Ο Στρατός και η Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) απέδειξαν με επιτυχία την χρήση στοιχείων σκόπευσης από το Lockheed Martin F-35 με το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (IBCS) της Ολοκληρωμένης Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας Στρατού (AIAMD) κατά την άσκηση Orange Flag στο Παλμντέιλ στην Καλιφόρνια, και το Φόρτ Μπλίς στο Τέξας.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ενεργά στοιχεία σκόπευσης F-35 απεστάλησαν στο ICBS χρησιμοποιώντας τον επίγειο σταθμό F-35 και το πακέτο προσαρμογής F-35 ICBS, που και τα δύο αναπτύχθηκαν από την Lockheed Martin, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

“Η επίδειξη αυτή αντιπροσωπεύει την σημαντική ανάπτυξη στην ικανότητα του προγράμματος του Στρατού IAMD και τις πολυχωρικές επιχειρήσεις του Στρατού”, είπε σε μια δήλωση ο Σκότ Άρνολντ, αντιπρόεδρος ολοκληρωμένης αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας της Lockheed Martin.

Αυτή η νέα δυνατότητα καταδεικνύει οτι το AIAMD μπορεί να συλλέξει στοιχεία αισθητήρων από πολλαπλές πλατφόρμες. Το 2016, το F-35 και το Σύστημα Μάχης Aegis επέδειξαν την ενσωμάτωση του Naval Integrated Fire Control-Counter Air. Ο επίγειος σταθμός F-35 βρίσκεται στο Πεδίο Πυραύλων Ουαϊτ Σάντς στο Νέο Μέξικο προς υποστήριξης των εν εξελίξει δοκιμών ανάπτυξης του AIAMD.

Lee Hudson

Απόδοση/Μετάφραση απο το aviationweek.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Στους πολέμους που έχουν εμπλακεί, αυτά είναι αχρείαστες πολυτέλειες που δεν εντυπωσιάζουν και ιδιαίτερα τους αντιπάλους που έχουν να αντιμετοπίσουν. Όπως δεν χρειάζεται να ρίχνει «έξυπνα σίδερα» στο έδαφος ένα μαχητικό εναέριας υπεροχής, για να πλήξει μαλακούς στόχους σε σπηλιές και μονοπάτια ανάμεσα σε υψόματα(η για να τινάζουν στον αέρα γάμους, επειδή υποψιάζονται συνέδρια πολέμαρχων εκεί που παίζουν ζουρνάδες και νταούλια).

  Απάντηση
 2. kakaouskia

  Καλησπέρα

  Φέρνω από εδώ το σχετικό κομάτιαπό το σχόλιο μου στο άρθρο για τις LCS:

  Tα F35 ότι πλέον συνεργάζονται και μεταδίδουν δεδομένα σε μονάδες του Αμερικανικού στρατού, αλλά υπο προϋποθέσεις:

  https://aviationweek.com/defense/f-35-track-data-fed-army-missile-defense-system

  This was the first-time live F-35 track data was sent to the IBCS using both the F-35 ground station and the F-35 IBCS adaptation kit, which were both developed by Lockheed Martin, according to a company statement.

  Με λίγα λόγια, Lockheed και ξερό ψωμί

  Απορία αφελούς: Το άρθρο του Aviation Week μιλά για live track data. Μπορεί το F-35 να κάνει track στόχους με 100% παθητικό τρόπο; Αν ναί, τα βλήματα μακράς ακτίνας δεν έχουν δικούς τους αισθητήρες; Αυτοί δεν ανάβουν για καθοδήγηση του βλήματος; Δεν θα τους πάρει χαμπάρι ένα σοβαρό σύστημα αυτοπροστασίας;

  Ακόμα και για τον amraam, αν δεν δεί ο στόχος το F-35 δεν θα δεί ένα βλήμα φαινομενικά από το πουθενά;

  Απάντηση
 3. Σπυρίδωνας

  Λίγο άσχετο αλλά και σχετικό:

  Δείτε ενδεικτικά την απεικόνιση μέσα από το πάντα «υπερσύγχρονο» (όσα χρόνια και αν περάσουν) 3ης γενιάς κράνος του F35 που στοιχίζει $400.000
  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=X3vbPEtSbv0&w=640&h=360]

