ΗΠΑ: Το 2024, ο Στρατός φιλοδοξεί να αναπτύξει τερματικά TITAN για τις πολυχωρικές επιχειρήσεις

Spc. Christina Westover | Προκεχωρημένοι παρατηρητές εντοπίζουν στόχους

Ο Στρατός και η Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) εξακολουθούν να “καθορίζουν την σχέση” ανάμεσα στο TITAN και το εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης (ABMS) της Αεροπορίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στρατού.

Ο Στρατός των ΗΠΑ ευελπιστεί το επόμενο έτος να αρχίσει την κατασκευή των πρώτων πρωτοτύπων του εμβληματικού επίγειου κινητού σταθμού, πολλαπλών χρήσεων, γνωστού ως TITAN. Το Tactical Interface Tracking Application Node (TITAN) προορίζεται να υποστηρίξει τις πολυχωρικές επιχειρήσεις (MDO) του Στρατού των ΗΠΑ – το οποίο, διασυνδέει τους αισθητήρες με τους στρατιώτες στους τομείς αέρως, ξηράς, θαλάσσης, διαστήματος και κυβερνοχώρου ώστε εντός δευτερολέπτων να μπορούν να διαμοιραστούν στοιχεία στόχων.

“Αυτήν την στιγμή το πρόγραμμα διέρχεται την φάση “Ανάλυση Εναλλακτικών” στην οποία θα διαμορφωθούν οι τελικές απαιτήσεις και οι δυνατότητες του συστήματος στην αλυσίδα διοικήσεως”, δήλωσε εκπρόσωπος του διευθυντή προγραμμάτων συστημάτων πληροφοριών και αναλύσεων. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί η επίσημη “καταγραφή του προγράμματος” (PoR) για την εξέλιξη και την αγορά του νέου συστήματος. “Οι εργασίες της κατασκευής των αρχικών πρωτοτύπων και σχεδίασης συστήματος θα αρχίσουν το οικονομικό έτος 2021 (FY21) και το FY22 θα καταλήξουν σε πολλά πρωτότυπα ”.

Το TITAN, μια βασική συμβολή στο μελλοντικό συνδυασμένο δίκτυο πολυχωρικής διοίκησης και ελέγχου (Joint All-Domain Command and Control – JADC2), θα φέρει τα στοιχεία των επίγειων, εναέριων και διαστημικών αισθητήρων, οι δύο άλλοι χώροι που δεν θα αγγίζει είναι η θάλασσα και ο κυβερνοχώρος. Θεωρείται ως ένας “ενοποιημένος” επίγειος σταθμός που μπορεί να δεχθεί στοιχεία όχι μόνο από δορυφόρους, αλλά επίσης και από εναέριους και επίγειους αισθητήρες συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) για την άμεση παροχή στοιχείων στόχων στα δίκτυα “Πυρά Ακρίβειας Μεγάλου Βεληνεκούς” (LRPF) του Στρατού των ΗΠΑ.

“Το TITAN θα παρέχει έναν επίγειο τακτικό σταθμό εκστρατείας με δυνατότητα κλιμάκωσης ή αλλιώς το “γάντι του μπέιζμπολ” που θα ενσωματώνει στοιχεία, προϊόντα και υπηρεσίες πολλαπλών πληροφοριών συνδυασμένων όπλων, του υπουργείου άμυνας και της κοινότητας πληροφοριών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. “Αυτό, περιλαμβάνει όχι μόνο τις διαστημικές ικανότητες ISR αλλά επίσης και τα οργανικά εναέρια και επίγεια συστήματα όπως το σύστημα πολυχωρικής τηλεανίχνευσης (Multi-Domain Sensing System – MDSS) και το σύστημα επίγειας διάστρωσης (Terrestrial Layer System – TLS)”.

