ΗΠΑ: Στολή μάχης του Στρατού για τροπικό κλίμα

Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας

[dropcap size=small]Α[/dropcap]πό το καλοκαίρι του 2016 ο Αμερικανικός Στρατός και το εργαστήριο Νάτικ, σε συνεργασία με την 25η Μεραρχία Πεζικού που εδρεύει στη Χαβάη, διεξήγαγαν δοκιμές για μια ελαφρού τύπου στολή μάχης για χρήση σε τροπικό περιβάλλον. Οι δοκιμές περιελάμβαναν και νέα άρβυλα για χρήση σε τροπικό κλίμα, αλλά στο παρόν άρθρο θα μας απασχολήσει μόνο η νέα στολή, η οποία περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες τόσο στο χρησιμοποιούμενο υλικό όσο και στη σχεδίαση της.

Η νέα στολή σχεδιάστηκε από την εταιρία Source America και φυσικά διατηρεί το νέο διασπαστικό σχέδιο παραλλαγής Scorpion. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκε ένα νήμα από νάιλον (ίνα Τ120 ΗΤ μεγάλης αντοχής) και βαμβάκι (NYCO – Nylon Cotton) που αναπτύχθηκε από την εταιρία Invista και έχει αναλογίες υλικών 57/43. Το μίγμα 57/43 είναι πολύ πιο ελαφρύ από το μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενο 50/50, στεγνώνει πολύ πιο γρήγορα όταν βραχεί και επιτρέπει καλύτερη διαπνοή του σώματος. Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις των υπευθύνων του εργαστηρίου Νάτικ, δοκιμάζονται και αξιολογούνται και άλλο τύποι υφάσματος.

Μερικοί από αυτούς τους τύπους είναι αρκετά ενδιαφέροντες ως ιδέες.

Ένα από τους πρώτους τύπους ήταν ένα μίγμα 38/38/24, αποτελούμενο από νάιλον, βαμβάκι και ίνες πολύ-τετρά-φθωρό-αιθυλένιου (PTFE) του γνωστού μας Τεφλόν. Η ίνα Τεφλόν έχει ελάχιστο βάρος και μεγάλη αντοχή, ενώ προσδίδει αδιαβροχότητα στο τελικό ύφασμα

Δοκιμές έγιναν επίσης με στολές κατασκευασμένες κατά 100% από νάιλον ίνες. Το δείγμα εκτιμήθηκε από τους στρατιώτες ως το πλέον ελαφρύ και αδιάβροχο, αλλά εκ κατασκευής προκαλούσε έντονη εφίδρωση. Μια παραλλαγή αυτού του τύπου, χρησιμοποιούσε μίγμα 98/2 νάιλον με ίνες spandex, προσδίδοντας στο ύφασμα ελαστικότητα.

Δύο ακόμη υφάσματα που απορρίφθηκαν ήταν αυτό με μίγμα 37/33/30 (αραμιδικές ίνες / νάιλον / πυρίμαχο βαμβάκι) και το 58/42 (πολυεστέρας / cocona nylon). Θα σταθούμε λίγο στο cocona nylon. Το υλικό cocona είναι υποπαράγωγο ενεργού άνθρακα προερχόμενου από το φλοιό του φοίνικα. Ως μόριο άνθρακα ενσωματώνεται σε ίνες νάιλον, προσφέροντας προστασία από την υγρασία, καταπολέμηση των οσμών και προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των στρατιωτών που συμμετείχαν στις δοκιμές, κάποιες φόρμες ‘’….τις αισθανόσουν σαν κανονικές φόρμες, αλλά ορισμένες ήταν σαν να φόραγες πυτζάμες…’’.

Όπως όμως αναφέραμε και πριν, το υλικό κατασκευής είναι το ένα σκέλος. Κατά τη σχεδίαση της στολής έγινε προσπάθεια να διατηρηθεί η «αρχιτεκτονική» της τυπικής στολής ACU, αλλά με ενσωμάτωση ουσιωδών διαφορών προκειμένου το νέο σύνολο να ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Φυσικά μιλάμε για χιτώνιο και παντελόνι, αλλά με νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία.

Το στήθος του χιτωνίου σχεδιάστηκε ως μονοκόμματο, χωρίς να φέρει τσέπες. Η εκτίμηση των σχεδιαστών είναι πως αφενός οι τσέπες σε αυτό το σημείο ακυρώνονται όταν φέρεται αντιβαλιστικό γιλέκο, αφετέρου το επιπλέον υλικό τους κρατά περισσότερη υγρασία από τον χρήστη και το περιβάλλον με αποτέλεσμα να στεγνώνει με πιο αργό ρυθμό.

Τα μανίκια του χιτωνίου κατασκευάστηκαν με το πατρόν Raglan σε ευθεία γραμμή. Σε αυτό το σχέδιο ραφής, ο κορμός του μανικιού ξεκινά από το κολάρο του χιτωνίου, εξαλείφοντας την ανάγκη για δημιουργία πτυχώσεων προκειμένου το σύνολο να είναι άνετο και να διευκολύνει την κίνηση του χεριού σε όλους τους άξονες. Στο τελείωμα τους τα μανίκια φέρουν μόνο ένα κουμπί στην μανσέτα και τρεις αντίστοιχες κουμπότρυπες, ενώ όταν κουμπωθεί βρίσκεται στην μέσα πλευρά του μανικιού. Εξαλείφεται έτσι το σύνηθες πρόβλημα του πιασίματος των εξεχόντων κουμπιών στη βλάστηση ή σε ιμάντες του εξοπλισμού.

