ΗΠΑ: Το Ναυτικό αποδέσμευσε την τελική RfP για το LDUUV Snakehead

US Navy | Υποκατάστατο του LDUUV καταδύεται στο νερό κατά την προετοιμασία για δοκιμές. Δεκέμβριος 2015

Το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) προετοιμάζεται για να εντάξει στην υπηρεσία του το μεγαλύτερο υποβρύχιο ανεπάνδρωτο όχημα (UUV) με την ονομασία Snakehead με στόχο τον εντοπισμό των αντιπάλων του. Το υποβρύχιο UUV, το οποίο μπορεί να εξαπολυθεί από πυρηνικά υποβρύχια θα ανιχνεύει τις υποβρύχιες περιοχές και θα συλλέγει πληροφορίες.

Γνωστό επίσης ως Ανεπάνδρωτο Υποβρύχιο Όχημα Μεγάλου Εκτοπίσματος (LDUUV), το UUV θα χρησιμοποιείται επίσης και ως μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού πολέμου (ΗΠ).  Ο ΗΠ είναι η ικανότητα χρήσης των κυμάτων ηλεκτρομαγνητικού φάσματος για τη διατάραξη, εξουδετέρωση ή δολιοφθορά των εχθρικών ηλεκτρονικών συστημάτων, Τελευταία, στις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην χρήση εξοπλισμών ΗΠ.

Το UUV Snakehead ανήκει στην νέα κλάση των LDUUV που πιθανόν να προσφέρει στο Ναυτικό των ΗΠΑ (US Navy) ικανότητες μεγάλης αυτονομίας, διευρυμένου βεληνεκούς όπως επίσης και αυξημένου ωφέλιμου φορτίου. Επι του παρόντος, το σύστημα αναπτύσσεται από το γραφείο προγραμμάτων ανεπάνδρωτων ναυτικών συστημάτων, το οποίο είναι τμήμα του γραφείο προγράμματος παράκτιων πολεμικών πλοίων (PEO LCS).

Τα υποβρύχια οχήματα έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης, εκτόξευσης και περισυλλογής από φάσμα διαφορετικών πλατφορμών στις οποίες περιλαμβάνονται τα πλοία LCS, τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Virginia και τα υποβρύχια καθοδηγούμενων πυραύλων κλάσης Ohio.

Υποβρύχιο κλάσης Virginia

Τα οχήματα σχεδιάστηκαν με γνώμονα την εκτέλεση πακέτου ρόλων που κυμαίνονται από αποστολές συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών. Επιπλέον, βασίζονται σε μια δομοστοιχειωτή, ανοιχτή αρχιτεκτονική που επιτρέπει στο US Navy τη δημιουργία νέων πακέτων αποστολών για τα πλοία του.

Το Snakehead είναι ένα UUV που αποδεσμεύεται και περισυλλέγεται από βάθρο, έχει τη δυνατότητα πλεύσης σε ανοιχτό ωκεανό και εκτελεί αποστολές  μεγάλων αποστάσεων, πέραν του ορίζοντα, στα παράκτια ύδατα. Τα UUV σχεδιάστηκαν για να ενεργούν ως ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος για το US Navy.

Σχέδιο του LDUUV Snakehead

H Ναυτική Διοίκηση Θαλασσίων Συστημάτων (NAVSEA), η οποία είναι η μεγαλύτερη διοίκηση από τις πέντε διοικήσεις συστημάτων, ή αλλιώς SYSCOMs, του US Navy, ανακοίνωσε την Τετάρτη 23η Δεκεμβρίου την απόφαση της να κάνει χρήση του τελευταίου αιτήματος προσφορών (RfP) για την δεύτερη φάση (Phase 2) του Snakehead.

Αυτήν την στιγμή, η υφιστάμενη RfP είναι διαθέσιμη μόνο για στις εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές για την κατασκευή του LDUUV. Το US Navy προγραμματίζει να κλείσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών την Πέμπτη 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Νωρίτερα, αυτό το έτος, το US Navy αποδέσμευσε δελτίο τύπου σχετικά με την RfP, που έγραφε: «το Snakehead είναι ένα UUV μεγάλης αυτονομίας, πολλαπλών αποστολών, που εξαπολύεται από υποβρύχιες μεγάλες ανοιχτές διεπαφές με την δυνατότητα μεταφοράς επανα-διαμορφώσιμων φορτίων. Είναι το μεγαλύτερο UUV που προορίζεται να μεταφέρεται και να εκπέμπεται από υποβρύχια».

Επίσης, έγραφε ότι τα πρώτα οχήματα θα σχεδιαστούν για την υποστήριξη των αποστολών συλλογής πληροφοριών του επιχειρησιακού περιβάλλοντος (Intelligence Preparation of the Operation Environment – IPOE), προσθέτοντας ότι: «στις μελλοντικές αποστολές του οχήματος ίσως να περιλαμβάνεται η ανάπτυξη διαφόρων φορτίων».

Η IPOE, με απλά λόγια, είναι η αποστολή που περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφορίων από μια περιοχή ενδιαφέροντος ή αντικειμενικού σκοπού πριν την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Τα ανέπανδρωτα υποβρύχια οχήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αυτόν τον ρόλο διαθέτουν συνδυασμό αισθητήρων όπως ηχοβολιστικά πλευρικής σάρωσης και βαθυμετρικούς αισθητήρες ώστε να δημιουργήσουν λεπτομερείς χάρτες του θαλάσσιου πυθμένα και επίσης να αναγνωριστούν οι δυνητικοί κίνδυνοι ή άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Οι πληροφορίες είναι σημαντικές για τα υποβρύχια που σκοπεύουν να εισέλθουν και εξέλθουν με ασφάλεια σε μια συγκεκριμένη περιοχή με την χαμηλότερη πιθανότητα εντοπισμού.

Επιπλέον, το Snakehead μπορεί να βοηθήσει να επιβεβαιωθεί η γενική περιοχή και η παρουσία οποιωνδήποτε εχθρικών δυνάμεων σε περιοχές κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας χωρίς να υπάρχει η ανάγκη της άμεσης αναγνώρισης τους από το οργανικό πλοίο, το οποίο ίσως να έθετε σε κίνδυνο το υποβρύχιο.

Νωρίτερα, το US Navy είχε γνωστοποιήσει ότι η ικανότητα του Snakehead να εκτελεί περισσότερες αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (IRS), όπως επίσης και πακέτα αποστολών IPOE, ήταν μέρος της αρχικής 1ης φάσης (Phase 1) σχεδίασης, το οποίο αναμένονταν να εισέλθει σε υπηρεσία το 2019.

Ωστόσο, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το Snakehead Phase 1 είναι υπό κατασκευή και θα είναι έτοιμο κάποια στιγμή εντός του 2021.

 

Πηγή:  eurasiantimes.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.