Το TITAN, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, πρέπει να δώσει την δυνατότητα στον Στρατό των ΗΠΑ να εντοπίζει, κατηγοριοποιεί και αντιμετωπιζει απειλές “με ταχύτατους ρυθμούς στις πολυχωρικές μάχες σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, από την αναμέτρηση δυνάμεων στην κρίση και την σύγκρουση”, προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Το TITAN κατασκευάζεται πάνω σε παλιότερες πρωτοβουλίες με επικεφαλής το γραφείο Προγραμμάτων Εκμετάλλευσης Τακτικών και Εθνικών Ικανοτήτων (TENCAP), το οποίο διεξάγει εξελιγμένη και γρήγορη κατασκευή πρωτοτύπων. “Το TENCAP διεξήγαγε εργασίες μείωσης ρίσκου με τον πειραματισμό και την επίδειξη των υφιστάμενων ικανοτήτων επίγειων σταθμών (όπως οι ADV και RGT) ειδικά εστιασμένες στην απορρόφηση των κυβερνητικών και εμπορικών στοιχείων τηλεανίχνευσης και στην ικανότητα να κλείσει τον βρόγχο αισθητήρα-με-σκοπευτή”, εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου.

Το ADV, που είναι τα αρχικά γράμματα ακόμη ενός απ’ αυτά τα ενοχλητικά ακρωνύμια που λατρεύει ο Στρατός, το μέσο διάδοσης Advanced Miniaturized Data Acquisition System (AMDAS). Το RGT είναι ο τηλεχειριζόμενος επίγειος σταθμός (Remote Ground Terminal). Και τα δυό είναι δορυφορικά τερματικά που εξελίχθηκαν από το TENCAP ως οι πρόδρομοι του TITAN, εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου, στην προσπάθεια του να διευκρινίσει τις έννοιες των επιχειρήσεων, τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών του TITAN.

Το σχέδιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου, είναι να δημιουργηθούν τα πρώτα πρωτότυπα που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις ερχόμενες ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων:

Joint Warfighting Assessment (JWA), διοργανώνεται από την Κοινή Διοίκηση Εκσυγχρονισμού του Στρατού των ΗΠΑ και θα λειτουργήσει ως μια άσκηση σημείου διοίκησης για τις ασκήσεις Defender. Αρχικά, η φετινή JWA, είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στο τέλος Απριλίου, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η επόμενη, η JWA 21, προγραμματίζεται να αρχίσει την τελευταία εβδομάδα του 2021.

Defender Europe είναι η μεγαλύτερη ετήσια άσκηση του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη μαζί με  τους νατοϊκούς συμμάχους. Φέτος, η Defender 20 ακυρώθηκε επίσης λόγω του κορωνοϊού, αν και μικρότερα τμήματα της άσκησης διεξαχθήκαν ξεχωριστά (όπως η μίνι Defender-Europe στην Πολωνία το φετινό καλοκαίρι). Η Defender Pacific είναι μια διακλαδική άσκηση Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού προς υποστήριξη της Διοίκησης Ινδικού-Ειρηνικού (INDOPACOM), η φετινή άσκηση διεξήχθη τον Σεπτέμβριο.

Project Convergence, μια νέα άσκηση που δοκιμάζει διάφορες τεχνολογίες προς υποστήριξη των MDO, η πρώτη της έκδοση διεξήχθη φέτος στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στρατού εξήγησε ότι σε αυτές τις ασκήσεις δύο πρωτότυπα TITAN “προορίζονται αποκλειστικά για την πρόσβαση στις εθνικές/εμπορικές διαστημικές ISR”, και τότε θα “παραμείνουν πίσω”, ώστε να παραδοθούν στις δυνάμεις πολυχωρικών μαχών (MDTF) του Στρατού των ΗΠΑ για μελλοντική χρήση.

