ΗΠΑ: Τα περισσότερα αεροσκάφη απέτυχαν στους στόχους επιχειρησιακών ικανοτήτων

Τρία από τα 46 επανδρωμένα αεροσκάφη του Πενταγώνου εκπλήρωσαν τους ετήσιους στόχους επιχειρησιακών ικανοτήτων (MC) στα περισσότερα έτη μεταξύ των οικονομικών ετών (FY) 2011-19.Το γραφείο κυβερνητικής λογοδοσίας (GAO), σε έκθεση που αποδέσμευσε την 19η Νοεμβρίου, δήλωσε ότι 24 από τα 46 αεροσκάφη δεν πέτυχαν τους ετήσιους στόχους MC σε κανένα έτος από τα FY 2011-19. Η τιμή MC, το ποσοστό του συνολικού χρόνου που ένα αεροσκάφους μπορεί να πετάξει και να εκτελέσει έστω μία αποστολή, χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της κατάστασης και της ετοιμότητας ενός αεροπορικού στόλου.

Τα τρία αεροσκάφη που εκπλήρωσαν τους ετήσιους στόχους MC στην πλειονότητα των ετών μεταξύ των FY 2011-19 ήταν τα ελικόπτερα Bell UH-1N Huey της Αεροπορίας των ΗΠΑ, η πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών από το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (SIGINT) Lockheed Martin EP-3E Aries II και το αεροσκάφος μεγάλης αυτονομίας Διοίκησης, Ελέγχου και Επικοινωνιών (C3) Boeing E-6B Mercury του Ναυτικού των ΗΠΑ.

To UH-1N εκπλήρωσε τους στόχους MC και στα εννιά έτη, το EP-3E πέτυχε τους στόχους σε εφτά από τα εννιά έτη και το E-6B έφτασε τους στόχους MC σε πέντε από τα εννιά έτη. Το επόμενο αεροσκάφος με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν το USAF Boeing F-15E Strike Eagle, το οποίο επέτυχε τους στόχους MC σε τέσσερα από τα εννιά έτη.

“Το υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.) επενδύει δεκάδες δισεκατομμυρια δολάρια ετησίως για τη διατήρηση των οπλικών συστημάτων του σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι αυτά τα συστήματα είναι διαθέσιμα για την αδιάλειπτη υποστήριξη των σημερινών στρατιωτικών επιχειρήσεων και διατηρούν την ικανότητα για την κάλυψη των μελλοντικών επιχειρησιακών απαιτήσεων”, γραφεί η έκθεση.

“Οι παρατηρήσεις μας αφορούν 46 τύπους επανδρωμένων αεροσκαφών σταθερής και περιστροφικής πτέρυγας που υποστηρίζουν τις πολεμικές αποστολές των υπουργείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας”, γράφει η έκθεση. “Κατά την επιλογή αυτών των αεροσκαφών, εξετάσαμε αριθμό παραγόντων, όπως η αποστολή του αεροσκάφους (π.χ. μαχητικά, βομβαρδιστικά ή μεταγωγικά) και το μέγεθος και η ηλικία του οπλοστασίου κάθε αεροσκάφους”.

Το ποσοστό επιχειρησιακής ικανότητας, το οποίο αξιολογεί την κατάσταση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα ενός αεροπορικού στόλου, υπολογίζεται με την εξέταση του συνολικού χρόνου που ένα αεροσκάφος μπορεί να πετάξει και να εκτελέσει τουλάχιστον μία αποστολή. Το GAO διαπίστωσε ότι το μέσο ετήσιο ποσοστό επιχειρησιακής ικανότητας για τα αεροσκάφη της Αεροπορίας, του Ναυτικού και του Σώματος Πεζοναυτών μειώθηκε από το FY 2011 καθώς το ποσοστό επιχειρησιακής ικανότητας των αεροσκαφών του Στρατού αυξήθηκε ελαφρώς.

Τον Σεπτέμβριο 2018, ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ εξέδωσε ένα μνημόνιο για την καθιέρωση του στόχου της επιχειρησιακής ικανότητας στο 80% για τους στόλους των F-22, F-16, F-35 και F/A-18 – συμπεριλαμβανομένων των F/A-18A-D Hornet, F/A-18E/F Super Hornet και EA-18G Growler- προκειμένου να εφαρμοστεί η Εθνική Αμυντική Στρατηγική 2018. Η έκθεση του GAO διαπίστωσε οτι κανένα από αυτά τα αεροσκάφη δεν εκπλήρωνε αυτόν τον στόχο.

