ΗΠΑ: Οι Πεζοναύτες δοκιμάσαν το σύστημα αντι-ντρόουν χαμηλού υψομέτρου LMADIS

Ο Στρατιώτης Κλέιτον Χίλεμον και ο Λοχίας Αλεξάντερ Λοκονίλσεν, πυροβολητές αεράμυνας χαμηλού υψομέτρου του 2ου Τάγματος Αεράμυνας Χαμηλού Υψομέτρου, μεταδίδουν ηλεκτρονικό σήμα πάνω σε ένα επερχόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με το Light Marine Air Defense Integrated System, ή L-MADIS, στο Απομακρυσμένο Πεδίο Προσγείωσης Σώματος Πεζοναυτών Ατλάντικ, Βόρεια Καρολίνα, 18 Οκτωβρίου 2022. (Πηγή φωτογραφία: USMC/Sgt. Servante Coba)

Οι Πεζοναύτες του 2ου Τάγματος Αεράμυνας Χαμηλού Υψόμετρου (2ο LAAD) των Ηνωμένων Πολιτειών δοκίμασαν το νεότερο επίγειο σύστημα αεράμυνας του Σώματος Πεζοναυτών, το Light Marine Air-Defense Integrated System (LMADIS). Οι δοκιμές εξελίχθηκαν από 18 ως 19 Οκτωβρίου 2022. Η είδηση δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα της 2η Πτέρυγας Αεροσκαφών Πεζοναυτών ΗΠΑ.

Το LMADIS παρέχει στο 2ο LAAD και στο Σώμα Πεζοναυτών τη δυνατότητα αποτροπής και εξουδετέρωσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η αυξανόμενη χρήση των εμπορικών ΜΕΑ για επιθετικές πολεμικές επιχειρήσεις σημαίνει ότι το Σώμα Πεζοναυτών πρέπει να προβεί σε προσαρμογές στις επίγειες δυνατότητες αεράμυνας. Το LMADIS συμβάλλει στον μετριασμό των απειλών διακόπτοντας τα ηλεκτρονικά σήματα μεταξύ του ΜΕΑ και του χειριστή του. «Με τη συνεχή εξέλιξη των εμπορικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το μόνο πράγμα που δεν θα αλλάξει είναι οι συχνότητες που απαιτούνται για τον χειρισμό οποιουδήποτε μη επανδρωμένου αεροσκάφους», δήλωσε ο Επιλοχίας του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Ντάστιν Γιόνκινγκς, πυροβολητής του 2ου LAAD.

«Το LMADIS χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά όπλα πάνω σε ένα ελαφρύ και συμπαγές αμάξωμα, το Polaris MRZR, το οποίο επιτρέπει στο LMADIS να αναπτύσσεται σε ακραία επιχειρησιακά περιβάλλοντα μέσω αεροπορικής μεταφοράς. Η διαφορά είναι η εκστρατευτική πτυχή της δυνατότητας φόρτωσης του σε αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για ένα μεγάλο σύνολο αποστολών… όπως τα CH-53E Super Stallion, τα CH-53K King Stallion και το MV-22B Osprey», δήλωσε ο Γιόνκινγκς.

Το LMADIS χρησιμοποιεί δυο Polaris MRZR, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως ο «εγκέφαλος» και το άλλο ως η πηγή ισχύος. Μαζί, στεγάζουν το οπτικό CM262U, το οποίο λειτουργεί ως τα «μάτια» του συστήματος, το ραντάρ RPS-42 και το Skyview MP, τα οποία παρέχουν εναέρια επιτήρηση 360 μοιρών και ανίχνευση ΜΕΑ σε μεγάλη εμβέλεια, το Modi II, το οποίο είναι ένα αποσπώμενο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που χρησιμοποιείται για τη διακοπή των εχθρικών ΜΕΑ και επικοινωνιών, και το πολυκάναλο σύστημα ασυρμάτου AN/PRC-158, το οποίο επιτρέπει στο LMADIS να διαβιβάζει οτιδήποτε εντοπίζει στα Στρατεύματα που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με αυτό και τους Διοικητές στα πίσω κλιμάκια.

«Λόγω της σημερινής απειλής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, χρειαζόμαστε ένα σύστημα εκστρατείας που θα την εξουδετερώσει. Το LMADIS χρησιμεύει ως ένα σύστημα που μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς προειδοποίηση και να προσαρτηθεί σε Μονάδες που χρειάζονται δυνατότητες αντιμετώπισης MEA», δήλωσε ο Γιόνκινγκς.

Σύμφωνα με τις εργασίες εκσυγχρονισμού «Force Design 2023» του Σώματος Πεζοναυτών, το Σώμα Πεζοναυτών έχει ενεργοποιήσει μια τρίτη πυροβολαρχία για κάθε ένα από τα τάγματα LAAD με σκοπό την καλύτερη υποστήριξη του Στόλου Πεζοναυτών. Το 2ο LAAD, μια οργανική μονάδα της 2ης Πτέρυγας Αεροσκαφών Πεζοναυτών, ήταν το πρώτο τάγμα στο Σώμα Πεζοναυτών που ενεργοποίησε την Τρίτη πυροβολαρχία του.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.