ΗΠΑ: Πολεμικό πλοίο απέτυχε να αναχαιτίσει βαλλιστικό πύραυλο με SM-6

Φωτ. αρχείου: Raytheon Missiles and Defense | Εκτόξευση πυραύλου SM-6 από το αντιτορπιλικό USS John Jones

Πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) απέτυχε να αναχαιτίσει έναν δοκιμαστικό στόχο βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς (MRBM) με βολή πυραύλου SM-6, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αντιπυραυλικής Άμυνας (MDA) των ΗΠΑ.

Η MDA, σε συνεργασία με το Ναυτικό των ΗΠΑ, εκτέλεσε, την 29η Μαΐου 2021, τη δοκιμή  Flight Test Aegis Weapon System 31 Event 1.

Ο αντικειμενικός σκοπός της δοκιμής ήταν η επίδειξη των δυνατοτήτων ενός πλοίου AEGIS με διαμόρφωση άμυνας κατά βαλλιστικών πύραυλών, να εντοπίσει, παρακολουθήσει, προσβάλει και να αναχαιτίσει έναν στόχο μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου με μία ομοβροντία δύο πυραύλων Standard Missile-6 Dual II. Ωστόσο, η αναχαίτηση δεν επιτεύχθηκε.

Αξιωματούχοι του προγράμματος ξεκίνησαν μια έρευνα για να προσδιορίσουν τα αίτια των προβλημάτων τα οποία ίσως έχουν αποτρέψει την επιτυχημένη αναχαίτηση και να αναλύσουν λεπτομερώς τα ευρήματα.

Το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε ποιο ήταν το πολεμικό πλοίο του συστήματος AEGIS που βρισκόντανε στην συγκεκριμένη περιοχή όπου έλαβε χώρα η δοκιμή, αλλά σύμφωνα με τον τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Maui Now, που επικαλείται αξιωματούχους της MDA, η δοκιμή του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε κάπου στα βορειοδυτικά της Χαβάης.

Η MDA, μια υπηρεσία υπό τον έλεγχο του υπουργείου άμυνας, διεξάγει τακτικές δοκιμαστικές πυραυλικής προστασίας. Νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει επιτυχημένες δοκιμές αναχαίτησης χρησιμοποιώντας πυραύλους SM-6.

Το σύστημα άμυνας βαλλιστικών πύραυλών AEGIS (AEGIS BMD) σχεδιάστηκε από την MDA του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ για την εξουδετέρωση των βαλλιστικών πυραύλων μικρού έως και ενδιάμεσου βεληνεκούς, το οποίο είναι τμήμα της συνολικής στρατηγικής πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.

Η υπηρεσία γραφεί στην ανακοίνωση «η αναχαίτηση δεν επιτεύχθηκε» χωρίς να παρέχει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της υπηρεσίας, το 2020, ένα πολεμικό πλοίο AEGIS BMD αναχαίτισε με επιτυχία μία απειλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πύραυλου που την προσομοίωνε ένα βλήμα SM-3 Block IIA, «απεικονίζοντας τον τρόπο που το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια αντιπυραυλική πολυστρωματική αρχιτεκτονική, ενισχύοντας την αντιπυραυλική προστασία των ΗΠΑ».

Ο συνολικός αριθμός πλοίων του Ναυτικού των ΗΠΑ που είναι εξοπλισμένα με το AEGIS είναι 33 μονάδες επιφανείας, εκ των οποίων 17 υπηρετούν στον στόλο Ειρηνικού και 16 στον στόλο Ατλαντικού.

 

Πηγή: navalpost.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.