ΗΠΑ: Ομάδα ρομποτικής γυμνασίου επισκεύασε δυσλειτουργία στο πιλοτήριο B-2

The Spirit of Missouri, the B-2 Flagship of the Missouri Air National Guard's 131st Bomb Wing, returns from a recent training mission, at Whiteman Air Force Base, Missouri, Feb 25, 2018. (U.S. Air National Guard photo by Senior Master Sgt. Mary-Dale Amison)

Ομάδα μαθητών από το Γυμνάσιο Νομπ Νόστερ στο Μιζούρι σχεδίασε και κατασκεύασε ένα πρωτότυπο κάλυμμα διακοπτών για το πιλοτήριο του «αοράτου» βομβαρδιστικού B-2 ενός 72ωρών μετά από αναγκαστική προσγείωση τον Οκτώβριο που προκλήθηκε όταν μετακινήθηκαν κατά λάθος μερικοί διακόπτες.

Η ομάδα ρομποτικής του τοπικού Γυμνασίου κέρδισε την πρόσκληση από τον Υποπτέραρχο Τζον Νίκολς, διοικητική της 509ης Πτέρυγας Βομβαρδισμού της αεροπορικής βάσης Ουίτμαν, αφότου αποδεικνύει την αξίας της για πάνω από δύο χρόνια στο διαγωνισμό ρομποτικής FIRST, το εθνικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των μαθητών ώστε να επιδιώξουν καριέρα στα πεδία που σχετίζονται με τον κλάδο των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, του πολυτεχνείου και των μαθηματικών (STEM). Η ομάδα εργάστηκε μαζί με πιλότους και μηχανικούς στον σχεδιασμό και τη δοκιμή του τρισδιάστατα εκτυπωμένου πρωτότυπου σε έναν εκπαιδευτικό εξομοιωτή B-2.

Μετα την τελειοποίηση του πρωτότυπου, οι μαθητές εκτύπωσαν τα καλύμματα διακοπτών για ολόκληρο τον στόλο B-2 και τους εκπαιδευτικούς εξομοιωτές. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2016 μετά από επιχορήγηση του γραφείου “Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες” του υπουργείου άμυνας (DODEA) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, την Northrop Grumman και τοπικούς χορηγούς, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της διεύθυνσης Δημοσίων Σχολείων Νομπ Νόστερ.

«Αυτό το αξιοθαύμαστο έργο δείχνει την ισχυρή συνεργασία μεταξύ της διεύθυνσης Δημόσιων Σχολείων και της αεροπορικής βάσης Ουίτμαν και υπογραμμίζει τις ευκαιρίες και την επιρροή που προσφέρουν οι επιχορηγήσεις του DODEA στους μαθητές μας», δήλωσε ο Επόπτης Τζεροντ Ουέλερ.

Απόδοση/Μετάφραση απο το defensecommunities.org για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

  1. Παίδες. Δεν εχει να κάνει με τιποτα άλλο απο οτι απλά δινουν σε μαθητές ‘ευκαιριες’ να συμμετασχουν σε προγράμματα ωστε να συνεχίσουν στις θετικές επιστήμες. Μην το παρακάνουμε ενα απλο καλυμα είναι χρησιμοποιώντας εκτυπωτή….οι μαθητες στο πανεπιστημιο αγοραζουν συνήθως δικο τους μικρο εκτυπωτή…ειχα εναν πιτσιρικά πρωτο χρονο στο Πανεπιστήμιο ο οποιος αγόρασε δικο του και σιγα σιγα έφτιαξε και συναρμολογησε ολοκληρη μηχανή αεροσκαφους…απο σχεδια τα οποια εδωσε ο καθηγητής. Βέβαια δεν κανουν απεργίες….οπως εκεί …οποιος δεν γουστάρει απλα δεν συνεχιζει. Χανει μαθήματα μένει…πεταγεται εξω τέλος. Υπαρχουν πολλοί αλλο που θελουν την θέση.

