ΗΠΑ: Οι Αρχι-Πυροβολητές προσφέρουν τις γνώσεις τους στις Ταξιαρχίες

Φωτογραφία: Sgt. 1st Class April Davis, Oregon Military Department Public Affairs

Όταν σκέφτεστε το M1A2 Abrams και το τεθωρακισμένο όχημα μάχης Bradley, στο μυαλό σας δεν έρχονται οι “στελθ” δυνατότητες. Δεν πετούν, αλλά μουγκρίζουν. Δεν αποφεύγουν εμπόδια, περνάνε όμως από πάνω τους. Δεν ανοίγουν τρύπες, αλλά ισοπεδώνουν. Τα τεράστια, βαριά μεταλλικά οχήματα παραπέμπουν σε ισχύ και αντοχή, άλλα απαιτούν πληρώματα και έναν ειδικό στα οπλικά συστήματα τους για να ειναι φονικά, δήλωσε η Επιλοχίας Τζένιφερ Μπάν.

Οι χειριστές αυτών των τρομερών τεθωρακισμένων οχημάτων ειναι πληρώματα τεσσάρων στρατιωτών: Αρχηγός, Οδηγός, Πυροβολητής και Γεμιστής. Χρειάζεται γνώση, εκπαίδευση και επαναλαμβανόμενη εξάσκηση για να γίνεις ικανός για το πεδίο της μάχης. Επίσης απαιτείται υποστήριξη, κίνητρα και καθοδήγηση ώστε να διαπλαθούν, αυτοί οι στρατιώτες, σε έμπειρα πληρώματα.

Το κλειδί της επιτυχίας αυτών των πληρωμάτων ειναι οι Αρχι-Πυροβολητές. Ειναι οι ειδικοί στην τεχνική της βολής και της τακτικής των όπλων της πλατφόρμας τους. Οι Αρχι-Πυροβολητές συμβουλεύουν τον αρχηγό σε οτιδήποτε σχετίζεται με την πλατφόρμα του οχήματος και τα οπλικά συστήματα της. Επίσης αναπτύσσουν εκπαιδευτικές περιόδους για τη διεξαγωγή ασκήσεων τακτικής και χειρισμού. “Βασίζομαι στους Αρχι-Πυροβολητές μου. Τους συμβουλεύομαι για τις πληροφορίες σχετικά με το πως να συντηρήσω καλύτερα τα όπλα μας όπως επίσης και πως να εκπαιδευτούν τα πληρώματα μας,” δήλωσε ο Ίλαρχος Κέβιν Ζανγκ, διοικητής της Ίλης Μάχης, της 1ης Επιλαρχίας, του 8ου Συντάγματος Ιππικού, της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Ομάδων Μάχης (ABCT), της 1ης Μεραρχίας Ιππικού (Μ/ΙΠ). “Ειναι εκεί σε κάθε στάδιο της πορείας από την στιγμή που θα καθορίσουμε τα πληρώματα μέχρι την στιγμή που τους πιστοποιούμε μέσω του πίνακα βολής υπ’αριθμόν 12.”

Η ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων πραγματοποιείται εντός και εκτός του πεδίου βολής και τελεί υπό την εποπτεία του Αρχι-Πυροβολητή. Τα πληρώματα πιστοποιούνται διαμέσου σταδιακών βημάτων που ονομάζονται Πίνακες Εκπαιδεύσεως. Αυτοί οι πίνακες αρχίζουν απο την εκμάθηση της βασικής χρήσης των όπλων, την εκπαίδευση στο άρμα ή το Bradley, την εκτέλεση εξομοίωσης, μέχρι την τελική πιστοποίηση με πέντε βλήματα ενώ προσβάλουν κινούμενους και στατικούς στόχους μέσα στο πεδίο βολής.

Για να αποκτηθεί ο τίτλος του Αρχι-Πυροβολητή, ο Στρατιώτης πρέπει να αποφοιτήσει από την εκπαίδευση Αρχι-Πυροβολητή που πραγματοποιείται στο Φορτ Μπένινγκ, στην Tζόρτζια. Οι Αρχι-Πυροβολητές της 2ης ABCT ειναι εκπαιδευμένοι είτε ως Αρχι-Πυροβολητές άρματος μάχης M1/M1A2 ή τεθωρακισμένου οχήματος μάχης Bradley.

