ΗΠΑ: Το Ναυτικό εξελίσσει νέες φρεγάτες κλάσης Constellation με τεράστια ισχύ πυρός

©US Navy | Καλλιτεχνική απεικόνιση της φρεγάτας καθοδηγούμενων βλημάτων FFG(X) του Ναυτικού των ΗΠΑ. Η νέα μικρή μονάδα επιφάνειας θα διαθέτει δυνατότητα εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών. Η σχεδίαση της βασίζεται στην φρεγάτα πολλαπλών χρήσεων FREMM. Μια σύμβαση για δέκα πλοία ανατέθηκε την 30η Απριλίου 2020 στο ναυπηγείο Marinette Marine.

Το 7300 τόνων πλοίο, που σχεδιάστηκε από την Fincantieri Marinette Marine, θα είναι οπλισμένο συστήματα κάθετης εκτόξευσης (VLS) 32 πυραύλων που θα εκτοξεύουν πυραύλους SM-3, SM-6 και Tomahawk.

Το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) εξοπλίζει σημαντικά την πρώτη φρεγάτα κλάσης Constellation στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης και υψηλού ρυθμού κίνησης να παραλάβει τουλάχιστον 10 από τα νέα πλοία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σχεδιασμένο από την ιταλική ναυπηγική εταιρεία Fincantieri Marinette Marine, το νέο πλοίο των 7300 τόνων θα είναι οπλισμένο με 32 συστήματα VLS που θα μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους SM-3, SM-6 και Tomahawk.
Το πλοίο, μεταξύ των υπόλοιπων όπλων, θα διαθέτει, επίσης, ένα πυροβόλο καταστρώματος Mk110 57 χλστ, το εξελιγμένο και υψηλής τεχνολογίας ραντάρ εναέριας επιτήρησης «Enterprise Air Surveillance Radar – EASR», συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) και πυραύλους Rolling Airframe Missiles (RAM). Τα τελικά χαρακτηριστικά του πλοίου καταρτίζονται και τελειοποιούνται αυτήν την στιγμή για την επερχόμενη παραγωγή του.

Σχεδιασμός γέφυρας

«Ο σχεδιασμός της γέφυρας είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθούμε τώρα. Αν περπατήσεις σε μια γέφυρα 51 (Αντιτορπιλικό DDG 51), είναι μπουκωμένη με όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί. Θέλουμε να έχουμε μια πιο καθαρή γέφυρα , περίπου όπως αυτή ενός LCS αλλά πιο πολύ σχεδιασμού της Fincantieri όπου θα διαθέτεις μια οθόνη λειτουργιών. Ο ναύτης βάρδιας πρέπει να κοιτάει έξω από το παράθυρο και να κατευθύνει το πλοίο», δήλωσε ο Πλοίαρχος Κίβεν Σμίθ, διευθυντής προγράμματος φρεγάτας κλάσης Constellation.

Ένας καθαρός, λιγότερο μπουκωμένος χώρος γέφυρας μπορεί να υποστηρίξει τον ανεμπόδιστο έλεγχο και διοίκηση του πλοίου συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών λειτουργιών όπως η πλοήγηση, η σκόπευση ή ακόμα και η ενεργοποίηση των όπλων.

Δίνοντας προτεραιότητα στην λειτουργικότητα και την ευκολία χρήσης από τους αξιωματικούς γέφυρας, ο Σμιθ εξήγησε ότι οι αξιωματικοί βάρδιας χρειάζονται ένα «σύστημα διεπαφής και ένα σύστημα ελέγχου πλοίου που θα είναι κατανοητά». Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, οι σχεδιαστές φρεγατών του Ναυτικού ενσωματώνουν ένα σύστημα που χρησιμοποιείται συνηθέστερα με την ονομασία Ship Control System Government το οποίο σήμερα βρίσκεται σε πολλά πλοία διοίκησης αποβάσεων και αεροπλανοφόρα. Η νέα βασική διεπαφή θα τοποθετηθεί επίσης και στα αντιτορπιλικά κλάσης DDG 51 Arleigh Burke.

Επίσης, ο Σμίθ, εξήγησε ότι μεγάλο μέρος της εξέλιξης πραγματοποιείται με την χρήση εξελιγμένων υπολογιστών προσομοίωσης και σχεδιασμού για την σχεδίαση των βασικών πτυχών των ναυπηγικών τεχνολογιών, τις διαμορφώσεις της γάστρας και τους εσωτερικούς χώρους του πλοίου.

