ΗΠΑ: Το Ναυτικό εφηύρε μαγνητική παγίδα για έντομα

0Ταΐστε τα ενοχλητικά έντομα με μέταλλα ώστε να προσκολλάνε σε έναν μαγνήτη. Υπάρχει ωστόσο κάτι περισσότερο από αυτό, αλλά αυτή είναι η βασική ιδέα πίσω από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας US 10,881,093, που χορηγήθηκε στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021.

Η 20ετής ευρεσιτεχνία που χορηγήθηκε προσφάτως κατοχυρώνει το εργαλείο καταπολέμησης παρασίτων που επινοήθηκε από τον Ζακ Μπέρτραντ, τον ερευνητικό επιστήμονα στο κέντρο αριστείας εντομολογίας ναυτικού στο Τζάκσονβιλ, της Φλόριντα.

Μετα την κατάποση δολώματος εμποτισμένου με μεταλλικά σωματίδια, π.χ., σίδερο, νικέλιο, κοβάλτιο, τα παράσιτα δεσμεύονται σε έναν μαγνήτη.

«Πολλές συμβατικές παγίδες καταπολέμησης εντόμων και άλλων παρασίτων χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα ή άλλες τοξικές ενώσεις και ως εκ τούτου όχι μόνο δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα», γράφει η ευρεσιτεχνία του Ναυτικού, «αλλά επίσης καθιστούν την χρήση τέτοιων παγίδων ακατάλληλη για ορισμένες θέσεις».

«Οι υφιστάμενες παγίδες εντόμων που είναι μηχανικές ή που είναι το ίδιο περίπλοκες στον σχεδιασμό μπορεί να είναι ακριβές και με δύσκολο χειρισμό. Για παράδειγμα, οι μηχανικές παγίδες οι οποίες χρησιμοποιούν ανεμιστήρες και/ή φώτα χρειάζονται μια πηγή ισχύος το οποίο περιορίζει την φορητότητα τους, οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις συσκευές ίσως να διαρκέσουν μόλις ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν χρειαστούν επαναφόρτιση ή αντικατάσταση. Οι μηχανικές παγίδες ανεμιστήρα είναι επίσης λιγότερο ιδανικές καθώς οι παγίδες αυτής της μορφής μπορούν να διασπείρουν κομμάτια από το σώμα των εντόμων ή λοιπά σωματίδια, διαδίδοντας έτσι τα βακτηρίδια ή άλλους επιβλαβείς παράγοντες. Οι παγίδες με ειδικούς λαμπτήρες υπεριωδών ακτινών (UV) είναι επίσης λιγότερο από ιδανικές, είναι ακριβές στην λειτουργία λόγω της τάσης των λαμπτήρων UV να συρρικνώνεται ο φωτισμός τους και να απαιτούν συχνή αλλαγή και συχνά δεν βγάζουν την σωστή κυμματομορφή φωτός για να είναι πραγματικά αποτελεσματικές. Έτσι, αυτήν την στιγμή υπάρχει η ανάγκη για βελτιωμένες συσκευές και μεθόδους για την καταπολέμηση των εντόμων και άλλων παρασίτων».

Οι προκαταρκτικές δοκιμές της μαγνητικής παγίδας καταδείχθηκαν ως επιτυχημένες με τα ενήλικα και τις προνύμφες των κουνουπιών, κόκκινα μερμήγκια, οικιακές μύγες και κατσαρίδες.
Η εργασία του Μπέρτραντ έγινε για το πρόγραμμα προστασίας του μαχητή που διατελεί σε εκστρατεία (Deployed War-Fighter Protection Program) το οποίο αποσκοπεί στην βελτίωση της υγείας του μαχητή μέσω της καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών.

Όμως όπως όλες οι άλλες εφευρέσεις που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ο επιστήμονας, οι πολίτικες εταιρείες μπορούν να λάβουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και να αξιοποιήσουν την ερεύνα και ανάπτυξη (R&D) του Ναυτικού στα εμπορικά προϊόντα.

 

Πηγή: techlinkcenter.org

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.