  και την απεικόνιση (αλλά και την αλληλεπίδραση με τον χρήστη) στο τελευταίο εμπορικό «mixed reality» headset της Microsoft, το HoloLens2 που στοιχίζει (αρχικά) $3000 και χρησιμοποιεί τεχνολογία του 2019.
  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=e-n90xrVXh8&w=640&h=360]

  Η σύγκριση αποσκοπεί να υπογραμμίσει το γεγονός ότι τουλάχιστο σε εφαρμογές όπως τεχνητή νοημοσύνη, μικρο-αισθητήρες, οπτικά/κάμερες, αλγόριθμοι επεξεργασίας εικόνας, τεχνολογίες απεικόνισης, μεταφοράς δεδομένων και υπολογιστικής ισχύος, η εμπορική τεχνολογία έχει τα ηνία της ανάπτυξης και όχι η στρατιωτική, και η πρόοδος που γίνεται χρόνο με τον χρόνο είναι τουλάχιστο εντυπωσιακή. Γενικά πλησιάζοντας το έτος 2020, δεν είναι πλέον εύκολες οι εποχές για να διαφημίζεται οτιδήποτε ως «υπερσύγχρονο» όταν η τεχνολογία καλπάζει μπροστά και δεν περιμένει κανέναν όσο μεγάλος και αν είναι.

  Απάντηση
 4. Konstantinos Zikidis

  @Gunslinger32
  Το SpaceDataHighway φαίνεται να είναι ένας δίαυλος με υψηλή δυνατότητα διαμεταγωγής δεδομένων, της τάξης των 1,8 gbps! Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τα δεδομένα στοχοποίησης που απαιτούνται για έναν στόχο.
  Η αξιοποίηση του F-35 σε ένα διακλαδικό πλαίσιο είναι αναμενόμενη και μάλλον καθυστερημένη, όπως και το γενικότερο χρονοδιάγραμμα του εν λόγω αφους. Όμως, για την μετάδοση των δεδομένων στοχοποίησης θα ανέμενε κανείς να χρησιμοποιηθεί το Link 16 ή ίσως κάποιο άλλο πρωτόκολλο (IDM; DACAS;), χωρίς οπωσδήποτε ιδιαίτερες απαιτήσεις, πέραν ίσως της ταχύτητας. Υπενθυμίζω ότι προ μερικών μηνών το F-35 χρησιμοποιήθηκε για στοχοποίηση βαλλιστικού πυραύλου: https://www.proelasi.org/%CF%84%CE%BF-f-35-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5/
  Και αντί γι’ αυτό, στην παρούσα ανάρτηση βλέπουμε να εμφανίζονται δύο καινούργια υποσυστήματα… της LM βεβαίως-βεβαίως… χωρίς να αναφέρονται αποστάσεις κλπ, ώστε να αφήνεται η φαντασία ελεύθερη να καλπάζει… Γι’ αυτό και επιμένω ότι ανάλογες ανακοινώσεις θα πρέπει να ερμηνεύονται “περιοριστικά” και όχι “διασταλτικά”. Και για να μην παρεξηγηθώ, το αυτόν ισχύει δια όλες τις εταιρείες, και όχι μόνο για την LM.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Αυτό σημαίνει ότι το SDH είναι υπερβολικό η ακατάλληλο για αυτή την εφαρμογή;

   Ρωτάω επειδή απο τις απεικονήσεις είχα την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και αυτό τον σκοπό.

   Παρακάτω μερικές αναφορές σχετικά με το ιστορικό του ICBS του αμερικανικού στρατού(όπου εμφανίζεται και μια εικόνα με την αρχιτεκτονική του πλήρες συστήματος, το οποίο περιγράφεται ως περίπλοκο).

