ΗΠΑ: Ο Στράτος τοποθετεί στα M1 Abrams συστήματα ανθεκτικά στις παρεμβολές GPS

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) εξοπλίζει τα άρματα μάχης M1 Abrams με συσκευές του συστήματος ανθεκτικού στις ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές – παρεμβολές Mounted Assured Precision Navigation & Timing System (MAPS) που θα επιτρέψει στα οχήματα μάχης των ΗΠΑ να επιχειρούν μέσα σε περιβάλλοντα που τα σήματα GPS είναι διαλείποντα ή παρεμβαλλόμενα.

Το MAPS είναι μια στρατιωτική τεχνολογία που σχεδιάστηκε για να τοποθετηθεί σε οχήματα και να προσφέρει στους Στρατιώτες στοιχεία της ακριβούς τοποθεσίας, πλοήγησης και χρονισμού ακόμη κι όταν το σήμα του GPS είναι παραμορφωμένο, διαλείπων και παρεμβαλλόμενο.

Προωθητικό βίντεο του συστήματος MAPS:

Το MAPS θα μπορεί να χρησιμοποιεί στοιχεία PNT από πολλαπλές πηγές, όπως αισθητήρες χρονισμού, βαρομετρικές μετρήσεις και μονάδες αδρανειακής πλοήγησης, δημιουργώντας μια εναλλακτική λύση που θα μπορεί να πιστοποιήσει ή ακόμα να αντικαταστήσει τα δεδομένα του GPS.

Η νέα συσκευή ανθεκτική στις παρεμβολές GPS αντικαθιστά τους δέκτες Defence Advance GPS (DAGR) που είναι τοποθετημένοι σήμερα πάνω στα τεθωρακισμένα οχήματα των ΗΠΑ.

Επιπλέον, αρχές Νοεμβρίου 2019, η εταιρεία General Dynamics Mission Systems, τμήμα της αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας General Dynamics Corp των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι εγκατέστησε παρόμοιες συσκευές πάνω στα στρατιωτικά οχήματα των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Γερμανία.

Η νέα ηλεκτρονική τεχνολογία έρχεται εν μέσω του οράματος του Στρατού των ΗΠΑ για το 2028, ώστε να προετοιμάσει όσο το δυνατόν καλύτερα τους Στρατιώτες για την πιθανή πολεμική σύρραξη με σχεδόν ισότιμους αντιπάλους, που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποίησαν τον ηλεκτρονικό πόλεμο για να παρεμποδίσουν τις επικοινωνίες ζωτικής σημασίας για τις Δυτικές δυνάμεις.

Σήμερα, η απειλή των παρεμβολών του GPS είναι μια από τις προτεραιότητες του Στρατού των ΗΠΑ, επειδή οι παρεμβολές και οι παρεμβάσεις μπορούν να εξασθενήσουν τη διαθεσιμότητα του στίγματος, την πλοήγηση και τον χρονισμό του GPS – ως το σημείο της οριστικής διακοπής. Οι παρεμβολές δημιουργούν υπερβολικό θόρυβο, υπέρβαση ισχύος στα χαμηλής ισχύος σήματα GPS και προκαλούν κορεσμό στα ηλεκτρονικά εισόδου δεκτή GPS.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις, οι απειλές παρεμβολής και παραπλάνησης GPS έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την ρωσική στρατιωτική ανάμιξη στην Ουκρανία και την Συρία.

Εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου που συνδέεται με την Ρωσία έχει χρησιμοποιηθεί χιλιάδες φορές – ακόμη και εκτός συνόρων της χώρας.

Πηγή: defence-blog.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.