   Στο σχολειο που διδάσκει μια γνωστη.. παιδάκια δωδεκα χρονων κανουν ρομποτική και ηλεκτρονικά (απλη συναρμολόγηση φυσικα) και εχουν και εκτυπωτές…ο καθε μαθητης εχει και δικο του υπολογιστή ipad. Αν και δεν μαθαίνουν πως να γράφουν κώδικα μαθαίνουν συναρμολόγηση plug and play. Επισης παιδάκια δωδεκα χρονων όσα ενδιαφέρονται μαθαίνουν νοσοκόμοι (ες) ιατρική ακόμη πάνε και παρακολουθούν χειρουργείο επέμβαση (μετα από μάθημα). Αλλα παιδάκια έχουν φτιάξει στο σχολείο δικό τους κήπο ωστε εχουν μαρούλια καρπούζια πατάτες ντομάτες κτλ μαθαίνουν Γεωπονική. Είχα παει και έκανα μια απλή διαλεξη στην αεροναυπηγικη. Αλλη φορά εκανα διαλεξη για ιστορια Ελληνική. Υπάρχουν προγράμματα με $$ grants ώστε να μαθαίνουν τα παιδακια. Εαν δεν κανω λαθος υπάρχουν και μεσω της ΕΕ ευρώ προγράμματα παρομοια.

   1. Ακριβώς αυτό μου έκανε εντύπωση, ενώ ζήτησαν/πήραν ένα φορτηγό χρήματα για έκαστο ‘πνεύμα’ (αεροσκάφος) δεν πρόβλεψαν ένα (όπως είπες ο ίδιος) απλό εξάρτημα για αστεία χρηματικά ποσά στο πιλοτήριο.

    Περίμεναν 20 χρόνια μετά την ένταξη του αεροσκάφους μερικούς μαθητές γυμνασίου να φτιάξουν αυτό το πράγμα η να παρουσιάσουν μια λύση, και αυτό θεωρείται προοδευτική πρακτική;

    Σε άλλη περίπτωση που θυμάμαι, μια ομάδα μηχανικών αυτής της εταιρίας γύρο απο τον Aldo Spadoni επένδυσε/θυσίασε ελεύθερο χρόνο να φτιάξει μια απομίμηση (Mock up) ενός γερμανικού Horten απο την εποχή του 2ου ΠΠ, για να μετρήσουν το ίχνος που αφήνει/εμφανίζει στις οθόνες ραντάρ, ενώ στην συγκεκριμένη περίπτωση αρκετά χρόνια η εταιρία δεν ασχολήθηκε με την εργονομία στο πιλοτήριο(εφόσον η πρωτοβουλία προήλθε απο την USAF, αν δεν μπερδεύτηκα στην ανάγνωση του άρθρου).

    Αυτή η απόδοση για μια εταιρία σαν την NG είναι για εμένα λίγο φτωχή.

    Μεγάλη ευκαιρία για αυτούς τους μαθητές, αλλά για την εταιρία NG που έχει μακρόχρονη εμπειρία στην σχεδίαση/παραγωγή αεροσκαφών (που ζήτησε ένα εξωφρενικά υψηλό ποσό για αυτά τα αεροσκάφη) είναι ενδεικτικό πνευματικής φτώχειας, να μην μπορεί (η να μην θέλει) να λύσει ένα σχετικά εύκολο πρόβλημα εργονομίας στο πιλοτήριο, που προσφέρει στην ασφάλεια πτήσεων.