Έλεγχος του ραντάρ EASR με προσομοιωτές

Ραντάρ αεράμυνας EASR AN/SPY-6 (V) 2 του Ναυτικού των ΗΠΑ στο κέντρο Ναυτικών Συστημάτων Μάχης στο νησί Wallops, στην Βιρτζίνια

Οι προσομοιωτές «υψηλής πιστότητας» χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση και βελτίωση των διαφόρων συστημάτων και τεχνολογιών που θα ενσωματωθούν πάνω στο πλοίο. Μια κρίσιμη περιοχή, εξήγησε ο Σμίθ, ήταν η αναπαραγωγή των επιδόσεων του ραντάρ EASR κατασκευής της Raytheon με τη χρήση προσομοιωτών, ώστε να διασφαλιστεί το υψηλότερο επίπεδο λειτουργίας και επιδόσεων του.

«Με την προσομοίωση υψηλής πιστότητας, εξαντλούμε όσο μπορούμε κάθε κίνδυνο με την σύζευξη του Aegis στην φρεγάτα με το ραντάρ EASR», εξήγησε ο Σμίθ.

Το EASR ως μια έκδοση της οικογενείας ραντάρ AN/SPY-6 της Raytheon, έχει προσαρμοστεί ώστε να εκτελεί αποστολές ειδικά για την φρεγάτα. Οι σχεδιαστές της Raytheon εξήγησαν ότι τα ραντάρ SPY-6 έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι επεκτάσιμα, να ρυθμίζονται ή προσαρμόζονται σε διάφορα αρθρωτά συγκροτημάτων ραντάρ (Radar Module Assemblies – RMA) που απαιτούνται για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μια αποστολής.

Συγκροτήματα RMA, διαστάσεων 2Χ2Χ2 ποδιών, μπορούν να διαμορφωθούν για διαφορετικά πλοία και να προσαρμοστούν για έναν συγκεκριμένο πεδίο αποστολής, επιτρέποντας στις διάφορες εκδόσεις SPY-6 να εκτελούν αεράμυνα υψηλής αξίας σε όλον τον στόλο του Ναυτικού.

Τα αεροπλανοφόρα και τα πλοία διοίκησης αμφίβιων επιχειρήσεων, για παράδειγμα, χρειάζονται διαφορετικού τύπου αεροπορική επιτήρηση και άμυνα σε σχέση με τα αντιτορπιλικά, τα οποία χρειάζονται τα πιο ικανά συστήματα συστήματα ραντάρ πυραυλικής αεράμυνας. Ο Σμίθ εξήγησε ότι, σε αντίθεση με τα 37 RMA του ραντάρ SPY-6 v1 των DDG 51 που επιτρέπει να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν μεγάλες εχθρικές απειλές όπως τους επερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους, το ραντάρ EASR στηρίζεται σε εννιά RMA για να εκτελέσει την αποστολή του.

Διπλή επίθεση: Παράκτια και ωκεάνια ύδατα

Το Ναυτικό των ΗΠΑ προτίθεται να σχεδιάσει το πλοίο σ’ αυτό που θα μπορούσε να ειπωθεί ως μια δυνατότητα διπλής επίθεσης, που σημαίνει ότι θα κατασκευαστεί τόσο για παράκτιες όσο και μεγάλης κλίμακας θαλάσσιες πολεμικές επιχειρήσεις στον ανοιχτό ωκεανό. Κάποιες από τις τεχνολογικές ενδείξεις, που τελειοποιούνται τώρα από το Ναυτικό με τους προσομοιωτές, δείχνουν αρκετά ελπιδοφόρες και μια τέτοια προσέγγιση είναι πράγματι εφικτή.

Ενώ αρχικώς είχε συλληφθεί ως μια ιδέα ενός πάνοπλου LCS ή μιας πλατφόρμας τύπου LCS με μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης, η φρεγάτα της Fincantieri Marinette Marine έχει βρει τη δική της πορεία εξέλιξης για να επιχειρεί τόσο στις παράκτιες ναυτικές επιχειρήσεις όσο και στις δυνητικές πολεμικές επιχειρήσεις σε «ανοιχτές» ή «μπλε» θάλασσες. Για παράδειγμα, τα αρχικά σχέδια για την φρεγάτα πριν από χρόνια δεν ήταν ξεκάθαρα ή συγκεκριμένα ότι το πλοίο θα ενσωμάτωνε συστήματα κάθετης εκτόξευσης VLS. Ωστόσο, το υφιστάμενο, υπό εξέλιξη, πλοίο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 32 VLS, είπε ο Σμίθ στο ακροατήριο του κατά το Συμπόσιο Θάλασσας, Αέρος, Διαστήματος της Ναυτικής Κοινωνίας.

Ραντάρ Aegis

Αυτό, εξήγησε περαιτέρω ο Σμίθ, θα απαιτήσει την κατασκευή μιας καλοδουλεμένης τεχνολογίας διεπαφής αναμεσά στα συστήματα ελέγχου πυρός των VLS και του ραντάρ Aegis.

Καθιστώντας ικανό το ραντάρ Aegis του πλοίου, συγκεκριμένα με την ενσωμάτωση της πλέον προηγμένης διαμόρφωσης Baseline 10, αυξάνεται πάρα πολύ η δυνατότητα προστασίας από τους πυραύλους κρούζ η οποία συγχωνεύεται και στην ικανότητα αντιβαλλιστικής προστασίας.