“Το γραφείο του υπουργείου άμυνας ανακοίνωσε επισήμως οτι το υπουργείο αποφάσισε να απομακρυνθεί από τον στόχο που εστιάζει επιλεκτικά σε ένα επιλεγμένο αεροσκάφος και η επιχειρησιακή ετοιμότητα έπρεπε να διευρυνθεί σε πιο ολιστική άποψη”, γράφει η έκθεση.

Η μείωση των ποσοστών της επιχειρησιακής ικανότητας οφείλεται στα παλιά αεροσκάφη, τις δυσκολίες στην συντήρηση και την εφοδιαστική υποστήριξη δήλωσαν αξιωματούχοι των προγραμμάτων στο GAO. Η έλλειψη ανταλλακτικών και οι καθυστερήσεις αναφέρθηκαν ως ένας σημαντικός συντελεστής με περίπου 74 τοις εκατό από τους 46 τύπους διαφορετικών αεροσκαφών να αναφέρουν δυσκολίες. Οι υπόλοιπες δυσκολίες στον εφοδιασμό περιλάμβαναν την μείωση των κατασκευαστικών πηγών και τα παλιά εξαρτήματα.

Περίπου 59 τοις εκατό των παλιών αεροσκαφών ανέφεραν την μη αναμενομένη αντικατασταση εξαρτημάτων ή επισκευές ως μια δυσκολία και μόνο δύο, το F/A-18D και AV-8B, ανέφεραν καθυστερήσεις στην απόκτηση αεροσκαφών αντικατάστασης. Επίσης, η επέκταση της υπηρεσιακής ζωής των αεροσκαφών οδήγησε στις δυσκολίες στην συντήρηση τους.

Οι καθυστερήσεις στην συντήρηση περιλάμβαναν την πρόσβαση στα τεχνικά στοιχεία, καθυστερήσεις στην συντήρηση στο εργοστάσιο βάσης, έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού συντήρησης και απρογραμμάτιστη συντήρηση. Πενήντα δύο τοις εκατό από τα αεροσκάφη που εξετάστηκαν ανέφεραν δυσκολίες που είχαν σχέση με την απρογραμμάτιστη συντήρηση.

Τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας (O&S) παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε όλα τα αεροσκάφη που κυμαίνονταν μεταξύ $4,24 δισεκατομμυρίων για τον στόλο KC-135T Stratotankers της Αεροπορίας και $118.03 εκατομμύρια για τον στόλο KC-130T Hercules του Ναυτικού για το οικονομικό έτος 2018, βεβαίωσε το GAO.

Το GAO ανέλυσε το O&S του οικονομικού έτους 2018 και βρήκε πως το E-4B National Airborne Operations Center, μερικές φορές αναφέρεται ως το αεροσκάφος της Ημέρας της Κρίσεως λόγω της ικανότητας του να αντέχει την πυρηνική έκρηξη, αντιπροσώπευε πάνω από 80% των ετήσιων εξόδων O&S. Το UH/HH-60 Black Hawk είχε το μικρότερο ποσοστό στα έξοδα Q&S.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα έξοδα O&S αυξήθηκαν για 20 αεροσκάφη μεταξύ των οποίων το MH-60R Seahawk, το E-2D Advanced Hawkeye και το F/A18-E/F. Τα F-22, UH-1N Huey και το B-2 ήταν τα μοναδικά αεροσκάφη στην έκθεση που είχαν σταθερά έξοδα Q&S. Η αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα οτι τα υπόλοιπα 22 αεροσκάφη είχαν μειωμένα έξοδα O&S.

Πριν την αποδέσμευση της, την 19 Νοεμβρίου, η δημόσια έκδοση αυτής της έκθεσης αρχικά μεταβιβάστηκε στο Υπ.Αμ. τον Αύγουστο αυτού του έτους όμως μετέπειτα διαβαθμίστηκε λόγω της ύπαρξης ευαίσθητων υλικών.

 

Πηγή: janes.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.