 1. @Gunslinger32

  Γνώριζε ότι πολλά στο αεροσκάφος εχουν αλλάξει απο την ένταξή του.. Εχουν γινει αναβαθμίσεις ακομη και στο πιλοτήριο. Δεν είναι θεμα εαν η εταιρεια δεν εκανε το αλφα η βήτα..καθόλου παράξενο η USAF αρκετές φορές αλλάζει προδιαγραφές και αρκετές φορές κάνουν αλλαγές σε συστήματα μόνοι τους. Η εταιρεία η καθε εταιρεία παραδίδει προϊόν το οποίον εξετάζεται εξονυχιστικά πριν την παραλαβή απο την USAF. Εχω γνωρίσει πιλότους οι οποιοι μόνοι τους έχουν δημιουργήσει και εχουν βάλει συστηματα στο αεροσκάφος. Μάλιστα υπαρχουν σχολές της USAF με σαινια αυτά μπορουσαν να γινουν και εκεί..χωρις καν την ‘βοήθεια’ απο γυμνασιοπαιδα. Αλλη περίπτωση η σχεδίαση Α-Α πυραύλου από ομαδα παιδιών πανεπιστημιακού επιπέδου (εστω τελευταια χρονια). Οι προδιαγραφές για ενα μελλοντικο συστημα απευθειας απο την USAF και η τελική παρουσίαση με ολα μεσα τεχνολογία υλικα ηλεκτρονικά κεφαλή ραντάρ κόστος…κο.κ σε εκπροσωπους της USAF. Οι μαθητές περνουν ενα «Α» μαθαίνουν και η USAF προωθεί νέες ιδεες και γενιές που θελουν να σκεφτούν ‘out of the box’. Η άποψη μου είναι αυτή πού εξήγησα. Τίποτα παραπάνω.

  1. Αναμφίβολα υπήρξαν αναβαθμίσεις στο αεροσκάφος, αν θυμάμαι σωστά μια που θεωρήθηκε απο τους ίδιους τους πιλότους (που το πετάνε) ιδιαίτερα σημαντική, ήταν η αναδιπλούμενη ξαπλώστρα αξίας μερικών $ για το πίσω μέρος του πιλοτήριου, με πρωτοβουλία ενός πιλότου που την πλήρωσε ο ίδιος(όχι η USAF) εφόσον δεν ήθελε άλλο να ξαπλώνει στο σκληρό πάτωμα του αεροσκάφους, στις υπερατλαντικές πτήσεις με εναέριο ανεφοδιασμό και απευθείας επιστροφή. Αυτή μπορεί να φαίνεται ασήμαντη λεπτομέρεια, για τα πληρώματα όμως έχει προφανώς σημασία(σύμφωνα με τις αναφορές που έδωσαν σε ρεπορτάζ σχετικό με το θέμα/αεροσκάφος. Αλλά αυτούς (αν τους ρωτάνε) μάλλον δεν τους παίρνουν στα σοβαρά στα θέματα εργονομίας.

   Όσον αφορά την συζήτηση για το θέμα, συμφωνώ ότι δεν αξίζει να ασχοληθούμε περισσότερο, εφόσον είναι εσωτερικό θέμα της USAF. Εγώ απλά θέλησα να παρατηρήσω, ότι δεν είναι όλα χρυσός επειδή γυαλίζουν, ακόμα και όταν φέρει στάμπα USAF επάνω.

   1. Να εισαι καλά πιστολέρο…μακαρι να είχαν τέτοια προγράμματα και στα Ελληνικά γυμνάσια. Οταν ήμουν φοιτητής είχαμε ένα BD-5 σε κουτιά το οποίον αρχισαμε να συναρμολογούμε…

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Flug_mit_Bede5.jpg/300px-Flug_mit_Bede5.jpg

    1. Ευχαριστώ, αντεύχομαι Theognostos, μακάρι να υπήρχαν και στα γύμνασα στην Ελλάδα παρόμοια προγράμματα, με το σύστημα που έχουν όμως αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όταν ένας απόφοιτους πανεπιστημίου χρειάζεται «γνωριμίες» για να εργαστεί στο επάγγελμα που σπούδασε, το σύστημα είναι απλά εγκληματικό και εχθρικό προς όλους εκείνους που έχουν/θέλουν να προσφέρουν πραγματικά στην χώρα. Για σωστή χρηματική ανταμοιβή (πληρωμή), ούτε συζήτηση μετά την χρεοκοπία της χώρας(ευκαιρία έψαχναν ούτως η άλλως να μειώσουν έξοδα με την περικοπή μισθών σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, μόνο εκείνοι που έχουν την κουτάλα στο χέρι δεν ένιωσαν αυτή την μείωση στο πορτοφόλι).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.