδρες του Πεζικού μας θα φτάσουν στον αντικειμενικό σκοπό», είπε ο Κοφμαν στους δημοσιογράφους.

Το πρόγραμμα Mobile Protected Firepower είναι μέρος του χαρτοφυλακίου «Οχήματα Μάχης Επόμενης Γενιάς» (NGCV) του Στρατού των ΗΠΑ το οποίο εξελίσσει τα μελλοντικά επίγεια οχήματα μάχης στο πλαίσιο της ευρύτερης, πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, προσπάθειας εκσυγχρονισμού της στρατιωτικής υπηρεσίας που περιλαμβάνει και το προαιρετικά επανδρωμένο όχημα μάχης (OMFV).

Ο δηλωμένος στόχος προμηθειών του Στρατού για το πρόγραμμα είναι τα 504 οχήματα. Τα πρώτα οχήματα παραγωγής θα παραδοθούν «μόλις» σε 19 μήνες, δήλωσε ο Ντίν, ένα χρονοδιάγραμμα που φτάνει μέχρι τον Δεκέμβριο 2023. Αυτό το χρονοδιάγραμμα καθορίζεται εν μέρει από το χρόνο που απαιτείται για την απόκτηση μακροχρόνιου αποθέματος ανταλλακτικών, είπε ο Ντίν.

Προχωρώντας στην παραγωγή, ο Στρατός των ΗΠΑ και η GDLS θα είναι προσεχτικοί ώστε να αποφύγουν τα θέματα εφοδιαστικής ροή καθώς η παραγωγή θα αυξάνεται. Ο Ντίν είπε ότι ήδη το πρόγραμμα αντιμετωπίζει «προκλήσεις» στην εφοδιαστική του βάση.

«Αυτήν την στιγμή διακρίνουμε προκλήσεις στην εφοδιαστική βάση τόσο στο κόστος όσο και στη διαθεσιμότητα των υλικών, όπως επίσης και ανταγωνισμό για άλλα εξαρτήματα, ειδικότερα στον ηλεκτρονικό χώρο όπου τα ηλεκτρονικά τσιπάκια έχουν μεγάλη ζήτηση», είπε ο Ντίν, προσθέτοντας ότι ο Στρατός είχε την «άνεση» εξαιτίας των προτάσεων είχε «σωστό έλεγχο» στην ροή εφοδιασμού.

Το ορόσημο παραλαβής του MFP από την πρώτη Μονάδα είναι προγραμματισμένο το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους (FY) 2025, είπε ο Αξιωματικός του Στρατού, με την αρχική απαίτηση να είναι μια Επιλαρχία οχημάτων, ο Ντίν είπε μια Επιλαρχία αποτελείται από 42 οχήματα.

Το Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αναπτύξει τέσσερις Επιλαρχίες μέχρι το 2030 με το «μεγαλύτερο μέρος» της προμήθειας να πραγματοποιείται από το 2035, είπε ο Ντίν. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα είχε συνολικό κόστος κύκλου ζωής $17 δισ. με διάρκεια ζωής 30 ετών.

Κατά το παρελθόν ο Στρατός των ΗΠΑ είχε σοβαρά προβλήματα με τις διαδικασίες προμήθειων νέων πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένου του OMFV, που επι του παρόντος  βρίσκεται στην τρίτη προσπάθεια αντικατάστασης του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης Bradley. Συνολικά, η ηγεσία του Στρατού είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι ικανοποιημένη με τον τρόπο που κατέληξε ο διαγωνισμός.

«Ο διαγωνισμός πέτυχε όλα όσα είχαμε ως στόχο. Είχαμε δύο πωλητές. Ήταν αντίπαλοι», είπε ο Ντίν.

«Μας τιμά που ο Στρατός επέλεξε την προσφορά μας σε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα», είπε ο Γκόρντον Στέιν, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος επιχειρήσεων ΗΠΑ στην General Dynamics Land Systems. «Η ομάδα μας εργάστηκε ακούραστα για να παραδώσει τα πρωτότυπα μας εγκαίρως προς υποστήριξη του σχεδίου αξιολόγησης του Στρατού, και στην τελική σχεδίαση κάναμε χρήση της ανατροφοδότησης από τους Στρατιώτες».

Το απορριφθέν πρωτότυπο της BAE Systems για τον διαγωνισμό MPF του Στρατού των ΗΠΑ.

Με μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της BAE Systems είπε ότι η εταιρεία θα κάνει χρήση των διδαγμάτων που απέκτησε από το MPF για τις μελλοντικές προσπάθειες της.

«Πιστεύουμε η λύση Mobile Protected Firepower της BAE Systems θα παρέχει στις Ταξιαρχίες Πεζικού Ομάδων Μάχης τις δυνατότητες που χρειάζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Ενώ δεν επιλεχθήκαμε για να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό MPF, θα πάρουμε μαζί μας τις καινοτομίες και τα διδάγματα που μάθαμε από την λύση μας και θα τα εφαρμόσουμε στις μελλοντικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού».

Η BAE Systems είπε ότι δεν είχε αποφασίσει σχετικά με την πιθανότητα υποβολής ένστασης.

Το αίτημα προϋπολογισμού 2023 του Στρατού ζητάει από το Κογκρέσο την χρηματοδότηση $367,7 εκατομμυρίων για την πληρωμή των 28 οχημάτων υποστήριξης.

Οι BAE Systems και General Dynamics Land Systems επιλέχθηκαν από τον Στρατό το 2018 με μια σύμβαση μεσαίας βαθμίδας ταχείας κατασκευής πρωτοτύπου αξίας 376 εκατομμυρίων η καθεμία, με τους δυο εργολάβους να είναι υποχρεωμένοι να κατασκευάσουν 12 πρωτότυπα.

Τον Ιανουάριο 2021 ξεκίνησε η αξιολόγηση του οχήματος από τους Στρατιώτες στο Φορτ Μπραγκ και συνεχίστηκε για ένα έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες η BAE Systems δυσκολεύτηκε να φέρει εγκαίρως τα πρωτότυπα της στην Βόρεια Καρολίνα όμως τελικά το όχημα της δεν τα κατάφερε. Και πάλι, το Janes ανέφερε τον Μάρτιο ότι η BAE Systems είχε αποκλειστεί από τον διαγωνισμό.

Ο Μπούς είπε ότι ο Στρατός θα ονομάσει επισήμως τα οχήματα κοντά στην σύσκεψη AUSA του Στρατού των ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Πηγή: breakingdefense.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.