   AIR WARFARE, NETWORKS / CYBER, SPACE
   Army IBCS Missile Defense System Tracks Jets Despite Jamming

   By SYDNEY J. FREEDBERG JR.
   on December 12, 2017

   https://breakingdefense.com/2017/12/army-icbs-missile-defense-system-tracks-jets-despite-jamming/

   New Tests Prove IBCS Missile Defense Network DOES Work: Northrop

   “There’s a real capability that can be deployed as soon as the government says it can be,” Northrop Grumman’s Rob Jassey told me, possibly even in “months.”

   https://breakingdefense.com/2018/08/new-tests-prove-ibcs-missile-defense-network-does-work-northrop/

   The F-35 can now help the US Army track and destroy incoming enemy missiles
   Business Insider
   Ryan Pickrell, Business Insider
   7.08.2019

   https://www.businessinsider.de/f-35-can-now-help-the-army-target-incoming-missiles-2019-8?r=US&IR=T

   Απάντηση
   • Konstantinos Zikidis

    Πολύ ενδιαφέρουσες οι αναφορές σχετικά με το IBCS, το οποίο φαίνεται ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση της πλήρους δικτύωσης και σύντηξης δεδομένων από διαφορετικούς αισθητήρες. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι το ανάλογο του NIFC-CA του USN. Έχω την εντύπωση ότι η USAF έχει μείνει κολλημένη με την μπάλα με τα στελθ ή κάνω λάθος;
    Όσον αφορά το SDH είναι μάλλον υπερβολικό για τη χρήση που συζητάμε, με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες διαμεταγωγής.

    Βέβαια, θλίβομαι κοιτάζοντας όλα αυτά τα συστήματα: διαπιστώνω πόσο πίσω έχουμε μείνει και πόσο η απόσταση μεγαλώνει διαρκώς σε σχέση με τους υπόλοιπους παίκτες…

   • Gunslinger32

    Φαίνεται να ολοκληρώνεται το σχέδιο/όραμα του αμερικάνικου στρατού που παρουσιάστηκε πρίν απο πολλά χρόνια(αν θυμάμαι σωστά στα μέσα της δεκαετίας του ’90) σε μια έκθεση στο εξωτερικό την οποία είχα επισκεφτεί(όπου συνάντησα και δυο συναδέλφους σου που πρόσεχαν τα 2 Mirage 2000EG σε στατική έκθεση), με επικεφαλίδα που έλεγε «Commander, the Quarterback* of the digitized Battlefield»(αν δεν με απατά η μνήμη μου, αφού πέρασαν αρκετά χρόνια).

    Η USAF είναι προφανώς αφοσιωμένη στο πρόγραμμα που της δημιουργεί αϊπνίες, κατά την γνώμη είχε όμως πάντα μια περίεργη αντίλληψη στους σχεδιασμούς. Αν ήταν παλιά τα μεγάλα βομβαρδιστικά αεροσκάφη που θεωρούσαν οι πτέραρχοι σημαντικότερα απο ότιδηποτε άλλο, σήμερα είναι τα αεροσκάφη στέλθ που τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.

    Ευχαριστώ για την διευκρίνηση για το SDH.

    Εμένα προσωπικά με προβληματίζει περισσότερο το σημείο ΗΠ/ΗΕ, και φυσικά η απαξίωση των μαχητικών M2000 απο τις πρώτες παρτίδες, εφόσον θεωρώ ότι θα ήταν πιο κοντά στις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας να έιχε εκσυγχρονισμένα αυτά τα αεροσκάφη και συστήματα, παρά η ανάπτυξη ενός συστήματος στο είδος του αμερικανικού IBCS η NIFC-CA, τα οποία νομίζω ότι απαιτούν περισσότερους πόρους, υπομονή, επιμονή και συνέπεια που συχνά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Εδώ ίσως να φαίνεται και πόσα περισσότερα χρειάζεται ένα αεροσκάφος στο είδος του JSF, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η και το σύνολο των ικανοτήτων που προσφέρει(η αυτές που υποτίθεται ότι θα προσφέρει μια μέρα) στον χρήστη.

 5. kakaouskia

  Καλησπέρα

  @Konstantinos Zikidis – ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Ακριβώς όπως τα λέτε, τα άρθα, και δη αυτά που περιέχουν «πηγές από την εταιρεία» αφήνουν πολλά κενά.

  @Σπυρίδωνας – «η εμπορική τεχνολογία έχει τα ηνία της ανάπτυξης και όχι η στρατιωτική, και η πρόοδος που γίνεται χρόνο με τον χρόνο είναι τουλάχιστο εντυπωσιακή»

  Σε γενικές γραμμές ισχύει αυτό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ένα στρατιωτικών προδιαγραφών σύστημα έχει άλλες απαιτήσεις σταθερότητας, αντοχής και συνθηκών χρήσης από ένα πολιτικής χρήσης. Ειδικά σε αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: