ΗΠΑ: Στο περιθώριο ο πιλότος που "επέκρινε" το αεροσκάφος F-22

Μαχητικά αεροσκάφη F-22 Raptor της ΠΑ των ΗΠΑ. (USAF-Flickr)

Τα προηγούμενα δύο χρόνια η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ΗΠΑ)  έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην επιδιόρθωση προβλημάτων του κορυφαίου μαχητικού αεροσκάφος της – προβλήματα τα οποία ο Σμηναγός Τζοσουα Γουίλσον βοήθησε να παρουσιαστούν μιλώντας στους προϊσταμένους του άλλα και σε εθνικού επιπέδου τηλεοπτική εκπομπή.

Σύμφωνα με το Military.com από τότε, η καριέρα του Γουίλσον ως πιλότου των F-22 Raptor έχει τερματιστεί. Μέλος της αεροπορίας της 149 Μοίρας της εθνοφυλακής της Βιρτζίνια, ο Γουίλσον δεν επιτρέπεται να πετά με μαχητικό από τις αρχές του 2012. Είναι αντιμέτωπος με πειθαρχικά μετρά που έχουν ληφθεί εναντίον του ως τιμωρία την δημοσιοποίηση των προβλημάτων του F-22.

“Είμαι ένας πιλότος μαχητικών. Όλη μου τη ζωή εργάζομαι ώστε να μπω στο πιλοτήριο και να κάνω αυτή τη δουλεία,” είπε Γουίλσον, ο οποίος είναι 37 ετών. “Αυτή τη στιγμή, είμαι σε αντιπαράθεση με την Πολεμική Αεροπορία όταν θα έπρεπε να πολεμάμε μαζί τους εχθρούς μας.”

Περίπου πριν από δύο χρόνια, ο Γουίλσον και ο Επισμηναγός Τζέρεμι Γκόρντον, μιλώντας στην εκπομπή “60 Minutes” του τηλεοπτικού σταθμού CBS, είπαν πως το F-22 είχε προβληματικό σύστημα παροχής οξυγόνου το οποίο έθετε σε κίνδυνο τους πιλότους του.

Οι βετεράνοι αεροπόροι, ντυμένοι με τις φόρμες πτήσης της Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς της Βιρτζίνια, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες έλλειψης οξυγόνου κατά τη διάρκεια πτήσης η οποία τους προκάλεσε αποπροσανατολισμό και ζάλη.
Και άλλοι πιλότοι είχαν παρόμοιες, απειλητικές, εμπειρίες για τη ζωή τους άλλα ήταν απρόθυμοι να μιλήσουν δημοσίως είπαν.

Οι ανώτατοι αξιωματικοί του Πενταγώνου έλαβαν την προειδοποίηση.

Ο τότε υπουργός Άμυνας Λιο Πανετα απαίτησε από τους προϊσταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας να επιταχύνουν τις προσπάθειες επίλυση του προβλήματος. Ζήτησε βοήθεια από τη NASA και το Πολεμικό Ναυτικό και περιόρισε τις πτήσεις των Raptor ώστε οι πιλότοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα να βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια. Μέλη του Κογκρέσου συμφώνησαν στα μέτρα.

Πίσω στην Αεροπορική Βάση Λάνγκλεϊ, οι προϊστάμενοι της Αεροπορίας Εθνικής Φρουράς της Βιρτζίνια είχαν επίσης ξεκινήσει τις ενέργειες. Πριν ακόμη η εκπομπή “60 Minutes” αναμεταδοθεί τον Μάιο 2012, ο διοικητής της Μοίρας είχε ξεκινήσει μία σειρά τιμωρητικών μέτρων κατά του Γουίλσον.

Τον Απρίλιο 2012 “πάγωσαν” την προγραμματισμένη προαγωγή στο βαθμό του Επισμηναγού, και τότε τον απείλησαν πως θα του αφαιρέσουν το δικαίωμα πτήσεων, διακινδυνεύοντας τη στρατιωτική καριέρα του.

Τον εξανάγκασαν να σταματήσει την πλήρη εργασία γραφείου στην Αεροπορική Διοίκηση Μάχης στη Λάνγκλεϊ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Γουίλσον ειδοποίησε το γραφείο του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Άμυνας, το οποίο διεξάγει την ερευνά. Ο Γουίλσον και οι δικηγόροι του δήλωσαν πως οι ενέργειες της Αεροπορίας Εθνικής Φρουράς της Βιρτζίνια είναι αντίποινα για τη δημόσια παρέμβαση του.