Το φερμούαρ ως μέσο κλεισίματος του κορμού του χιτωνίου εγκαταλείφθηκε και επέστρεψαν «θριαμβευτικά» τα κουμπιά σε αυτό το ρόλο, μιας και εκτιμήθηκε ο ευκολότερος αερισμός του κορμού που προσφέρουν.

Στις τσέπες που βρίσκονται στα μανίκια, απαλείφθηκε το νεώτερο σχέδιο του ανοίγματος από το πλάι με φερμουάρ, για το παραδοσιακό κλείσιμο με καπάκι και κουμπί. Εντός κάθε τσέπης βρίσκεται μια υποδοχή για στυλό και ακριβώς από πάνω τους ένα μικρό πλαίσιο φθορίζουσας ταινίας για αναγνώριση τη νύκτα μέσω οργάνων ΟΝΥΠΑΣ. Το πλαίσιο αυτό διαθέτει ανεξάρτητο κάλυμμα.

Φυσικά η περιοχή των αγκώνων διαθέτει επιπλέον προστασία με τη μορφή διπλού φύλλου υφάσματος (όπως ακριβώς στις δικές μας στολές).

Παράλληλα έγιναν δοκιμές και ενός νέου σχεδίου χιτωνίου μορφής UBACS (Under Body Armor Combat Shirt) ίδιας ραφής με το χιτώνιο, αλλά με ύφασμα αντι-ιδρωτικό, χωρίς αντιπυρικές ιδιότητες.

Στο παντελόνι έχουμε ξανά την επιστροφή των κουμπιών. Το άνοιγμα του διαθέτει από πέντε έως τρία κουμπιά (αναλόγως με το μέγεθος). Επτά θηλιές στην περιφέρεια του αναλαμβάνουν να συγκρατήσουν τη ζώνη του χρήστη.

Μολονότι οι πλαϊνές τσέπες μηρού και οι εσωτερικές διατηρήθηκαν, οι πίσω τσέπες καταργήθηκα με γνώμονα την κατακράτηση υγρασίας. Οι πλαϊνές τσέπες μηρού κλείνουν και αυτές με κουμπιά, ενώ η πιο φαρδιά τους περιοχή αντιστράφηκε και πλέον βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα. Παράλληλα διατηρήθηκαν και οι δύο μικρότερες πλαϊνές στέπες στο ύψος την κνήμης. Όλες οι τσέπες διαθέτουν ενσωματωμένες οπές αποστράγγισης.

Η περιοχή της έδρας και των γονάτων ενισχύεται με διπλό κομμάτι υφάσματος για αντοχή στην τριβή, αν και εξετάζεται η δυνατότητα διαφορετικής ραφής του καβάλου, προκειμένου να μην συγκρατεί η περιοχή υγρασία από το χρήστη και το περιβάλλον.

Η πιο σημαντική σχεδιαστική καινοτομία στο παντελόνι, είναι ένα ενσωματωμένο κομμάτι δικτυωτού υφάσματος στο εσωτερικό του, στο ύψος που βρίσκονται τα μπατζάκια. Το δικτυωτό ύφασμα προβλέπεται να τοποθετείται εντός των αρβυλών, ώστε σε συνδυασμό με το κορδόνι που θα κλείνει τα μπατζάκια, να απαγορεύει την είσοδο διαφόρων ζωυφίων μέσα στο παντελόνι.

Την τρέχουσα περίοδο, το εργαστήριο Νάτικ έχει εκδώσει μια RFI – Request For Information σε διάφορες βιομηχανίες, για την προμήθεια τουλάχιστον 150.000 σετ της νέας στολής. Εκτιμάται όμως πως η συνολική ποσότητα μπορεί να μειωθεί, καθώς ο Αμερικάνικος Στρατός δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν η νέα στολή θα είναι προαιρετικό κομμάτι εξοπλισμού για συγκεκριμένες Μονάδες ή θα ενσωματωθεί στον κανονισμό στολής και υλικού.

Συμπερασματικά βλέπουμε πως γίνεται μια προσπάθεια για την ανάπτυξη στολής για επιχειρήσεις σε συγκεκριμένα κλίματα. Είναι λογικό πως μια απλή στολή δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εποχές του χρόνου, αν και το σύστημα με τα επιπλέον στρώματα ιματισμού είναι ικανοποιητικό για τη χειμερινή περίοδο. Η χώρα μας διαθέτει καλό καιρό και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες κατά το μεγαλύτερο μέρος ενός έτους. Προφανώς στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία είναι ουτοπικό το να μιλάμε για μια στολή ειδικά σχεδιασμένη για τη θερινή περίοδο. Μπορούμε όμως να μελετήσουμε τη σύνθεση του υφάσματος της υφιστάμενης στολής μάχης (που είναι αναλογίας 80/20 σε βαμβάκι και νάιλον) για να επιλέξουμε μια που θα επιτρέπει ταχύτερο στέγνωμα από τον ιδρώτα του χρήστη κατά τη θερινή περίοδο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.