ΗΠΑ: Ο Στρατός εξετάζει τις πιθανότητες αντικατάστασης του Abrams

Άρμα μάχης M1A2 Abrams εκτελεί βολή κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης, 9 Δεκ. 2021. (U.S. Army)

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) αξιολογεί τι θα χρειαστεί μετέπειτα από την τελευταία έκδοση του άρματος μάχης M1 Abrams, σύμφωνα με τους Αξιωματικούς του Στρατού που επιβλέπουν τα συστήματα μάχης εδάφους και την ανάπτυξη των οχημάτων μάχης επόμενης γενιάς.

Η αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος αναμένεται να παραδοθεί στην στρατιωτική υπηρεσία την επόμενη Άνοιξη.

«Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τι θα συμβεί μετά το SEPv4, [την τελευταία έκδοση του άρματος μάχης Abrams]. Είναι το SEPv5; Είναι κάτι πιο μεγάλο;» δήλωσε ο Υποστράτηγος Γκλέν Ντιν, εκτελεστικός αξιωματούχος προγράμματος της στρατιωτική υπηρεσία για τα επίγεια συστήματα μάχης, σε συνέντευξη του στον ιστότοπο Defense News ενόψει της ετήσιας έκθεσης της Ένωσης Στρατού των ΗΠΑ που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον.

«Αρχίσαμε να βάζουμε χρήματα στον προϋπολογισμό για να υποστηρίξουμε σκόπιμα τις μελέτες, την αξιολόγηση και τον πειραματισμό», δήλωσε ο Ντίν, και ο Στρατός έχει «κάνει αρκετά πράγματα για να οριοθετήσει ποια είναι η τέχνη του εφικτού, τι πρέπει να εξετάσουμε».

Ο νέος επικεφαλής της διαυπηρεσιακής ομάδας NGCV, Ταξίαρχος Τζόφρι Νόρμαν, πέρασε τους τελευταίους επτά μήνες στην Πολωνία μαζί με την 1η Μεραρχία Πεζικού. «Είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία να συνεργαστούμε όχι μόνο με τους Πολωνούς, αλλά και με τους Λιθουανούς και άλλους Ευρωπαίους εταίρους στο Ανατολικό Μέτωπο, να δούμε τι συνέβαινε στην Ουκρανία από πολύ κοντά μέρα με τη μέρα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης.

Αυτά που παρατήρησε εκεί ενίσχυσαν την «αναγκαιότητα της επιχειρησιακής κινητικότητας, την ικανότητα να μεταφέρεις τα οχήματα στου εκεί που πρέπει να είναι στο πεδίο της μάχης», είπε.

Το βάρος είναι ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας της κινητικότητας, δήλωσε ο Νόρμαν. «Αναζητούμε συνεχώς τρόπους να μειώσουμε το βάρος του άρματος μάχης για να αυξήσουμε την επιχειρησιακή μας ικανότητα και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να θέσουμε πολλαπλά προβλήματα στον αντίπαλο, όντας απρόβλεπτοι ως προς το που μπορούμε να πάμε και πως μπορούμε να φτάσουμε εκεί», είπε.

Ο Στρατός εξετάζει επίσης «σε τι είναι πιο ευάλωτα τα άρματα μάχης στο πεδίο της μάχης σήμερα… και στο μέλλον», είπε.

Η στρατιωτική υπηρεσία βρίσκει ευκαιρίες να πειραματιστεί, πρόσθεσε, ρίχνοντας μια ματιά σε «μια σειρά εναλλακτικών λύσεων, βάζοντας τους Στρατιώτες σε εικονικά πρωτότυπα και λαμβάνοντας τις παρατηρήσεις και τα σχόλια τους, όχι μόνο για τις πλατφόρμες αλλά και επιχειρησιακά, πως θα πολεμούσαν με συστήματα που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που έχουν τώρα …Πως θα πολεμούσαν διαφορετικά στους Σχηματισμούς αν τα άρματα τους είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά;».

Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες και έννοιες που θεωρούνται εφικτές για μια έκδοση του σημερινού Abrams, δήλωσε ο Νόρμαν. «Όμως υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε με μια εν λευκώ σχεδίαση άρματος μάχης».

Ο Στρατός των ΗΠΑ διαμορφώνει τις προτάσεις του για τις νέες απαιτήσεις «καθώς νέα γεγονότα έρχονται στο προσκήνιο» από την Ουκρανία ή άλλα πεδία μάχης.

«Βρισκόμαστε σε έναν σημείο που πιθανότατα θα έχουμε πληροφορίες που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στην ανώτατη ιεραρχία εντός του επόμενου έτους σχετικά με το φάσμα των εναλλακτικών λύσεων», δήλωσε ο Νόρμαν. «Ανυπομονούμε να το κάνουμε αυτό και μπορεί να έχουν αρκετές πληροφορίες για να πάρουν μια απόφαση εντός του επόμενου έτους ή μπορεί να μας πουν να συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε και να εξερευνούμε το εύρος των επιλογών».

Ο Ντιν σημείωσε ότι η χρηματοδότηση για την αναζήτηση του επόμενου προγράμματος για το Abrams δεν θα εμφανιστεί σε κάποιο δημοσιονομικό κύκλο μέχρι το 2025 το νωρίτερο.

Η εταιρεία General Dynamics Land Systems, η οποία κατασκευάζει το άρμα μάχης Abrams, παρουσίασε φέτος στην AUSA αυτό που ονομάζει AbramsX. Το AbramsX είναι ένα σύστημα επίδειξης τεχνολογίας με μειωμένο βάρος και την ίδια επιχειρησιακή αυτονομία με το σημερινό άρμα με 50% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου, όπως δήλωσε η εταιρεία στον ιστότοπο Defense News.

Ο Νόρμαν δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι το άρμα παραμένει απαραίτητο.

«Χωρίς αμφιβολία, τα άρματα μάχης είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ευάλωτα, αλλά τα οχήματα είναι ακόμη πιο ευάλωτα και οι Στρατιώτες χωρίς προστασία είναι οι πιο ευάλωτοι», δήλωσε ο Νόρμαν. «Έτσι, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτούμε τι θα κάνουμε χωρίς άρματα μάχης, χωρίς τα ΤΟΜΑ Bradley ή τα τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά να σκεφτούμε πως θα τους προστατεύσουμε καλύτερα και θα τους παρέχουμε την καλύτερη δυνατή κινητικότητα για να παρουσιάσουμε αυτά τα στρατηγικά και επιχειρησιακά και τακτικά προβλήματα στους αντιπάλους μας».

Πηγή: defensenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.