F-22 της 90 Μοίρας με έδρα την Αεροπορική Βάση Elmendorf στην Αλάσκα, πετά πάνω από το Γκουάμ. (USAF-Flickr)

Ο Κότον Πουργίαρ, ο εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Φρουράς Βιρτζίνια, αρνήθηκε να σχολιάσει τις ενέργειες κατά του Γουίλσον. Οι διοικητές της Εθνοφρουράς αναμένουν την ολοκλήρωση της ερευνάς του γενικού επιθεωρητή πριν “λάβουν τις απαραίτητες δράσεις για την επίλυση των τυχών εκκρεμών ζητημάτων” έγραψε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ο Πουργίαρ.

Παρόμοια πειθαρχικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζει ο Επισμηναγός Τζέρεμι Γκόρντον ο οποίος μίλησε μαζί με τον Γουίλσον στη συνέντευξη του “60 Minutes” της δημοσιογράφου Lesley Rene Stahl. Ο Γκόρντον, ένας βραβευμένος πιλότος που πέταξε με F-16 στο πόλεμο του Ιράκ, σταμάτησε εθελοντικά τις πτήσεις με Raptor στα μέσα του 2012. Παραμένει μέλος της Μοίρας, πετώντας με εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-38.

“Δεν υπήρξαν και ούτε θα ληφθούν προσωπικές ενέργειες σχετικά με τον Επισμηναγό Γκόρντον” έγραψε ο Πουργίαρ.

Ο Γουίλσον είπε πως αρνείται τις προτάσεις των ανωτέρων του για να αποχωρήσει. Επιθυμεί μια ευκαιρία για να καθαρίσει την υπόληψη του και να επιστρέψει πίσω στο πιλοτήριο.

“Αν μπορέσετε να αποδείξετε πως είμαι ένας κακός αξιωματικός τότε διώξτε με από τον Στρατό,” δήλωσε. “Αν όχι, τότε αφήστε με να επιστρέψω στη δουλεία μου την οποία αγαπώ να κάνω, την οποία κάνω σωστά και έχω εκπαιδευτεί μια ολόκληρη ζωή να εκτελώ.”

Το F-22 το οποίο εισήλθε σε ενεργό υπηρεσία το 2007, μαστίζεται με προβλήματα στο σύστημα παροχής οξυγόνου. Οι πιλότοι του έχουν αναφέρει συμπτώματα υποξίας, συμπεριλαμβανομένων αποπροσανατολισμού,
ζάλης, σκοτοδίνων και εξαιρετικής κούρασης κατά την διάρκεια πτήσεων. Το Νοέμβριο του 2010, ένα Raptor με έδρα την Αλάσκα κατέπεσε, σκοτώνοντας τον πιλότο του, μετά από δυσλειτουργία στο σύστημα οξυγόνου.

Η Πολεμική Αεροπορία λέει πως έχει αντιμετωπίσει σημαντικά τα προβλήματα οξυγόνου του Raptor, και επισημάνει πως δεν έχουν υπάρχει άλλα ανεξήγητα φυσιολογικά περιστατικά για περισσότερα από δύο χρόνια. Έχει εγκατασταθεί στα Raptor ένα νέο εφεδρικό σύστημα οξυγόνου το οποίο ενεργοποιείται αυτόματα όταν αντιληφθεί πως ο πιλότος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το σύστημα είχε εγκατασταθεί σε 20 από τα 46 Raptor της Λάνγκλεϊ. Η αναβάθμιση όλων των μαχητικών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ο Γουίλσον δήλωσε πως χαίρεται που το αεροσκάφος επιδιορθώνεται αλλά είναι απογοητευμένος που η καριέρα του παραμένει στάσιμη. Το γραφείο του γενικού επιθεωρητή, το οποίο έχει επισκεφθεί τη Λάνγκλει για ανακρίσεις, δεν έχει αναφέρει πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα.

Παρά την αντιπαράθεση, ο Γουίλσον είπε, πως δεν έχει παύσει να αγαπά το F-22.

“Είναι μεγάλη τιμή να πετάς μ’αυτο το αεροσκάφος… είναι ένα απίστευτο μηχάνημα” δήλωσε.

Δεν έχει μετανιώσει για τον ακτιβισμό του.

“Κάποιος πρέπει να πάρει θέση,” είπε ο Γουίλσον. “Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν θα είχαμε συνεχίσει στο μονοπάτι που ήμασταν, θα είχαμε και άλλο ατύχημα… Περιμέναμε να συμβεί.”

[youtube=http://youtu.be/9sWbVdEKaY0]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.