“Τα επιπλέον πρωτότυπα του FY22 θα περιλαμβάνουν την πλήρη πρόσβαση στο διαστημικό, εναέριο και επίγειο επίπεδο. Τα τελευταία θα υποστηρίξουν την Δοκιμή και Αξιολόγηση και την απόφαση παραγωγής για το TITAN στα τέλη του FY23. Τα πρώτα συστήματα TITAN θα αρχίσουν την ανάπτυξη στο πεδίο ενός του FY24”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου.

Αυτό που παραμένει ασαφές, ωστόσο, είναι πως -και πότε- το TITAN θα ενσωματωθεί με το σύστημα διαχείρισης μάχης (ABMS) της Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο λειτουργεί σε πολλούς τύπους λογισμικών και hardware προκειμένου να χρησιμεύσει ως το θεμέλιο του JADC2. Το TITAN δεν ήταν μέρος των τριών επιδείξεων “ABMS On Ramp” που διενεργήθηκαν από την Αεροπορία, όμως, όπως αναφέρθηκε τον Μάιο, ο Στρατός κάλεσε την Αεροπορία να συμμετάσχει με την τεχνολογία ABMS το 2021 στην άσκηση Project Convergence.

“Η ομάδα TITAN είχε επαφές με το ABMS και ακόμα καθορίζει αυτήν την σχέση”, δήλωσε εκπρόσωπος. “Ο Στρατός και η Αεροπορία συνήψαν συμφωνία για την από κοινού εξέλιξη ενός συστήματος δικτύου επικοινωνιών, εφεξής Combined Joint All-Domain Command and Control (CJADC2). Η PoR του TITAN θα συγχρονίσει την εξέλιξη μέσω αυτών των προσπαθειών”.

Οι επιτελείς του Στρατού και της Αεροπορίας των ΗΠΑ επι του παρόντος εργάζονται στην εφαρμογή της συμφωνίας της 2ας Οκτωβρίου ανάμεσα στον Αρχηγό Στρατού Στρατηγό Τζέιμς ΜακΚόβιλ και τον ομόλογο του Πτέραρχο Τσαρλς Μπράουν να εναρμονίσουν τις ξεχωριστές προσπάθειες τους για να διασυνδέσουν όλους τους αισθητήρες με όλους τους σκοπευτές σε ενα εξελιγμένο δίκτυο διοίκησης και ελέγχου (C2) μέσα σε ένα δίκτυο CJADC2. (Όπως αναφέραμε, η ορολογία συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο άσχημη). Το CJADC2 είναι ο κώδικας μιας πραγματικά φιλόδοξης προσπάθειας: το “combined” αναφέρεται στους συμμάχους και τους συνεργάτες συνασπισμού, το “joint” για τους κλάδους των ΗΠΑ, το “all-domain” για την στεριά, τον αέρα, την θάλασσα, το διάστημα και τον κυβερνοχώρο, το “command and control” για τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλουςτους παράγοντες και χώρους.

Ο Στρατός των ΗΠΑ συνεργάστηκε επίσης στενά με την υπηρεσία διαστημικής ανάπτυξης (SDA) για τα διασφαλίσει οτι το TITAN μπορεί να εκμεταλλευτεί τους διάφορους αστερισμούς δορυφόρων χαμηλής γήινης τροχιάς που εξελίσσονται στο πλαίσιο του σχεδίου “εθνική αμυντική διαστημική αρχιτεκτονική” της υπηρεσίες για τη δημιουργία των ισχυρών διαστημικών ικανοτήτων για τις ΗΠΑ. Ο υπουργός άμυνας Μαρκ Έσπερ διέταξε όλους τους κλάδους να χρησιμοποιούνε το εκκολαπτόμενο “επίπεδο μεταφοράς” δορυφορικής αναμετάδοσης δεδομένων για την διασύνδεση των διάφορων C2 δικτύων τους στο υπο εξέλιξη δίκτυο JADC2.

“Εργαζόμαστε στον ορισμό των βασικών διεπαφών και σχέσεων με τον Στρατό και τους διακλαδικούς εταίρους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου.

 

Πηγή: breakingdefense.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.