ΗΠΑ: Πρώτη ματιά στο αναβαθμισμένο άρμα M1A2 SEPv4 Abrams

US Army

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών δοκιμάζει ένα πρωτότυπο άρμα μάχης M1A2 SEPv4 στην Αριζόνα και ελπίζει να διαθέτει τα πρώτα επιχειρησιακά άρματα το 2025.

Εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο οι πρώτες φωτογραφίες ενός πρωτότυπου της νεότερης έκδοσης του άρματος μάχης Abrams, της παραλλαγής M1A2 System Enhanced Package Version 4 (SEPv4). Το εν λόγω άρμα μάχης υποβάλλεται, επι του παρόντος, σε δοκιμές στο πεδίο δοκιμών Yuma Proving Ground του Στρατού των ΗΠΑ στην Αριζόνα.

Φωτογραφίες του βελτιωμένου Abrams δημοσιευθήκαν την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022, στην επίσημη σελίδα Facebook της 2ης Επιλαρχίας, 12ου Συντάγματος Ιππικού (2-12), το οποίο ανήκει στην 1η Ταξιαρχία Ομάδων Μάχης της 1ης Μεραρχία Ιππικού που εδρεύει στο Fort Hood στο Τέξας. Το άρμα μάχης φέρει την ένδειξη «M1A2 SEPv4» τουλάχιστον το μπροστινό άκρο της δεξιά πλευράς του σκάφους του, μαζί με την ένδειξη «PV05 SEPV4» γραμμένη σε διάφορα σημεία του σκάφους.

Μέλη της 2-12ου Ιππικού βοηθούν στις δοκιμές της νέας παραλλαγής του Abrams στη Yuma. Η δημοσίευση στο Facebook διαγράφθηκε στη συνέχεια, αλλά οι φωτογραφίες κυκλοφορούν πλέον ευρέως σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ).

Σύμφωνα με μια έκθεση που αποδεσμεύθηκε πέρυσι από το γραφείο διευθυντή επιχειρησιακών δοκιμών και αξιολόγησης του Πενταγώνου, η έκδοση SEPv4 βασίζεται στην προηγούμενη παραλλαγή SEPv3, προσθέτοντας τα εξής:

  • Ένα αναβαθμισμένο κύριο σκοπευτικό όργανο (ΚΣΟ) ΠΑΜΑ με αισθητήρα υπέρυθρων (FLIR) τρίτης γενιάς, βελτιωμένο αποστασιόμετρο λέιζερ και έγχρωμη κάμερα.
  • Ένα αναβαθμισμένο ΚΣΟ ΑΠΜΑ με αισθητήρα FLIR τρίτης γενιάς και έγχρωμη κάμερα, καθώς και κατάδειξη λέιζερ και αποστασιόμετρο λέιζερ.
  • Βελτιώσεις στην καταστρεπτικότητα, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης ψηφιακής ζεύξης δεδομένων που μπορεί να επικοινωνεί με το νέο επαναπρογαμματιζόμενο βλήμα XM1147 Advanced Multi-Purpose (AMP) του Στρατού για το πυροβόλο 120 χιλιοστών του άρματος.
  • Ένα νέο ενσωματωμένο μετεωρολογικό αισθητήρα που μπορεί να συλλέγει διάφορους τύπους δεδομένων για τη βελτίωση της ακρίβειας των όπλων του άρματος.
  • Αναβαθμισμένα συστήματα επικοινωνιών, ανταλλαγής δεδομένων και διαγνωστικών επι του άρματος.

Ο προτεινόμενος μετεωρολογικός βλητικός αισθητήρας (BMS) IntelliSense για το M1A2 SEPv4. Ο BMS είναι σε θέση να μετράει τον άνεμο, τη θερμοκρασία, την βαρομετρική πίεση και την υγρασία για χρήση στην βελτίωση της ακρίβειας βολής. Προορίζεται να αντικαταστήσει τον αισθητήρα πλαγίου ανέμου J-TEC που βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και πολλά χρόνια. (Εικ: Ronkainen/Twiter)

Οι πληροφορίες που έχει δώσει προηγουμένως στη δημοσιότητα ο Στρατό αναφέρουν ότι το SEPv4 θα διαθέτει επίσης ένα σύστημα δέκτη προειδοποίησης λέιζερ (LWR) που θα συμβάλει στη βελτίωση της επιβιωσιμότητας, προειδοποιώντας το πλήρωμα ότι λέιζερ στόχευσης που σχετίζονται με καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους (ATGM) και άλλα όπλα στοχεύουν εναντίον τους. Ανεξάρτητα από την προσπάθεια ανάπτυξης του SEPv4, ο Στρατός των ΗΠΑ εργάζεται επίσης στην ενσωμάτωση των συστημάτων ενεργητικής προστασία (APS) Trophy στα υπάρχοντα άρματα μάχης M1A2 και διαθέτει επίσης πακέτα εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης (ERA) για το Abrams.