Ο Επιλοχίας Σιν Νιού, Αρχι-Πυροβολητής Ταξιαρχίας Bradley της 2ης ABCT, της 1ης Μ/ΙΠ, δήλωσε οτι το σχολείο Αρχι-Πυροβολητή ειναι η πιο ακαδημαϊκή πρόκληση στον Στρατό των ΗΠΑ και χρειάζεται αρκετή επιμονή για να το ολοκληρώσεις. Η κλάση που πρόσφατα συμμετείχε ξεκίνησε με 68 μαθητές. Αυτός ειναι ένας από τους 14 που αποφοίτησαν. “Θα κάνεις κάθε μέρα την ίδια διαδικασία,” δήλωσε. “Επί τρεις μήνες θα ξυπνάς 4 π.μ. και θα μελετάς ως τα μεσάνυχτα. Τότε την επόμενη ημέρα ξυπνάς στις 4 π.μ. και μελετάς ως τα μεσάνυχτα. Την Κυριακή όταν δεν θα έχεις μαθήματα, ξυπνάς στις 4 π.μ. και μελετάς ως τα μεσάνυχτα.”

Η εκπαίδευση είναι πληρέστατη. Οδηγεί τους υποψήφιους Αρχι-Πυροβλητές μεσώ της εντατικής εκπαίδευσης σε κάθε πτυχή των οπλικών συστημάτων. Συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των όπλων, την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών, τις δυνατότητες των πυρομαχικών και πως τα όπλα επηρεάζουν συγκεκριμένα εχθρικά οχήματα.

Φωτογραφία: Staff Sgt. Jennifer Bunn

Διδάσκονται επίσης στο πως να σχεδιάζουν και εκτελούν επιχειρήσεις στο πεδίο, να εξελίσσουν σενάρια για την βασική εκπαίδευση πυροβολητή και το που να τοποθετήσεις τους στόχους και σε ποια απόσταση. Εκπαιδεύονται για να ειναι ο εμπειρογνώμονας για την πιστοποίηση των πληρωμάτων στα στοιχεία επιπέδου ταξιαρχίας κατά τη διάρκεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά. “Οι Αρχι-Πυροβολητές εκπαιδεύονται στην μεθοδολογία,” εξηγεί ο Λοχίας πρώτης τάξης Ναθαν Κουάρμπεργ, Αρχι-Πυροβλητής Ταξιαρχίας για Άρματα της 2ης ABCT της 1ης Μ/ΙΠ. “Το συμπέρασμα να γνωρίζεις τους κανόνες και να είσαι αυτό το άτομο στην μονάδα που να επιβάλει τον σεβασμό των κανόνων, και να εξασφαλίσεις ότι οι άνθρωποι πιστοποιούνται ορθά και τηρούν όλες τις προδιαγραφές που περιγράφονται στους κανονισμούς. Είμαστε επίσης ειδικοί στην συντήρηση των υφιστάμενων όπλων οπότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και διορθώσουμε πολλά προβλήματα και ζητήματα που ίσως εμφανιστούν στο πεδίο των ασκήσεων, επιτόπου, αντί να πρέπει να τα πάμε πίσω στους οπλουργούς της μονάδας.”

Οι Στρατιώτες που ενδιαφέρονται να γίνουν Αρχι-Πυροβολητές μπορούν να συμμετέχουν στην Ακαδημία SABOT για να προετοιμαστούν. Η 1η Μεραρχία Ιππικού πραγματοποιεί σχολείο στο Φόρτ Χούντ για να εκθέσει τους εν δυνάμει υποψηφίους στις βασικές συνθήκες μελέτης και τις κοινές βασικές κλάσεις που οι μαθητές θα χρειαστούν για την μελλοντική συμμετοχή τους στο επίσημο σχολείο στο Φόρτ Μπενινγκ. “Βοηθάει στους ηγέτες και τις μονάδες να διαπιστώσουν ποιος ειναι καλός υποψήφιος και ποιος ειναι ένας όχι τόσο καλός υποψήφιος που θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια,” δήλωσε ο Νιού. “Πολλές μονάδες το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν για παράδειγμα έναν κατάλογο αξιολογικής κατάστασης, οπότε οι μαθητές που ειναι στην κορυφή (της Ακαδημίας SABOT) μπορούν να έχουν ενα κάλο ποσοστό επιτυχίας για να πάνε στο σχολείο Αρχί-Πυροβολήτή ή αυτοί που δεν θα τα πάνε καλά, είτε θα χρειαστεί να εργαστούν περισσότερο ή να κάνουν κάτι άλλο.