Τα περισσότερα αντιτορπιλικά και τα καταδρομικά του Ναυτικού των ΗΠΑ διαθέτουν δυνατότητες AEGIS, μια τεχνολογική δυνατότητα που ουσιαστικά ενισχύει κατά πολύ την ικανότητα εντοπισμού και καταστροφής μεγάλου φάσματος πυραυλικών απειλών. Μια αμυντική ικανότητα -με τη δυνατότητα AEGIS- περιλαμβάνει την αντιμετώπιση αντιπλοϊκών πυραύλων και ακόμη ICBM κοντά στην ατμόσφαιρα της γης στην τελική φάση με το προσφάτως διαμορφωμένο όπλο αναχαίτησης μεγάλου βεληνεκούς SM-3 Block IIA.

Ραντάρ EASR

Η επιτυχία για μια αποστολή αυτού του είδους, εξήγησε ο Σμιθ, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην συνέργεια, την σύντηξη και τη σύζευξη των συστημάτων ελέγχου πυρός Aegis με το ραντάρ εναέριας επιτήρησης «Enterprise Air Surveillance Radar – EASR».

«Προσπαθούμε να εξαλείψουμε όλους του κινδύνους που μπορούμε κατά την σύζευξη του Aegis με το ραντάρ EASR. Επι του παρόντος εργαζόμαστε για την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων. Δεν μπορεί να απορρίψεις κανένα είδος σύζευξης. Αν υπάρχει μια ευκαιρία να εξαλείψεις τον κίνδυνο, τότε πρέπει να την εκμεταλλευτείς. Δεν θέλουμε αυτός ο κίνδυνος να μεταφερθεί στην θάλασσα», εξήγησε ο Σμίθ.

Αυτού του τύπου οι ιδιότητες μπορούν φυσικά να βοηθήσουν να αμυνθούμε εναντία σε κάθε είδους επερχόμενο βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την στεριά ή αντιπλοϊκούς πυραύλους. Το πλοίο είναι επίσης οπλισμένο με το όπλο της Raytheon-Kongsberg που ονομάζεται Naval Strike Missile, το Raytheon Rolling Airframe Missile  (RAM) για την εγγύς ναυτική άμυνα και την επίθεση και φυσικά τη δυνατότητα να εξαπολύει τους μεγαλύτερου βεληνεκούς, υψηλής ακρίβειας πυραύλους SM-3, SM-6 και Tomahawk, εξήγησε ο Σμιθ.

U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Zachary D. Bell/Released | Εκτόξευση πυραύλου Naval Strike Missile από το USS Coronado (LCS-4)

Ωστόσο, παρά την μεγάλη ισχύ πυρός, η φρεγάτα δεν προορίζεται σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τα καταδρομικά ή τα αντιτορπιλικά του Ναυτικού των ΗΠΑ καθώς έχει σχεδιαστεί με συστήματα επιφανείας και ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων πολλαπλών λειτουργιών παρόμοια με αυτά των LCS.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με το μικρότερο βύθισμα σε σχέση με τα βαθύτερα καταδρομικά και αντιτορπιλικά, θα επιτρέπει στην φρεγάτα να συμμετέχει με επιτυχία σε περισσότερο παράκτιες αποστολές όπως παράκτιες περιπολίες ή επίγειες προσβολές. Η ικανότητα εκτόξευσης του μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου Tomahawk με δυνατότητα προσβολής 900 μιλίων από σημεία εγγυτέρα στην ακτή ανοίγει νέες δυνατότητες στοχοποίησης για τα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ που θέλουν να προσβάλουν επίγειους στόχους πολύ βαθιά μέσα στην στεριά ο οποίοι είναι ελάχιστα προσβάσιμοι από τις μακρινές περιοχές.

Αυτές οι ιδιότητες, σε συνδυασμό φυσικά με τα όπλα EW, κυβερνοάμυνας και πιθανόν ακόμη και όπλα λέιζερ, προορίζονται να παρέχουν μια δυνατότητα «υβριδικής» αποστολής που περιλαμβάνει τις αποστολές επίγειων προσβολών, ναρκοπολέμου, ανθυποβρυχιακού πολέμου όπως επίσης και πυραύλων τεχνολογίας «πέραν-του-ορίζοντα».

Στην ουσία, το πλοίο είναι αρκετά βαρύ για να υποστηρίξει και χρησιμοποιηθεί σε ένα σφοδρό, μεγάλης ισχύος πολεμικό περιβάλλον αλλά και με περισσότερες χρήσεις από ένα αντιτορπιλικό διότι μπορεί να ελίσσεται κοντά στην ακτή και να παρέχει στους Κυβερνήτες μια μεσαίου μεγέθους, διπλής επιλογής λύση.
  

Πηγή: warriormaven.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.