Επιπλέον, το SEPv4 θα διαθέτει ένα βελτιωμένο σύστημα θερμικής διαχείρισης (ITMS), επίσης, για να βοηθήσει στον μετριασμό της πρόσθετης θερμότητας που παράγεται από τα διάφορα ηλεκτρονικά και τις πηγές ενέργειας που θα συνοδεύουν.

Ένα χαμηλής ποιότητα αντίγραφο μιας ενημερωτικής διαφάνειας που περιγράφει λεπτομερώς όλα τα νέα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του M1A2 SEPv2 (US Army)

Ο νέος μετεωρολογικός αισθητήρας είναι ορατός στις φωτογραφίες του πρωτότυπου άρματος μάχης στην Yuma. Το άρμα έχει επίσης κυβοειδές, προεξοχές που μοιάζουν σαν κέρατα εκατέρωθεν του μπροστινού μέρους του πύργου, ο σκοπός των οποίων δεν είναι άμεσα σαφής. Θα μπορούσαν να είναι εξαρτήματα του συστήματος LWR.

Ο νέος μετεωρολογικός αισθητήρας του M1A2 SEPv4 είναι ο μικρός ιστός που φαίνεται στην κορυφή του πίσω άκρου του πύργου σε αυτήν την φωτογραφία. Μια κυβοειδές προεξοχή που διακρίνεται προς το μπροστινό μέρος του πύργου μπορεί να είναι ένα εξάρτημα του συστήματος LWR (US Army).

Κατά τα άλλα, συνολικά, το άρμα μοιάζει εξωτερικά πάρα πολύ με την προηγουμένη έκδοση M1A2 SEPv3.

Φωτογραφία του πρωτότυπου M1A2 SEPv4. Παρατηρήστε την παρόμοια σήμανση στο μπροστινό μέρος του σκάφους με αυτήν που παρατηρήθηκε στο πρωτότυπο SEPv4 στη Yuma. (General Dynamics Land Systems).

Το αίτημα του Στρατού των ΗΠΑ για τον προϋπολογισμό του 2023 αναφέρει ότι το SEPv4, ή μια άλλη επακόλουθη παραλλαγή ή παράγωγο του Abrams, θα μπορούσε να διαθέτει «άλλες πιθανές βελτιώσεις που περιλαμβάνουν γεννήτριες καπνού οχήματος, βελτιώσεις επιβιωσιμότητας, βελτιώσεις διαχείρισης υπογραφών, ενσωματωμένες βελτιώσεις της εκπαίδευσης, κάμερες επίγνωσης κατάστασης 360ο και προσπάθειες μείωσης του βάρους».

Είναι ενδιαφέρον ότι ο σχεδιασμός ενός νέου συστήματος επίδειξης τεχνολογίας επόμενης γενιάς Abrams που κατασκεύασε η General Dynamics Land Systems, με την ονομασία AbramsX, αφορά πολλά από αυτά τα σημεία. Το AbramsX είναι ελαφρύ, έχει τριμελές πλήρωμα και, μεταξύ άλλων, διαθέτει, μια πιο αποδοτική σε καύσιμα και αθόρυβη υβριδική συμβατική-ηλεκτρική πρόωση, όπως μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Φωτογραφία του AbramsX (General Dynamics Land Systems)

Φυσικά, ο Στρατός των ΗΠΑ έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να διαθέτει έστω και ένα από τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης SEPv4. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμό της στρατιωτικής υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2023 σημειώνει ότι η παράδοση του πρώτου πρωτότυπου SEPv4 είχε καθυστερήσει για απροσδιόριστους λόγους και ότι αυτό θα μεταθέσει την έναρξη των δοκιμών του κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού (ΚΠΕ/OEM) στα τέλη του οικονομικού έτους 2022. Αυτές φαίνεται να είναι οι δοκιμές που πραγματοποιούνται αυτήν την στιγμή στη Yuma.

Δεν είναι σαφές πότε ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα δοκιμών, αλλά το οικονομικό έτος 2022 έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Όπως φαίνεται τώρα, οι δοκιμές αυτές δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το επόμενο καλοκαίρι. Ο Στρατός έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ελπίζει να αρχίσει να παραδίδει τα ΜA2 SEPv4 σε Μάχιμες Μονάδες κατά το οικονομικό έτος 2025, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό το χρονοδιάγραμμα έχει ήδη αλλάξει λόγω των καθυστερήσεων.

Πηγή: thedrive.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.