Απο την στιγμή που οι Στρατιώτες πιστοποιηθούν ως Αρχι-Πυροβολητες, γίνονται οι εμπειρογνώμονες στους οποίους μπορεί να βασιστεί με εμπιστοσύνη ο Διοικητής Ίλης. “Βασίζομαι στους Υπαξιωματικούς για πολλά πράγματα μέσα στην Ίλη, αλλά οι Αρχι-Πυροβολητές αυτό το πάνε στα άκρα όσο αφορά ειδικά την τεχνική της βολής. Ως Διοικητής Ίλης βασίζεσαι σε αυτούς για να σου παρέχουν την συμβουλή ειδικού στο πως να χρησιμοποιήσεις καλύτερα αυτά τα οπλικά συστήματα,” δήλωσε ο Ζανγκ. “Εδώ στο πεδίο βολής, σου παρέχουν ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο στο πως να εκπαιδεύσεις καλύτερα τα πληρώματα σου και πως να λάβεις το μέγιστο βαθμό απόδοσης απο αυτούς. Και σου το παρέχουν αυτήν την ανατροφοδότηση σε καθημερινή βάση και λεπτό προς λεπτό για το πως πηγαίνουν τα πληρώματα σου.”

Οι Αρχι-Πυροβολητες παραμένουν δεσμευμένοι στην εκπαίδευση της τεχνικής της βολής και του χειρισμού των όπλων του άρματος στο πεδίο της βολής. Παρακολουθούν απο το παρατηρητήριο λίγα μετρά από το όχημα, έχουν μια μεγάλη λίστα ευθυνών υπό την επίβλεψη τους. Η επίβλεψη τους εκτείνεται απο την κίνηση των οχημάτων, την αντικατάσταση των φρουρών, την διανομή πυρομαχικών, την άδεια βολής, την εξασφάλιση οτι ο απολογισμός μετά την εκπαίδευση (AAR) εκτελείται σωστά και προς όφελός των πληρωμάτων. “Οτιδήποτε συμβαίνει στο πεδίο βολής ειναι ευθύνη του Αρχι-Πυροβολητή,” κατέληξε ο Νίου. “Έχουμε την εποπτεία σε οτιδήποτε συμβαίνει”.

Οι Στρατιώτες ειναι αυτοί που επωφελούνται από έναν αφοσιωμένο Αρχι-Πυροβολητή που προσφέρει υποστήριξη, κίνητρα και καθοδήγηση για να τους διαπλάσει σε έμπειρα πληρώματα. “Οι Αρχι-Πυροβολητές ειναι ένας πλούτος πληροφοριών. Οι γνώσεις που διαθέτει πάνω στα όπλα και την τεχνική της βολής, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις γραμμές εκτροπών και πράγματα αυτού του είδους, πράγματα που δεν έχω καταλάβει ακόμα στην ηλικία μου και η εμπειρία που αυτός μου διδάσκει ειναι άπλα αστρονομική,” σχολίασε ο Λοχιας Κέβιν Μπουρζέσι, αρχηγός Άρματος της Ίλης Μάχης, 1η Επιλαρχίας 8ου Συντάγματος Ιππικού. “Όσα περισσότερα μαθαίνεις για αυτά τα άρματα, και όσο πιο φονικός είσαι, τόσο καλύτερα μπορείς να πολεμήσεις με το άρμα στην περίπτωση που ανακύψει κάποιο ζήτημα.”

Πηγή: army.mil

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Ωραίος θεσμος.
  Δυστυχώς όμως αυτά δεν είναι για τον ελληνικό στρατό στον οποίον οι υπαξιωματικοί είναι απαξιωμενοι και καταδικασμένοι στην στασιμότητα.
  Η Ελλαδα είναι ίσως η μοναδική δυτικη χώρα που διατηρεί υπαξιωματικούς από σχολές και υπαξιωματικους εξ εθελοντων. Δύο κατηγορίες υπαξιωματικών.
  Οι πρώτοι, από την σχολή, παραμένουν 12 -14 χρόνια (δηλαδή το 1/3 της θητείας τους) στον θεσμό του υπαξιωματικου και μετά γινονται αξιωνατικοι Οι αλλοι, οι ΕΜΘ-ΕΠΟΠ, με διψηφια χρονια υπηρεσίας είναι απαξιωμενοι να εκτελούν καθήκοντα που θα εκτελούσε ένας απλός στρατιώτης πχ. Οδηγός οχήματος για ψώνια από το στρατιωτικό πρατήριο και μεταφορα σκουπιδιών με το απορριματοφο.
  Προσοχη: Δεν υπονοω να γίνουν αξιωματικοί όλοι. Το αντίθετο, θέλω όλοι να παραμείνουν υπαξιωματικοί αλλά να έχουν καθήκοντα και ευθύνες ανάλογα των χρόνων υπηρεσίας στο στράτευμα.
  Για ποιος αρχι-πυροβολητες μιλάμε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.